Wat kost een goede thuiswerkplek?

Steeds meer bedrijven laten medewerkers deels vanuit huis werken. Maar wat kost een thuiswerkplek? En welke verantwoordelijkheden heeft de werkgever?

Thuiswerken kan voor zowel de werknemer als de werkgever een hoop voordelen opleveren, zoals tijdswinst (geen woon- werkverkeer), een betere balans tussen werk- en privé en besparing op de omvang van kantoorruimte. Steeds meer organisaties staan daarom toe dat personeel, als het werk dat toelaat, vanuit huis werkt.

Wat veel bedrijven niet weten is dat de werkgever die thuiswerken verplicht stelt, ook verantwoordelijk is voor de bijbehorende thuiswerkplek. Dat kan vooral gevolgen hebben wanneer de werknemer ziek wordt door een slechte thuiswerkplek. Denk bijvoorbeeld aan RSI of rugklachten door een verkeerde zithouding.  Daarom is het dus belangrijk dat werkgevers en werknemers aandacht aan de werkplek besteden.

Zorgplicht

‘Je werkgever behoudt de zorgplicht, ook als je buiten kantoor werkt. Dat is wel iets om bij stil te staan’, stelt Vakbond FNV. ‘Vaak speelt de ondernemingsraad een rol bij de invulling daarvan. Dan worden afspraken gemaakt over hoe je als werknemer grenzen leert stellen aan bijvoorbeeld de werktijden.’

‘Ook komen er afspraken over collegiaal overleg en de manier waarop je kunt samenwerken. En zeker niet onbelangrijk: er komen afspraken die ongezonde werkstress en –omstandigheden moeten voorkomen.’

Arboregels

‘Sinds 1 november 1994 valt thuiswerk onder de Arbowet. Er worden dus eisen gesteld aan de werkplek waar de werknemer het werk vanuit huis uitvoert’, stelt ondernemersnetwerk MKB Servicedesk.

‘De Arbonorm geldt voor werkplekken waar medewerkers langer dan twee uur werken. Een goede thuiswerkplek betekent dat medewerkers ook thuis hun computerwerk in een gezonde werkhouding kunnen uitvoeren. Dat moet de kans op gezondheidsklachten aan rug, nek, schouder, arm, pols en hand kleiner maken.’

Kosten thuiswerkplek

Volgens het ondernemersnetwerk kost het inrichten van een ergonomische werkplek tussen de 2.000 en 3.500 euro. ‘Als je medewerker thuis al een goede werkplek heeft, dan hoef je als bedrijf uiteraard geen computer of meubilair meer ter beschikking te stellen voor de thuiswerkplek’, schrijft de organisatie in een artikel over thuiswerkplekken en verantwoordelijkheden.

Werkkostenregeling

‘Medewerkers die een thuiswerkovereenkomst hebben met het bedrijf kunnen via een gunstige werkkostenregeling gebruik maken van een tegemoetkoming van 1.800 euro in de aanschaf van materialen zoals verstelbare bureaus en andere werkgerelateerde artikelen’, vertelt Jannie Roos die bij ict-bedrijf Oracle betrokken is bij een stuurgroep voor het nieuwe werken.

Roos vertelt in het artikel 5 alternatieven voor de bureaustoel : ‘De fiscus wordt wel steeds strenger in welke artikelen wel of niet voor het werk mogen worden aangeschaft. Een monitor moet echt voor de werkplek zijn. Van dat geld mag bijvoorbeeld geen flatscreen-tv worden aangeschaft. Eerder kwamen bijvoorbeeld kasten ook in aanmerking voor de regeling. Maar nu het werk steeds meer digitaal wordt, zijn die kantoormeubelen uitgesloten van de regeling.’

Checklist

Om gedoe te voorkomen, stel je een checklist op waarmee medewerkers hun eigen thuiswerkplek kunnen beoordelen. Zo kun je – zonder huisbezoek – vaststellen of de werkplek aan de ergonomische eisen voldoet. Bij twijfel kun je de werknemer ook een foto van zijn werkplek laten maken. Suggestie van zo’n checklist komt van Vakbond FNV:

  • Het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek begint bij je stoel: zorg voor steun in je onderrug, bovenbenen en onderarmen.
  • Regel armleggers met een vlakke steun en stel ze op gelijke hoogte met het werkblad.
  •  De tafel is mat en 80 centimeter diep zodat je scherm op 50 centimeter recht voor je kan staan.
  •  De hoogte van de tafel is liefst variabel. Als dat niet kan is het 74 tot 76 centimeter hoog, waarbij een te hoge tafel wordt gecompenseerd met een voetsteun waardoor je bovenbenen niet knellen.
  •  Je computerscherm staat haaks op het venster om spiegeling te voorkomen. De bovenrand ervan is op ooghoogte.
  •  De grootte van je scherm is tussen 14 en 21 inch. Bij Windows wordt een groter scherm aanbevolen

Lees ook: