Hybride werken in de praktijk: hoe ziet de werkplek van 2022 eruit?

De manier waarop we ons werk inrichten, is de afgelopen jaren flink veranderd. Waar we voorheen nog vrijwel uitsluitend lange dagen op kantoor maakten, is het nu gangbaar om ook een deel van de week thuis te werken. Dit noemen we hybride werken. Hoe kun je werkplekken hierop inrichten, zodat je medewerkers overal productief kunnen werken? Ontdek de hybride werkplek.

Hoewel de enorme toename van het aantal thuiswerkers niet zozeer vrijwillig was, zijn de resultaten bijzonder positief. Uit onderzoek van McKinsey uit 2021 blijkt dat 58% van de managers een toename in productiviteit rapporteert.

Toch gaven ook veel medewerkers aan het live contact met collega’s te missen, en konden junior medewerkers minder goed landen in het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.026 werkenden door Marktonderzoeksbureau DirectResearch. De oplossing ligt in het combineren van thuiswerken en werken op kantoor: hybride werken.

De hybride werkplek is niet alleen op kantoor

Omdat medewerkers niet alleen op kantoor werken, is het belangrijk om niet alleen te focussen op de werkplek op locatie. Ook het thuiskantoor moet de juiste inrichting met passende hardware krijgen.

Rob Idink, Managing Director bij HP Nederland, ziet dit als volgt: “Het hybride kantoor is een ecosysteem met verschillende werkplekken die met elkaar verbonden zijn door de juiste tools en technologie.”

Let wel: dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemer, ook bedrijven zijn erbij gebaat dat op de thuiswerkplek prettig en productief gewerkt kan worden.

Welk device hoort bij een hybride werkplek?

Nu medewerkers niet alleen op kantoor werken, zijn andere keuzes voor devices vaak slimmer. Omdat hybride werknemers veel wisselen van werkplek, is het handig om te kiezen voor lichtgewicht laptops of convertibles. Zo verliezen eindgebruikers geen kostbare tijd.

Zo richt je het kantoor goed in bij hybride werken

Het kantoor van nu heeft niet langer vaste werkplekken. Die zouden een deel van de tijd namelijk leeg zijn wanneer de medewerker vanuit huis werkt. In plaats daarvan bestaat het kantoor idealiter uit hybride werkplekken met docking stations, een externe monitor, muis en toetsenbord.

Medewerkers kunnen met een docking station met één kabel al hun randapparatuur aansluiten, waardoor ze snel aan de slag kunnen. Willen ze na de lunch bij een ander team aansluiten? Dan zijn ze zo van werkplek gewisseld.

Is het kantoor soms wat rumoerig? Denk dan ook aan noise-cancelling hoofdtelefoons. Zo kunnen je medewerkers zich nog steeds concentreren.

De ideale thuiswerkplek

Waar thuiswerkers vroeger nog wel eens op de bank of aan de keukentafel gingen werken, is dat in de ideale situatie niet meer aan de orde. Als bedrijf ben je vanuit de Arbowetgeving verantwoordelijk voor het verzorgen van een gezonde werkplek. Hier hoort dus ook een ergonomisch verantwoorde stoel en verstelbaar bureau bij.

Tip: denk ook aan de inval van daglicht op de hybride werkplek.

Wat randapparatuur betreft, hebben medewerkers thuis vaak minder ruimte voor een groot scherm. Toch is het slim om een tweede scherm aan te bieden, dit verhoogt de productiviteit. Daarnaast zijn een los toetsenbord, muis en headset hier ook geen overbodige luxe.

Nieuwe manieren van samenwerking

Wanneer een deel van de medewerkers op kantoor is, een deel thuis en een deel elders op een flexwerkplek zit, ziet samenwerking er anders uit dan we gewend zijn. Dit vergt niet alleen technologische aanpassingen in onze werkplekken, maar ook het maken van slimmere keuzes.

Waar thuiswerkplekken bij uitstek plekken zijn voor focuswerk, is het hybride kantoor de ideale locatie voor ontmoetingen. Zeker wanneer de vergaderruimtes zo zijn ingericht dat ze uitnodigen tot out of the box-denken.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat creatieve sessies op afstand nooit wenselijk zijn. Wanneer gesprekspartners anders ver moeten reizen, is online vergaderen efficiënter en duurzamer. Er zijn tegenwoordig voldoende technologische tools om dit te ondersteunen, zoals virtuele flip-overs waar live kan worden samengewerkt.

Tip: lees hier alles over hoe je hypermoderne vergaderruimtes inricht.

Houd medewerkers betrokken: maak duidelijke afspraken

Voor managers ligt hier de schone taak om ervoor te zorgen dat er heldere afspraken worden gemaakt over wanneer waar wordt gewerkt. Bepaal bijvoorbeeld een vaste kantoordag, en bespreek in welke situaties je klanten en partners op kantoor wilt ontvangen.

Ga hiervoor het gesprek aan met iedere medewerker. Waar de nieuwe medewerker van generatie Z misschien maar één dag op kantoor wil werken, wil de oudgediende die bijna met pensioen gaat misschien wel helemaal terug naar kantoor.

  • Tip: maak deze afspraken extra duidelijk door ze vast te leggen in een hybride beleid.

Voor medewerkers die grotendeels thuiswerken, is het belangrijk om de binding met het bedrijf niet te verliezen. Je kunt er daarom voor kiezen om sociale ontmoetingen bewust te faciliteren, bijvoorbeeld door virtuele koffiesessies en lunchpauzes.

Lees ook