Thuiskantoor inrichten met de webshops van Buyitdirect

Nu we een langere tijd thuiswerken, zijn veel IT-afdelingen op zoek naar hardware-oplossingen voor de langere termijn. Buyitdirect speelt hier slim op in met speciale webshops voor thuiswerkers.

We spreken erover met Ernst Graaff, directeur van Buyitdirect. “Het thuiswerken verschuift van incidenteel naar structureel.”

“Vroeger werkte ik bijvoorbeeld al een dag in de week thuis, maar toen was er nog niet echt een protocol van hoe je werkplek er daar uit kwam te zien. Het was niet op hetzelfde niveau als op kantoor. Vond je zelf dat je een goede stoel had? Dan was dat prima.”

‘De geest is uit de fles’

Het structurele thuiswerken sinds begin 2020 heeft een flinke verandering in onze manier van werken veroorzaakt. Veel mensen zaten toch aan een geïmproviseerd thuiskantoor aan de keukentafel.

Tip: ontdek de gevolgen van thuiswerken voor je medewerkers

Ernst herkent dit: “Vanaf maart 2020 merkte ik dat ik last kreeg van mijn rug. Ik zat aan zo’n rammelbureau dat ik me echt niet kon concentreren. We dachten eerst dat het maar een paar maanden zou duren en dat we dat wel vol zouden houden.”

Blijvend thuiswerken

Helaas zette de crisis door en bleven mensen hun werkzaamheden vanuit huis verrichten. Hierdoor ontstond een sterke behoefte naar hardware voor thuis. “Tijdens de eerste golf zagen we dat we veel monitoren en headsets verkochten”, vertelt Ernst.

“We dachten dat het wel zou wegebben, maar richting de tweede golf zagen we al wel dat het blijvend was. De geest is uit de fles!”

Een webshop voor thuiswerkplekken

Ernst pleit voor structurele oplossingen (voor thuiswerken) in plaats van “pleisters en verbandjes plakken”. Hij besloot daarom Employee First te starten. Met deze oplossing kunnen medewerkers zelf in op maat gemaakte webshops bestellen wat zij nodig hebben om prettig thuis te kunnen werken.

“We hebben ons assortiment flink uitgebreid”, vertelt Ernst. “Inmiddels zijn we zover dat we complete oplossingen voor thuis kunnen bieden. Met monitors, bureaus, stoelen en laptops en alles wat er tussen zit.”

Deze webshops worden gevuld in nauw overleg met de IT-afdeling. Wat heeft een medewerker nodig om veilig en productief te kunnen werken? Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde webshops te bouwen voor bepaalde type werknemers. Zij krijgen dan iets anders om uit te kiezen dan hun collega’s in een andere functie.”

Flexibiliteit voor de werknemer

Een groot voordeel van deze webshops is het feit dat je flexibiliteit kunt bieden voor de specifieke situaties van medewerkers. “Ik geloof erg in maatwerk per werknemer, standaard oplossingen werken niet. Neem bijvoorbeeld een bureau van 1,80 bij 2,20. Niet iedereen heeft daar de ruimte voor, je kunt het moeilijk naar binnen duwen.”

“Het is beter om te kijken naar individuele situaties”, vindt Ernst. “Hebben ze genoeg plek? Zeg dan tegen bepaalde medewerkers dat ze gerust twee monitoren kunnen nemen, of ook een bureau.”

“Wonen ze wat kleiner? Dan kun je kiezen voor een laptopstandaard en een inklapbare monitor. Er is voor elk wat wils. Wel proberen we samen met de IT-afdeling de keuze voor medewerkers niet te breed te maken, less is more.”

Kosten voor werknemers of het bedrijf?

Als bedrijf kun je ervoor kiezen om medewerkers zelf te laten betalen voor wat ze willen hebben, maar je kunt ze ook bijvoorbeeld een waardebon geven om uit te geven in de webshop. Het grote voordeel van het werken met een webshop-systeem(oplossing) als deze, is dat je als IT precies weet welke hardware medewerkers in huis halen.

“Sommige klanten zeggen, laat iedereen zelf maar kiezen en stuur ons de rekening. Dan bevelen we aan wat ons het meest geschikt lijkt. Wij zijn gericht op zo min mogelijk ‘clutter’ bij mensen thuis. Bijvoorbeeld met een monitor waar maar één USB-C draadje aanzit. Dan heb je geen dockingstation nodig en kun je zelfs je telefoon opladen.”

Thuis afgeleverd

Je kunt ervoor kiezen om alle spullen bij de werknemer thuis te laten afleveren. Wanneer er iets kapotgaat, wordt het defecte apparaat zelfs thuis omgewisseld voor een ander exemplaar. “Dat was standaard al mogelijk op ieder adres, maar vroeger zaten de meeste mensen toch op kantoor”, blikt Ernst terug.

Tip: zo richt je de werkplek thuis het beste in

“Nu is het helemaal handig, de meeste mensen zitten toch thuis en willen de kinderen niet alleen laten om naar kantoor te gaan. Bij Employee First kun je alles thuis laten afleveren en installeren. Al het karton nemen we mee, je hebt niets aan een berg dozen in de gang.”

Vergelijken met kantoor

Veel IT’ers kijken naar wat er nodig was op kantoor en proberen dit direct toe te passen op thuis, maar dat werkt niet volgens Ernst. “Sommigen willen dan graag een wifi-versterker, maar nu we gemiddeld met drie tot vier man thuis zitten te videobellen heeft dat geen zin.”

“Dat is de realiteit van nu. Je kunt dan beter kijken naar een Mesh-verbinding, dan heb je even goed internet op zolder als naast de router.”

De transitie naar thuiswerken heeft ook een bijzonder neveneffect: mensen hebben nu modernere spullen dan op kantoor. Ernst vertelt: “Ik heb nu bijvoorbeeld een zit/sta bureau! Dat is ideaal, staand praten is soms gewoon veel fijner. Op kantoor heb je vaak niet van die mooie bureaus, we proberen het thuiswerken zo leuk mogelijk te maken”.

Lees ook: