Afspraken plannen was nog nooit zo makkelijk

Een afspraak plannen is vaak een tijdrovende klus. Gelukkig worden er steeds meer handige initiatieven bedacht. Zoals de in 2016 uitgeroepen beste nieuwe applicatie van de wereld: de Whatson Planner.

Met 3 collega’s afspreken lukt meestal nog wel doordat je vaak in elkaars agenda kunt kijken. Maar zodra er ook externen uitgenodigd moeten worden, is het niet meer zo simpel. Een van de organisatoren moet data en tijden doorgeven, waarop iedereen reageert of hij al dan niet kan.

Vaak gaan er een flink aantal mailtjes en telefoontjes aan vooraf voor de afspraak eindelijk goed in ieders agenda staat. En hoe meer mensen uitgenodigd moeten worden, hoe tijdrovender de klus. Dat moet makkelijker kunnen. En dat kan ook.

Digitale agenda

De Nederlanders Jelle Lute en Marnix Berger ontwikkelden daarom de Whatson Planner. Met deze app kun je makkelijk met iedereen ter wereld een afspraak plannen. En niet door handmatig aan te geven wanneer je wel en niet kunt – zoals bij Datumprikker.nl bijvoorbeeld.

Nee, deze planningstool haalt het overzicht uit je bestaande agenda. Voorwaarde is dus wel dat je een digitale agenda gebruikt.

Automatisch afspraak plannen

Hoe werkt het? De planner leest je digitale agenda en kijkt wanneer jij vrij bent. Vervolgens kijkt Whatson in de agenda van de genodigden. Het maakt daarbij niet uit of je met één, drie of honderd mensen tegelijkertijd een afspraak plannen wilt.

Mensen die nog geen gebruik maken van de app, kunnen een sms ontvangen. Vervolgens krijg je de 3 beste tijdstippen voorgeschoteld. Zodra de afspraak gekozen is, komt die automatisch in je agenda terecht.

Daarnaast kun je speciale voorkeuren aangeven. Wil je bijvoorbeeld binnen een week, maand of zo snel mogelijk afspreken? En ga je voor een ochtendmeeting, een lunchafspraak of is een namiddagborrel gewenster? Je kunt het allemaal in de app aangeven.

Privacy gewaarborgd

Handig, een app die in je agenda kijkt. Maar hoe veilig is dat? Op Sprout.nl vertellen de oprichters dat het privacy-aspect cruciaal is. Zo kan niemand rechtstreeks in jouw agenda kijken en wordt ook nergens opgeslagen wat jij wanneer gedaan hebt.

Lute: ‘We hebben met verschillende testgroepen gewerkt om te kijken hoe we de middenweg kunnen vinden tussen privacy en gebruiksgemak. Eerder hadden we bijvoorbeeld bolletjes die aangaven of mensen wel of niet beschikbaar waren op een bepaald moment. Daarbij kregen we de bevestiging hóe belangrijk privacy is voor mensen. Die functie is er dan ook uitgehaald.’

Beste app ter wereld

Het idee is niet uit de lucht komen vallen. De bedenkers hebben zelf jarenlang als consultant veel tijd verdaan aan het maken van afspraken, vertellen ze op Sprout.nl. En er zijn meer mensen die het probleem herkennen, getuige het feit dat de app in 2016 de Global Mobile Challenge heeft gewonnen.

Daarmee mag het zich de beste nieuwe mobiele app ter wereld noemen. Volgens de jury heeft Whatson Planner met de nieuwe cloudbenadering van het planningsvraagstuk een goede kans om een groot internationaal planningsplatform te worden.

Lees ook: