Digital Employee Experience (DEX): waarom moet je dit kennen?

Heb jij hybride werken ingevoerd? Dan is het extra belangrijk om werk te maken van medewerkerstevredenheid. Dat kan door de Digital Employee Experience (DEX) in kaart te brengen. In dit artikel lees je hoe dit precies werkt en wat de voordelen zijn.

Waar hybride werken nog meestal draait om ‘werken waar en wanneer je wilt’, is het voor medewerkers vooral belangrijk dat ze overal dezelfde gebruikerservaring krijgen. Het moet dus niet uitmaken of een medewerker op kantoor is, thuis werkt, of in een café zit.

In een hybride organisaties is het niet altijd even eenvoudig om die ervaring te meten. Je kunt niet zo makkelijk bij iedereen langslopen. Daarom is de Digital Employee Experience (DEX) een handig meetinstrument.

Maar wat is DEX precies en hoe meet je dit? Antwoord op deze en andere vragen lees je hieronder:

Wat is de Digital Employee Experience (DEX)?

De naam Digital Employee Experience (DEX) zegt het eigenlijk al: dit is de som van alle ervaringen die je medewerker met de technologie in je bedrijf heeft. Denk hierbij dus aan hardware èn software. Hoe tevreden zijn ze met deze tools? Hebben ze alles wat ze nodig hebben om prettig en productief te kunnen werken?

Belangrijk hierbij is dat je de (DEX) proactief in kaart brengt. Zo anticipeer je op knelpunten in plaats van te wachten tot medewerkers met problemen aankloppen. Dat is belangrijk, omdat hybride teams niet altijd op tijd aan de bel trekken vanwege de fysieke afstand.

Hoe meet je de Digital Employee Experience (DEX)

Er zijn verschillende manieren om de Digital Employee Experience (DEX) te meten. Je kunt dit zelf doen, bijvoorbeeld met behulp van een van de vele tools op de markt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een gespecialiseerd bureau in te huren.

Belangrijk is hierbij dat je niet alleen focust op harde data (vaak uitleesbaar in de hardware en software zelf), maar ook op zachte metrics. Zo krijg je een compleet beeld van de gehele digitale gebruikerservaring.

Hoe meet je de harde data?

Harde data zijn bijvoorbeeld de pc-prestaties. Hoe snel is het device, en hoe vaak doen zich technische problemen voor? Wanneer een device niet goed presteert, kan dat komen doordat de gebruiker eigenlijk een zwaarder apparaat nodig heeft. Een nieuw device kan de gebruikerservaring dan flink verhogen.

Je kunt ook meten hoeveel energie een apparaat precies verbruikt. Wanneer dit uitzonderlijk veel is, kan het zijn dat het device zijn beste tijd heeft gehad. Met een nieuw device doe je je medewerker ook weer een plezier.

Tip: dit soort harde data kan automatisch gemeten worden met een tool als HP TechPulse. De nieuwe devices van HP zijn standaard uitgerust met deze tool. Na een paar opt-ins verzamelt deze software kritieke data over de pc-prestaties. Deze kun je als IT-afdeling aflezen uit een handig dashboard.

Hoe meet je de zachte metrics?

Onder zachte metrics valt de mening van de gebruiker zelf. Denk bijvoorbeeld aan de beoordeling van een videogesprek in een aantal sterren. Sommige software vraagt om een rapportcijfer, schriftelijke feedback of een duimpje omhoog of omlaag. Doordat je medewerkers rechtstreeks vertellen wat ze vinden, krijg je een goed beeld van de ervaring.

Digital Employee Experience: van meten naar actie

Uiteraard is alleen het meten van de gebruikerservaring niet voldoende, het is noodzakelijk om daadwerkelijk actie te ondernemen. Het grote voordeel van het DEX-model, is dat je heel concreet kunt zien welke problemen er spelen onder de gebruikers.

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een groep medewerkers consequent tegen hoge securitybarrières aanloopt. Dit kan de gebruikerservaring flink verstoren, en shadow-IT in de hand werken. Als IT-afdeling is het dan zaak om te kijken wat er mogelijk is om de ervaring zo soepel mogelijk te maken, zonder alle beveiligingseisen overboord te gooien.

Doordat de organisatie constant in beweging is, blijft het wel belangrijk om de Digital Employee Experience regelmatig in kaart te brengen. Zo blijf je scherp op eventuele knelpunten.

Welke voordelen biedt het DEX-model?

In de meeste bedrijven zal de IT-afdeling het voortouw nemen in het implementeren van het DEX-model. Zij kunnen immers direct profiteren van de gegenereerde data. Wanneer blijkt dat sommige medewerkers niet helemaal tevreden zijn met hun huidige devices, kan dit direct opgepakt worden.

Het meten van de Digital Employee Experience (DEX) is een strategie om medewerkerstevredenheid te verhogen.

Toch is de Digital Employee Experience ook voor de HR-afdeling en het algemeen management interessant. Tevreden medewerkers zijn immers loyaler aan het bedrijf, waardoor er minder verloop is. Erg belangrijk in deze krappe arbeidsmarkt. Ook zijn tevreden medewerkers productiever en meer gedreven om klanten goed te helpen. Een win-win dus.

Meer weten over de kansen en toepassingen van de Digital Employee Experience (DEX)? Download dan de gratis whitepaper.

Lees ook