Voor deze bedrijven is thuiswerken (niet) voor herhaling vatbaar

Mobiel werken: als het werkt is het fantastisch. Als het niet werkt, zorgt het voor flinke commotie binnen een bedrijf. Internationale bedrijven als Yahoo, Microsoft, Reddit en Amazon introduceerden thuiswerken. Wat ging daar goed (mis)? De lessons learned.

Thuiswerken toestaan is een grote verandering voor elk bedrijf. Medewerkers kunnen op elk moment productief zijn en zijn niet meer gebonden aan kantoor. Aan de andere kant hebben managers vaak het idee de controle te verliezen. Deze voor- en nadelen hebben een grote impact op internationale bedrijven.

In dit artikel vind je voorbeelden van bedrijven waar het thuiswerken niet goed ging of juist wel, inclusief hun lessons learned.

Handdoek in de ring bij Yahoo

CEO Marissa Mayer van Yahoo (zie foto) kan hierover meepraten. Het bedrijf veroorzaakte een flinke rel door in 2013 met veel bombarie de handdoek in de ring te gooien als het gaat om thuiswerken. Medewerkers hadden namelijk geklaagd dat ze last zouden hebben van de afwezigheid van hun collega’s. Zo konden ze niet goed samenwerken en werd hun productiviteit belemmerd.

Mayer bracht het volgende statement naar buiten:

“Some of the best decisions and insights come from hallway and cafeteria discussions, meeting new people, and impromptu team meetings. Speed and quality are often sacrificed when we work from home. We need to be one Yahoo!, and that starts with physically being together.”

In een interview in 2017 vult Mayer aan dat ze geen enkel probleem had met de werkwijze van medewerkers die hun werkplek thuis goed hadden ingericht. Ze stoorde zich vooral aan de mensen die misbruik maakten van het gebrek aan sociale controle. Zo gebruikten ze smoesjes als ‘het is slecht weer’ en ‘ik wacht op een pakketje’.

Lesson learned: een duidelijk leermoment, ook voor het Nederlandse bedrijfsleven. Te veel vrijheid en gebrek aan sturing werkt averechts.

Succesvol thuiswerken bij Microsoft

Gelukkig gaat het bij andere bedrijven juist heel goed. Neem bijvoorbeeld computergigant Microsoft. Zij zijn al jaren groot voorstander van mobiel en thuiswerken. Sterker nog, het Nederlandse hoofdkantoor ging zelfs drie maanden op slot. Microsoft geeft aan zich te beseffen dat ieder individu eigen voorkeuren heeft met betrekking tot waar, wanneer en hoe ze willen werken.

Tegelijkertijd kennen ze de valkuilen. Volgens hen is de perfecte balans de oplossing. Ze bieden hun medewerkers een combinatie van mogelijkheden met genoeg privacy en teamwerkfaciliteiten. Hierdoor bevorderen ze de productiviteit, creativiteit, concentratie, innovatie en teambuilding.

Lesson learned: zorg dat je werknemers over de juiste tools beschikken om effectief te kunnen samenwerken.

Verbod leidt tot extreme reistijden bij Reddit

Sociale netwerksite Reddit stapte niet alleen van mobiel werken af. CEO Yishan Wong besloot ook dat het nodig was om verschillende kantoren samen te voegen. In 2014 voegde hij de kantoren in Salt Lake City en New York City samen in het kantoor van San Francisco.

Een interessante zet, gezien het een medewerker in Salt Lake City ruim 12 uur en een medewerker uit New York City maar liefst 47 uur met de auto zou kosten om daar op kantoor te verschijnen. Een deel van het personeel verhuisde, een deel nam ontslag.
Wong gaf het volgende statement:

“As it turns out, our teams (within each office) and remote workers did good work, but the separation has kept us from effectively being able to coordinate as well as we needed to on a full-company level. Big efforts that require quick action, deep understanding, and efficient coordination between people at multiple offices just don’t go as well as we (and our users) needed.”

Wel gaf Wong aan dat mobiel werken een goede werkwijze kan zijn voor bedrijven en teams die anders in elkaar steken.

Lesson learned: uit het voorbeeld van Reddit kunnen we opmaken dat mobiel werken minder geschikt is voor teams en bedrijven waar zeer intensief wordt samengewerkt en razendsnel actie moet kunnen worden ondernomen.

Zelfs de klantenservice werkt thuis bij Amazon

Bij Amazon nemen ze mobiel werken erg serieus. Zo hebben ze een gedeelte van hun amazon.jobs speciaal ingericht voor mensen die graag op afstand willen werken. Die is niet voor de sier, op dit moment staan er ruim 550 vacatures open waar je 100% thuis kunt werken.

Een groot deel van deze vacatures bestaat uit werk in de klantenservice. Om deze medewerkers te faciliteren, heeft Amazon een Virtual Contact Center ingericht, een virtueel netwerk dat teams aan elkaar verbindt. Zo werk je nooit écht alleen.

Lesson learned: fulltime op afstand werken is haalbaar, als je de juiste tools ter beschikking stelt en zorgt dat die tools ook goed gebruikt worden.

Lees ook:

 

Beeld via Wikimedia.