Deze devices maken je leven makkelijker

Technologie kan ons werk- en privéleven gemakkelijker maken. Voorwaarde is wel dat je devices en accessoires kiest die aansluiten bij je gebruik en voorkeuren. Dit zijn onze favorieten.

1. Laptop met roteerbaar of afneembaar scherm

Moderne laptops heb je in allerlei verschillende soorten en maten. Voor de meeste gebruikers zal een standaardmodel met een scherm van 13 of 15 inch voldoen, maar als je veel onderweg of op locatie werkt is het de moeite waard om naar alternatieven te kijken.

Bij een 2-in-1 device is het mogelijk om het scherm 360 graden te draaien, zodat de laptop als tablet is te gebruiken. Gebruikers kunnen in de reguliere laptopstand prettig aan documenten werken en tijdens een meeting het apparaat omklappen in ‘tentmodus’ om een presentatie te geven. De meeste 2-in-1’s beschikken over een touchscreen die met een vinger of stylus is te bedienen. Zo’n pennetje is ook handig voor het maken van schetsen of aantekeningen in documenten.

Een ander type laptop dat aan populariteit wint, is de detachable. Net als de 2-in-1 biedt die de flexibiliteit om tussen laptop en tablet te wisselen, met als belangrijkste verschil dat het scherm is los te koppelen van het keyboarddock. Handig bij het geven van demonstraties of instructies waarbij je het toetsenbord (en het bijbehorende gewicht) even niet nodig hebt.

2. Smartphone met groot scherm

De smartphone wordt meer en meer het centrum van de moderne werkplek. Mobiele devices krijgen steeds meer rekenkracht en mogelijkheden, en op zakelijk vlak is er maar weinig wat je níet kan met een smartphone. Denk aan mails lezen en versturen, het nieuws bijhouden, je agenda beheren en presentaties voorbereiden.

Het complete Microsoft Office-pakket is beschikbaar voor zowel Android als iOS, en ook grote bedrijven als Adobe, LinkedIn, Citrix en Salesforce hebben uitstekende apps voor mobiel.

Om dat soort apps daadwerkelijk prettig te gebruiken, heb je wel een smartphone met capabele hardware en een fatsoenlijk scherm nodig. Voor de meeste werkzaamheden verdient een display van circa 5,5 inch de voorkeur, het liefst met een resolutie die hoger is dan 1080p. Met een lagere resolutie is minder van de app-interface zichtbaar, wat het nut van een groot formaat display verslaat.

Kies bij voorkeur een smartphone met een snelle quad- of octacore-processor en tenminste 32GB geheugen dat uitbreidbaar is. Bij smartphones met minder opslag loop je al gauw tegen limieten aan, omdat het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde apps veel ruimte innemen.

3. Smartwatch

Een smartwatch is voor de meeste mensen geen essentieel device, maar zo’n slim horloge kan je leven wel iets gemakkelijker maken. Hoewel de functies per type verschillen, kan de doorsnee smartwatch doorgaans notificaties en agenda-afspraken tonen. Zit je in een vergadering of haast je je om de trein te halen, dan is het handig dat je niet je telefoon tevoorschijn hoeft te halen om een inkomend bericht te lezen.

Smartwatches kunnen je bovendien een seintje geven als je naar een afspraak moet of wanneer er vertraging is op je woon-werktraject. Daarnaast heeft vrijwel elk slim horloge fitnessfuncties, zodat je ziet of je tijdens werkdagen wel voldoende beweegt.

4. Slimme speaker

De slimme speaker is aan een ware opmars bezig. Onder meer Amazon, Google, Sonos en Apple hebben speakers in hun assortiment die je met je stem kunt besturen. Handig om op een afstandje je muziek te bedienen, maar met de ingebouwde virtuele assistent (Alexa, Cortana of Google Assistant) kun je nog veel meer. Zo geven de meeste slimme speakers op commando een overzicht van belangrijk nieuws, de weersvoorspelling en je agenda-afspraken. Je bent dus snel bijgepraat, weet of je je moet haasten naar kantoor en of je onderweg een paraplu nodig hebt.

Een beetje slimme speaker kan bovendien notities vastleggen, zoekopdrachten uitvoeren en andere slimme apparatuur in huis (of op kantoor) bedienen. Denk aan de verlichting, thermostaat of televisie. De mogelijkheden zijn haast eindeloos en een slimme speaker leert van je gebruik, zodat hij steeds beter aan je behoeften kan voldoen.

5. Powerbank

Een extra accu is onmisbaar voor wie veel onderweg is. Hoewel de accuduur van smartphones en laptops langzaam maar zeker beter wordt, moeten de devices toch vaak na een dag gebruik weer aan de oplader. Met een powerbank kun je in geval van nood je device bijladen, zodat je ruim de tijd hebt om dat belangrijke mailtje of telefoontje af te maken.

Powerbanks kunnen zelfs tablets en notebooks met een usb-c-aansluiting van stroom voorzien. Kies dan wel een accupakket met voldoende capaciteit. Een mobiele accu van 10.000 mAh, waarmee je een gemiddelde smartphone drie tot vier keer oplaadt, kost rond de 25 euro.

6. Bluetooth tracker

Tot slot een perfecte gadget voor wie vaak op zoek is naar zijn of haar sleutels. Met een bluetooth tracker als de Tile Mate, die je onder meer aan je sleutelbos kan hangen, hoef je niet meer het hele huis overhoop te halen. De tracker kun je bovendien in je portemonnee, tas of koffer stoppen.

Ben je iets kwijtgeraakt, gebruik dan de smartphone-app om de Tile te lokaliseren. Binnen 30 meter maakt de tracker geluid. Liggen je spullen verder weg, dan zie je op een kaartje te laatst bekende locatie. Zodra een andere Tile-gebruiker in de buurt komt, wordt die geüpdatet zodat je weet waar je moet zoeken.

Gratis Whitepaper, creëer de beste mobiele werkplekWil je weten hoe je de meest geschikte devices en accessoires voor je werknemers kiest? Download dan de gratis whitepaper ‘Welk type werknemers heb jij?’.

Lees ook: