
Begin 2020 verruilden we massaal onze kantoren voor een thuiswerkplek. Langzaam kunnen we nu ook de eerste effecten van thuiswerken zien. In dit artikel bespreken we een onderzoek van DirectResearch, de situatie bij HP in Nederland en de visie van Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
De effecten van thuiswerken
Volgens Kilian is het grootschalige thuiswerken sinds begin 2020 de grootste verandering in de afgelopen 100 jaar. “Het heeft zelfs een grotere en snellere impact dan de uitvinding van de telefoon en de PC.”
Wat is de impact van een zo sterk veranderende werksituatie? In augustus 2020 deed marktonderzoeksbureau DirectResearch onderzoek onder 1.026 werkende mensen. Bij de helft van de respondenten was de werksituatie veranderd door COVID-19.
Vooral jongeren voelen de nadelen
Er kwam naar voren dat medewerkers zich minder verbonden voelen met hun collega’s. 69% mist het sociale contact en 51% de mogelijkheid tot brainstormen. Opvallend: bij de jongeren (18-30 jaar) geeft 40% aan te verwachten minder nieuwe vaardigheden te leren.
Kilian onderstreept dit nog eens: “Veel jongeren hebben hier problemen mee. Belangrijke informatie zit vaak in de hoofden van ervaren collega’s, niet in systemen.”
Om de betrokkenheid te stimuleren, proberen veel bedrijven online ontmoetingen te organiseren. Helaas wordt hier volgens Kilian vaak de plank misgeslagen. “We blijven vaak hangen in ‘leuke’ dingen. Maar mensen hebben behoefte aan functioneel contact en goede feedback. Een gesprek over wat je nou eigenlijk aan het doen bent.”
Gratis whitepaper: hybride thuiswerken faciliteren
Denk je erover om je medewerkers standaard (gedeeltelijk) te laten thuiswerken? Voor veel bedrijven is dit een grote stap. Toch heeft thuiswerken veel voordelen wanneer je het in goede banen leidt.
(Mentale) gezondheid op de eerste plek
Er klinken ook veel geluiden over medewerkers die mentaal in de knel komen door de maatregelen en onzekerheden rondom het virus. Rob Idink, Managing Director bij HP Nederland, vertelt hoe zij dat aanpakken:
“Gezondheid is voor ons het allerbelangrijkste, daarom zijn we ook niet opengegaan tussen de twee golven in. Voor mensen die om ergonomische redenen of door mentale uitdagingen echt niet thuis konden werken, is ons kantoor wel opengesteld voor maximaal tien mensen.”
“Bij HP heerst een cultuur van vertrouwen, medewerkers krijgen de vrijheid om hun werkdag in te vullen zoals zij dat willen. We hebben al vanaf het begin duidelijk gemaakt dat gezondheid en familie op één staan, daarna komt pas de business.”
Technologie wordt belangrijker
Terug naar het onderzoek: de veranderende werksituatie heeft een groot deel van de respondenten (67%) laten inzien dat technologie noodzakelijk is om hun werk te kunnen doen. 53% gebruikt nu dan ook veel meer technologie bij het werk dan voorheen.
Dit heeft niet alleen maar positieve effecten, voor veel mensen is videobellen bijvoorbeeld erg vermoeiend. Bij HP hebben ze daarom besloten om hier regels voor op te stellen. Online meetings worden verkort en er wordt meer ruimte gepland tussen deze vergaderingen.
De juiste software en hardware
Over het algemeen is men tevreden (81%) over de manier waarop hun werkgever ondersteuning biedt bij het gebruik van de software die ze nodig hebben voor het werk.
Welke benodigdheden moet je als bedrijf faciliteren? De werkenden uit het onderzoek noemden de volgende middelen:
- Laptop (57%)
- Software voor videoconferencing (51%)
- Muis, toetsenbord etc. (48%)
- Beeldscherm (42%)
- Internetverbinding (29%)
- Printer (26%)
- Bureautafel (25%)
- Scanner (10%)
- Kopieermachine (10%)
- Stabureau (9%)
Is thuiswerken de toekomst?
Opvallend genoeg zag 63% werken op afstand ook vóór COVID-19 al als de toekomst. Volgens hen was de pandemie meer een katalysator. Een groot deel van de werkenden (67%) wil ook graag in de toekomst op afstand blijven werken.
De meeste mensen (49%) voelen het meeste voor 2 tot 3 dagen thuiswerken. Toch hoopt ook de helft van de ondervraagden dat de kantooromgeving op termijn weer zo wordt als voorheen.
De rol van het fysieke kantoor
De werkplek van de toekomst wordt volgens Rob een hybride kantoor. “Het wordt een ecosysteem met verschillende werkplekken die met elkaar verbonden zijn door de juiste tools en technologie.”
Hybride werken vraagt om een andere invulling van de werkplek op kantoor. Kilian vertelt: “Toen medewerkers na de eerste golf weer op kantoor mochten werken, gingen ze zich vooral enorm ergeren aan de afleiding van collega’s. Daarnaast bleek dat mensen hun eigen productiviteit op kantoor enorm overschatten.”
“Er moet dus niet gedacht worden in termen van hoe vaak je op kantoor bent, maar juist aan welke rol het kantoor moet invullen.” Het kantoor wordt zo niet zozeer een plek voor individueel werk, maar juist voor samenwerking en het delen van kennis.
Lees ook
- Thuiswerkplek controleren? Deze rechten heb je als bedrijf
- Hybride werken: hoe bepaal je de ideale balans voor je werknemers?
- Hoe creëer je de beste flexibele werkplek?
De ultieme thuiswerkgids voor IT en HR (gratis whitepaper)
In deze gratis whitepaper vind je onder meer de voordelen van thuiswerken (ook na corona), interessante weetjes over thuiswerken, thuiswerktips voor HR én voor IT en een voorbeeld van een thuiswerkcontract.