Slim online samenwerken met Google Chrome Enterprise

Stapt jouw bedrijf over op Google Chrome Enterprise? In dit artikel vind je slimme handvatten om je medewerkers effectiever te laten samenwerken met Google Chrome Enterprise.

Wat is Google Chrome Enterprise?

Google Chrome Enterprise is de zakelijke variant van Chrome OS, een besturingssysteem dat volledig draait in de cloud. Een van de grote voordelen van Chrome OS én Google Chrome Enterprise is de snelheid van de systemen. Je kunt devices razendsnel opstarten en direct samenwerken in bestanden.

Wil je overstappen op Google Chrome Enterprise? Lees dit dan eerst even.

Het besturingssysteem is snel te implementeren binnen je organisatie en heeft gefundeerde standaardinstellingen. Hierdoor wordt het beheer een stuk eenvoudiger.

Heb je liever iets te kiezen? Er zijn ruim 200 policies beschikbaar in de Chrome management console.

Samenwerken met Google Chrome Enterprise

Wil je dat Google Chrome Enterprise optimaal gebruikt wordt binnen het bedrijf? Dan is het belangrijk dat alle medewerkers weten hoe je kunt samenwerken met Google Chrome Enterprise.

Breng hiervoor eerst in kaart welke mensen al veel in de cloud werken: de cloud natives / cloud werkers. Zij zullen de nieuwe manier van werken het snelste oppikken. Tegelijkertijd zullen er ook sceptici zijn, mensen die geen noodzaak zien om van hun oude werkwijze af te stappen.

Uiteraard zijn er ook mensen die nog nooit hebben samengewerkt met Google Chrome Enterprise, maar er ook niet negatief tegenover staan. Je vindt deze verschillende types door je medewerkers te segmenteren.

Uitleggen en voorlichten

Als IT-afdeling kun je de mensen die nog weinig weten over samenwerken met Google Chrome Enterprise duidelijke voorlichting geven over het besturingssysteem. Door ze te vertellen over de voordelen, neem je een deel van de eventuele weerstand weg.

Samenwerken met Google Chrome Enterprise draait volledig in de cloud. Bestanden worden dus (vrijwel) niet lokaal opgeslagen, maar in Google Drive. Zo kun je altijd en overal bij je bestanden. Ook hoef je niet bang te zijn dat je al je bestanden kwijtraakt bij een crash.

Het is niet vanzelfsprekend dat iedereen direct begrijpt hoe het delen van bestanden in Google Drive werkt. Doe dit duidelijk voor tijdens een bijeenkomst of stuur een instructie op in de vorm van een filmpje.

Introduceer de G Suite

Als je medewerkers gaan samenwerken met Google Chrome Enterprise, hoef je niet bang te zijn dat ze externe applicaties moeten downloaden. G Suite is een verzameling met productiviteits-apps die je teams ondersteunt tijdens het samenwerken:

  • E-mail: Gmail
  • Kalender: Google Calendar
  • Opslag: Google Drive
  • Presentaties: Google Slides
  • Videobellen en samenwerken: Hangouts Meet
  • Spreadsheets: Google Sheets
  • Geschreven documenten: Google Docs

Zorg ervoor dat het voor iedereen duidelijk is dat er vanaf nu enkel nog met deze applicaties gewerkt mag worden. Zo voorkom je dat de voordelen omtrent het eenvoudige samenwerken onderuit worden gehaald.

Toezicht houden zonder te controleren

Als IT-afdeling wil je de veiligheid van de devices goed in de gaten kunnen houden, zonder dat medewerkers zich bekeken voelen. Met Chrome Browser Cloud Management krijg je rapportages met:

  • Informatie over de devices zelf
  • Welke apps en extensies er geïnstalleerd zijn
  • Welke management policies er toegepast zijn

Verder kun je instellen welke websites en apps op de zwarte en witte lijst komen te staan. Zo kunnen je medewerkers veilig samenwerken met Google Chrome Enterprise, zonder dat je ze belemmert in hun werk.

Lees ook: