Meer jongeren op de werkvloer? 5 tips voor HR

Wil je meer jongeren op de werkvloer? Dan zul je een aantal zaken aantrekkelijker moeten maken binnen je bedrijf. 5 aandachtspunten voor HR.

Jongeren zijn vrijwel constant online. Onder die groep is de smartphone verreweg het meestgebruikte apparaat voor mobiel internet. Driekwart van de 12- tot 18-jarigen is onderweg online via zijn smartphone. Van de 18- tot 25-jarigen is dat zelfs 90 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Gamen, filmpjes kijken, het bezoeken van sociale netwerken, of een kaartje kopen voor een evenement. Het is voor jongeren vanzelfsprekend om die zaken via een mobiel device te regelen.

Meer jongeren op de werkvloer

Wanneer die jongere de arbeidsmarkt betreedt, vindt hij het eigenlijk vanzelfsprekend dat zijn werkgever hem de middelen biedt om met hetzelfde gemak waarmee hij privé zijn dingen doet, ook zakelijk aan de slag te gaan. Het liefst neemt hij zijn eigen devices mee naar zijn werk. Handig voor de nieuwe werknemer, maar een uitdaging voor het bedrijf.

Hoe maak je jouw bedrijf klaar voor de nieuwe jongere generatie? 5 aandachtspunten voor HR:

1. Bewustwording creëren

Allereerst weten we inmiddels dat privé-devices zakelijk gebruiken leidt tot uitdagingen. Gewoonweg verbieden is de makkelijkste weg voor veel bedrijven, maar het maakt je als werkgever minder aantrekkelijk. Zeker onder de jongere generatie.

Toch vragen beveiligingsrisico’s, bedrijfsdata en klantgegevens om waakzaam gebruik van mobiele devices. Slimmer is het nieuwe medewerkers bewust te maken van de risico. Bijvoorbeeld door ze middels een training te wijzen op de impact van datalekken en cybercrime en hoe ze deze risico’s kunnen verkleinen.

2. Schaduw-ict voorkomen

Een ander veiligheidsprobleem is de schaduw-ict. Die ontstaat doordat werknemers handige tools en apps willen gebruiken die niet zijn toegestaan door het bedrijf. Wil je een aantrekkelijke werkgever voor jongeren zijn? Onderzoek dan welke apps populair en handig zijn en kijk of je die apps of een goed alternatief kunt aanbieden aan je werknemers.

3. Flexibele werkplekken creëren

De balans tussen werk en privé is de afgelopen jaren al vervaagd. Maar voor jongeren op de werkvloer is die scheidslijn zo niet nog dunner. Ze zijn gewend om altijd en overal online te zijn, om te werken waar en wanneer ze willen. Bied ze de ruimte om flexibel te werken. Zowel in praktische zin door je kantoor erop in te richten als door flexplekken en thuiswerkplekken aan te bieden. Let wel op dat je goede afspraken maakt.

4. Scheiding tussen werk en privé loslaten

‘Veel jongeren zijn gewend om productief te zijn op die momenten dat zij het meest geïnspireerd en gemotiveerd zijn. Dat hoeft niet precies tussen 9.00 en 17.00 uur te zijn’, stelt George Buysrogge, algemeen directeur bij Procam op Computable.nl. Dat kan voor spanningen zorgen in een bedrijf waarin kantooruren nog voor een belangrijk deel de workflow bepalen.

Oudere generaties bijvoorbeeld zijn volgens Buysrogge vaak gewend een duidelijke scheiding aan te brengen tussen privé en werk. In die discipline zijn ze opgegroeid. ‘Wanneer in de nieuwe manier van werken verwachtingspatronen ontstaan waarin respect voor het privédomein onderbelicht is, kan dit contraproductief werken.’

Volgens Buysrogge vraagt de overgang van studentenleven naar het arbeidzame leven een flinke aanpassing van jongeren, maar kan mobiel werken die overstap verkleinen. ‘Het nieuwe werken (meer flexibiliteit in werk en privé) geeft hierin meer ruimte. Want als je zin hebt in de dingen die je doen moet, ben je gewoon productiever. Dat hoeft niet afhankelijk
te zijn van het uur van de dag.’

5. Samenwerken stroomlijnen

Uitdaging van de kantooruren loslaten is een goede samenwerking creëren. Even bij iemands bureau langslopen is niet meer zo makkelijk. En een meeting inplannen is ook niet 1-2-3 gebeurd, hoewel daar inmiddels handige oplossingen voor beschikbaar zijn.

Jongeren begeven zich vooral op social media en chatprogramma’s, zorg dus voor een zakelijk gelijkwaardig alternatief waar deze doelgroep mee uit de voeten kan om snel te overleggen. Want ook bij het nieuwe werken is goed samenwerken essentieel.

Lees ook: