Dropbox Infinite: documenten uit de harde schijf in de cloud

Online werken aan bestanden met het gevoel van de vaste mappenstructuur op je computer? Dat kan binnenkort. Om de opslagcapaciteit van je computer te sparen is er nu Dropbox Infinite.

Er zijn tal van services beschikbaar om bestanden in de cloud op te slaan en online te delen. Iedere methode kent zijn eigen nadeel. Je moet bijvoorbeeld altijd naar een site om de bestanden te bewerken of downloaden, waardoor je niet bij je bestanden kunt komen als internet het even laat afweten.

Andere optie is een cloudservice waarbij je alleen een back-up van de bestanden opslaat in de cloud. Nadeel daarvan is weer dat je veel schijfruimte kwijt bent aan de bestanden. Daar heeft Dropbox nu iets op bedacht. Dropbox Infinite.

Geen eigen ruimte

In de huidige versie van Dropbox kun je al wel gebruikmaken van de vaste mappenstructuur van je computer, maar het betekent ook dat die documenten schijfruimte in beslag nemen. Een kopie van de bestanden wordt in de cloud bewaard en automatisch bijgewerkt zodra je verbinding met internet maakt.

In Dropbox Infinite lijkt het alsof de data als ‘normale’ bestanden op de computer staan, maar worden ze bij gebruik direct vanaf de Dropbox-servers opgehaald. Daardoor nemen deze bestanden geen ruimte meer op de eigen computer in.

Trager documenten openen

De vraag die dit direct oproept is of de documenten daardoor niet veel trager openen. Dropbox zegt zelf ‘5 keer sneller te synchroniseren dan de concurrentie.’ Maar hoe lang het werkelijk duurt om de bestanden te openen is nog niet bekend.

Helaas duurt het ook nog even voor we het verschil zelf kunnen testen, want voorlopig is Dropbox Infinite slechts voor een select groepje zakelijk gebruikers toegankelijk.

Geen internet is geen toegang

Ander voordehand liggend probleem met bestanden in de cloud opslaan is de internetverbinding. Want hoe laat je jouw presentatie bij een klant zien als er geen gastennetwerk is? Maar ook daar heeft Dropbox Infinite een oplossing voor.

Op je computer zie je alle specificaties van de opgeslagen Dropbox-bestanden staan, net als bij de documenten die je wel lokaal hebt opgeslagen. Wanneer je met je rechtermuisknop op een Dropbox-map of -document klikt, krijg je de optie ‘Save local copy’. Daarmee kun je – op het moment dat je nog wel een internetverbinding hebt – het document of de map op je computer opslaan.

Dan werkt het weer als vanouds: je kunt het offline openen en bewerken én de updates worden ook in de cloudversie bewerkt. Maar, het document of de map claimt dan ook als vanouds weer ruimte op je harde schijf.

Lees ook: