
De voordelen van thuiswerken zijn inmiddels wel bekend bij organisaties. Zo biedt thuiswerken je medewerkers ruimte, flexibiliteit en een betere balans tussen werk en privé. Werkgevers profiteren op hun beurt van een besparing op de reiskosten en kantoorruimte. Toch kleven er ook duidelijke nadelen aan thuiswerken. Zo los je ze op.
Sinds Nederlanders begin 2020 massaal gingen thuiswerken, hebben steeds meer werkgevers ervaren dat thuiswerken een goede oplossing kan zijn. Het bespaart veel reistijd en zorgt voor meer rust om één of meerdere dagen vanuit huis je werk te doen.
Ook nu het weer mogelijk is op kantoor te werken, blijkt vaak dat de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Voordelen thuiswerken voor bedrijven
Om met een positieve noot te beginnen: thuiswerken heeft veel voordelen. Zo bied je jouw medewerkers bijvoorbeeld een rustigere werkruimte, omdat er geen bellende of vergaderende collega’s zijn om ze af te leiden. Dat verhoogt de productiviteit en effectiviteit.
Wanneer veel medewerkers thuiswerken, biedt dat jou als werkgever ook een kostenvoordeel. Je bespaart stroom doordat er minder apparatuur aanstaat. Omdat niet alle werkplekken bezet zijn, kun je wellicht een deel van je kantoor verhuren.
Bovendien verlaagt thuiswerken het ziekteverzuim, waardoor je hier minder geld aan kwijt bent en een betere bezetting hebt. Dat geldt in het bijzonder voor mensen met een arbeidshandicap. Zij kunnen hun werk beter combineren met therapie of ziekenhuisbezoek.
Voordelen thuiswerken voor werknemers
Uiteraard biedt thuiswerken werknemers ook veel voordelen. Het helpt bijvoorbeeld bij het verbeteren van de werk-privébalans, aangezien medewerkers niet meer dagelijks naar kantoor hoeven te reizen. Ze hebben hierdoor meer vrije tijd in de ochtend en avond.
Ook biedt het meer ruimte om de werkdag anders in te delen, zodat er bijvoorbeeld ‘s middags tijd is om te sporten.
Haperende techniek: een van de nadelen van thuiswerken?
De techniek was vroeger nog een beperkende factor, maar inmiddels hebben veel medewerkers een goed beveiligde zakelijke laptop of tablet met internetverbinding. Tegenwoordig kun je de inzet van technologie dus juist zien als een van de voordelen van thuiswerken voor bedrijven.
Medewerkers loggen op afstand in op het bedrijfsnetwerk, kunnen gemakkelijk bij hun bedrijfsdata en wonen via Teams of andere videoconferencingsoftware vergaderingen bij.
De ultieme thuiswerkgids voor IT en HR (gratis whitepaper)
In deze gratis whitepaper vind je onder meer de voordelen van thuiswerken (ook na corona), interessante weetjes over thuiswerken, thuiswerktips voor HR én voor IT en een voorbeeld van een thuiswerkcontract.
Van nadelen naar voordelen van thuiswerken voor bedrijven
Standaard een deel van de week thuiswerken klinkt dus als een goede oplossing. Toch zijn er werkgevers die nog te veel focussen op de eventuele nadelen. Dat is zonde, want thuiswerken kan je bedrijf veel brengen.
Daarom hebben we een aantal argumenten tegen thuiswerken verzameld, mét wat je als werkgever kunt doen om deze toch in je voordeel te laten werken.
Nadeel 1: Lagere betrokkenheid
Het meest voor de hand liggende nadeel van thuiswerken is een lagere betrokkenheid. Medewerkers die weinig op kantoor komen hebben minder contact met collega’s, terwijl dat juist erg belangrijk is. Veel medewerkers halen energie uit de aanwezigheid van anderen.
Thuiswerkers kunnen vereenzamen en zich minder betrokken voelen. Dat kan vervolgens leiden tot minder goede prestaties op de werkvloer.
Betrokkenheid verhogen thuiswerkers
Als werkgever is het belangrijk om een balans te vinden. Voorkom als het kan dat medewerkers fulltime thuiswerken en zorg dat ze tenminste twee dagen in de week naar kantoor komen.
Het kan ook helpen om ze te betrekken bij belangrijke meetings en sociale bijeenkomsten zoals een maandelijkse borrel. Zo komt ook het sociale aspect van werk beter tot zijn recht, en leert je medewerker de collega’s beter kennen. Dat zorgt er vervolgens voor dat samenwerking soepeler gaat.
Tools om betrokkenheid te verhogen
Zakelijke chatsoftware als Microsoft Teams of Slack kan helpen om de onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren. Met dit soort apps kun je heel makkelijk privé- en groepsgesprekken voeren (bijvoorbeeld op basis van project of afdeling). Het heeft daarnaast een krachtige zoek- en deelfunctie voor bestanden.
Tip: lees hier meer over de (onbekendere) mogelijkheden van Microsoft Teams.
Dat zorgt ervoor dat iedereen altijd up-to-date is en scheelt een hoop gemail over en weer. Eventueel kun je ook een WhatsAppgroep met collega’s maken. Het kan ook helpen om elke ochtend en avond een korte online meeting in te voeren om bij te praten.
Nadeel 2: Als werkgever geen vertrouwen in tijdsplanning
Sommige werkgevers hebben moeite met thuiswerken omdat het lastig is om op afstand controle te houden. Leidinggevenden zien thuiswerkers niet fysiek werken en hebben daarom de neiging ze harder te beoordelen als ze bijvoorbeeld een deadline niet halen.
Verwachting en communicatie
Goed om te weten: uit onderzoek blijkt dat 41% van de medewerkers juist productiever is tijdens het thuiswerken, dan bij het werken op kantoor! Dat is dus een duidelijk voordeel van thuiswerken voor bedrijven. Slechts 18% van de werkgevers zag de productiviteit dalen, het wantrouwen van thuiswerkers is dus vaak onterecht.
Communicatie is in dit geval essentieel. Maak met thuiswerkers reële afspraken over de voortgang. Zeker als een medewerker een aantal dagen niet op kantoor komt, is het van belang dat hij of zij geregeld updates geeft.
Stippel een thuiswerkbeleid uit
Voor leidinggevenden is het van belang structuur en planning aan te brengen. Door afspraken en verantwoordelijkheden vast te leggen (denk aan verplichte ‘check-in’-momenten), schep je ze duidelijkheid.
Projectmanagementsoftware als Asana en Jira helpt bij het verdelen van taken en het bijhouden van de voortgang dat een (deels) thuiswerkend team boekt.
Nadeel 3: Geen goede thuiswerkplek
Voor een thuiswerkplek gelden soepelere arboregels dan voor de werkplek op kantoor. Toch hebben werknemers ook thuis een goede werkplek nodig. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek, of dat nu op kantoor of thuis is.
Is er thuis geen goede stoel, tafel en verlichting aanwezig? Dan moet jij daarvoor zorgen. Voor wie met beeldschermen en computers werkt, gelden thuis dezelfde eisen voor de inrichting van de werkplek als op kantoor.
Arbeidsomstandigheden thuis verbeteren
Je bent als werkgever ook verantwoordelijk om te bepalen of de arbeidsomstandigheden in orde zijn. Je kunt natuurlijk langsgaan, maar je kunt je medewerker ook vragen een foto op te sturen. Maak ook heldere afspraken over onderhoud van apparatuur, afwisseling met ander werk en vergoedingen.
Tip: leg afspraken schriftelijk vast om onduidelijkheid te voorkomen.
Het is daarnaast belangrijk om het nemen van pauzes te bespreken. Sommige medewerkers vergeten dit als ze niet op hun normale werkplek zitten.
Tabel: van nadelen naar voordelen van thuiswerken voor bedrijven
In deze tabel vind je alle nadelen en bijpassende voordelen overzichtelijk op een rij.
Onderwerp | Nadeel | Voordeel |
---|---|---|
Betrokkenheid | Als je niets regelt, kunnen medewerkers minder betrokken bij het bedrijf raken. | Door proactief manieren te verzinnen om medewerkers te betrekken, kun je medewerkers alsnog onderdeel van je organisatie laten zijn. |
Productiviteit | Sommige managers vinden het lastig op de tijdsplanningen van medewerkers te vertrouwen wanneer ze ze niet live zien. | 41% van de medewerkers is juist productiever thuis. Het is dus belangrijk om te focussen op duidelijke communicatie en verwachtingsmanagement. |
Thuiswerkplek | Als je niets faciliteert, gaan sommige medewerkers gewoon met de laptop op schoot op de bank aan de slag. | Door te investeren in een goed ingerichte thuiswerkplek, kun je ervoor zorgen dat medewerkers ook thuis productief zijn. |
Hybride werken: de ideale oplossing?
Uit onderzoek door I&O research blijkt dan ook dat 52% van de medewerkers meer dan de helft van de tijd thuis wil blijven werken. Die combinatie van thuiswerken en werken op kantoor noemen we ook wel hybride werken.
Hybride werken combineert de voordelen van thuiswerken voor bedrijven met de voordelen van werken op kantoor. Natuurlijk hoef je de werkweek niet voor iedereen in tweeën te splitsen. Sommige medewerkers zullen het fijn vinden om maar één dag op kantoor te werken, terwijl anderen er het liefst de hele week zijn. Ga hierover een open gesprek aan.
Gratis whitepaper: hybride thuiswerken faciliteren
Denk je erover om je medewerkers standaard (gedeeltelijk) te laten thuiswerken? Voor veel bedrijven is dit een grote stap. Toch heeft thuiswerken veel voordelen wanneer je het in goede banen leidt.