Geluidsoverlast op kantoor? Noise reduction lost het op

Eén van de meest gehoorde nadelen van flexplekken is de geluidsoverlast. Vooral vervelend als je een mobiel gesprek wilt voeren. De oplossing? Noise reduction.

Veel geluidsoverlast op kantoor

Geluidsoverlast. Het is een probleem waarmee elk bedrijf – groot of klein – op een gegeven moment te maken krijgt. Links een bellende collega, rechts een staand overleg en verderop een koffiemachine die staat te pruttelen.

Vooral in grote, open kantoren met gedeelde bureaus krijgt hinderlijk geluid alle ruimte. Als dan ook nog de akoestiek slecht is, wordt het vrijwel onmogelijk om rustig een videoconference te voeren. Noise reduction biedt uitkomst.

Wat is noise reduction?

Noise reduction, oftewel ruisonderdrukking, verwijdert hinderlijke achtergrondgeluiden als zoemen en klikken, maar is ook erg effectief in het dempen van geluiden die collega’s maken.

De audiotechniek zorgt ervoor dat je stem helderder klinkt en niet wordt onderbroken door ongewenste geluiden. Wel zo prettig als je tijdens een mobiele meeting een belangrijk punt probeert te maken.

Zie ook onderstaande reclame waarin wordt uitgelegd wat noise reduction is en hoe het werkt:

Ruisonderdrukking in de laptop

Ruisonderdrukking wordt al langer toegepast in koptelefoons (vaak bekend onder de naam noise cancelling) en professionele geluidsbewerkingpakketten, maar was tot nu toe erg prijzig. Bovendien had je er aanvullende apparatuur voor nodig.

Als je regelmatig onderweg bent of op kantoor aan videoconferencing doet, is dat natuurlijk erg lastig. Daarom zijn er nu laptops waarin de krachtige noise reduction-software ingebouwd zit. De belofte: met een druk op de knop je omgeving even ‘uitzetten’, zodat je gesprekspartner en jij elkaar beter horen.

Hoe werkt noise reduction?

Maar hoe werkt dat in de praktijk? Heel simpel. De functie voor ruisonderdrukking maakt onderdeel uit van de Bang & Olufsen-audiosoftware en is gemakkelijk te activeren door in het controlepaneel van de app een vinkje te zetten.

Vervolgens zoomt de software in op je stem, terwijl al het achtergrondgeluid – van een bellende collega tot een blaffende hond – wordt weggefilterd middels tegengeluid. Voer je groepsgesprekken? Dan zijn er geavanceerdere opties om te zorgen dat niet alleen jij, maar ook je collega’s duidelijk te horen zijn.

Wat is het voordeel van noise reduction?

De noise reduction maakt het weer een stukje gemakkelijker om onderweg productief te zijn. Of je nu een last-minute videomeeting voert op een druk vliegveld, of op kantoor geen rustige vergaderruimte vindt voor een belangrijk Skype-gesprek: op elke locatie kun je je optimaal verstaanbaar maken.

Wil je een voice-over inspreken voor een presentatie, dan voorkomt de software dat luisteraars worden afgeleid door de klikjes van een muis of keyboard. En maak je gebruik van een spraakassistent als Cortana (vooralsnog alleen in het Engels)? Dan zorgt ruisonderdrukking dat je stemcommando’s worden herkend, zodat je jezelf niet hoeft te herhalen. Handig!

Meer handige apps en gadgets

Webinar_workplaceMeer weten over handige gadgets en apps die ons werk makkelijker en beter maken? Bekijk het webinar van de toekomst.

Lees ook: