
Dankzij mobiele technologie ontstaat er een nieuwe en betere manier van werken. En dat komt ook je privéleven ten goede. Maak kennis met de werk-privébalans 2.0.
Einde van 40-urige werkweek
Vind je het moeilijk een goede balans te vinden tussen werk en privé? Je bent niet alleen. Een derde van alle professionals vindt het steeds lastiger een goede werk-privébalans te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van Ernst & Young uit 2015.
Oorzaak: de toegenomen verwachtingen en eisen binnen de werkplek leiden tot meer uren en dus tot het einde van de 40-urige werkweek.
Werk-privébalans 2.0
Als je slapen buiten beschouwing laat, spenderen we gemiddeld 54 procent van onze dag aan werk (momenteel 8,9 uur per dag, en dit cijfer neemt alleen maar toe). Is het met deze wetenschap nog wel mogelijk een gezonde werk-privébalans te creëren? Ja. Alleen niet zoals je die gewend bent.
Het is een nieuwe werkmethode, mogelijk gemaakt door mobiele technologie: de werk-privébalans 2.0. Centraal staat hierin de gedachte dat je je professionele en persoonlijke leven niet gescheiden kunt houden. Bij de werk-privébalans 2.0 ben je vrij om te bepalen wanneer je werkt en wanneer je persoonlijke zaken aandacht geeft.
Download de whitepaper: De samenwerktools voor grote organisaties
In deze gratis whitepaper n deze whitepaper ontdek je welke rol hardware speelt bij online samenwerken, hoe je de juiste software kiest, hoe je hybride meeting rooms slim en productief inricht én hoe je ervoor zorgt dat de tools die je als organisatie aanreikt ook echt gebruikt worden.
Ultieme vrijheid en flexibiliteit
Je professionele en persoonlijke leven versmelten lijkt tegenstrijdig als we het hebben over de balans vinden tussen werk en privé. Maar in de praktijk geeft juist die versmelting de ultieme vrijheid en flexibiliteit om te werken hoe, waar en wanneer je wil. De vraag is uiteraard: hoe creëer je zo’n werk-privébalans 2.0? De 3 belangrijkste randvoorwaarden zijn:
1. Een werkgever die jou vertrouwt
Uit analyse van vacaturesite Timewise blijkt dat bijna de helft van de Engelse werkende bevolking flexibiliteit qua werkuren en locatie zoekt. Helaas wordt deze arbeidsvoorwaarde slechts in 6,2% van de vacatures genoemd. In Nederland zal dat niet veel anders zijn.
Menig werkgever wil dus nog steeds graag letterlijk zien dat zijn werknemer werkt en hanteert dus een aanwezigheidsplicht. Deze achterhaalde opstelling staat haaks op het statistisch gegeven van Flexbanen: 93% van de werknemers voelt zich thuis productiever. Software-ondernemer Jason Fried onderschrijft dat gevoel en legt in zijn Tedtalk uit waarom werk op ‘t werk niet werkt.
Een werk-privébalans 2.0 begint dus met een werkgever vinden die jou vertrouwt. Die je afrekent op kpi’s in plaats van aanwezigheid. Soms heeft het wat tijd nodig om je werkgever hiervan te overtuigen. Druk je werkgever met de neus op de feiten, zoals met het onderzoek van Flexbanen en de Tedtalk van Fried. Leidt dat nergens toe? Dan moet je op zoek naar een werkgever die toptalent in huis wil halen. Deze zal meer openstaan voor deze nieuwe manier van werken, omdat hij anders de beste mensen binnen no time weer kwijt is.
2. De juiste technologie
Door de nieuwe mobiele technologie ben je eigenlijk automatisch al 24 uur per dag met werk (en privé) bezig. Steeds meer werknemers hebben werkmail op hun privételefoon en delen hun werkmailadres met hun vrienden en familie. Zo kunnen ze continu direct reageren op zakelijke én persoonlijke kwesties.
Wil je echt een werk-privébalans 2.0 creëren? Dan beperk je je niet tot telefoneren, mailen en appen onderweg. Met de nieuwste smartphones heb je al je werk binnen handbereik. Even de telefoon aansluiten op een docking station en je gebruikt je smartphone als laptop of desktop, zodat je een paar uurtjes gefocust aan de slag kan. Zodra je de smartphone loskoppelt, heb je nog steeds alle data binnen handbereik. Handig, want hoe minder devices je gebruikt, hoe sneller en makkelijker je schakelt tussen werk en privé. Waar en wanneer ook.
3. Een goede motivatie
Het kan soms moeilijk zijn om vast te houden aan een juiste werk-privémix. Je vervalt al snel weer in je oude werkpatroon, met alle gevolgen van dien. Wil je echt voor de werk-privébalans 2.0 gaan, mag het van je werkgever én heb je de juiste tools binnen handbereik? Zorg dan dat je die motivatie vasthoudt.
Een paar tips om de juiste balans te vinden en te behouden:
- Werk georganiseerd en betrouwbaar: bewijs dat je net zo goed thuis werkt als op kantoor. Houd bij hoeveel tijd je aan projecten besteedt en mis nooit, maar dan ook nooit, een deadline.
- Blijf collegiaal: houd rekening met de planning van anderen. Wees beschikbaar wanneer nodig en zorg dat je goed bereikbaar bent (of dat duidelijk is wanneer je dat niet bent).
- Gebruik de juiste tools: regel de juiste tools zodat je thuis net zo goed en verantwoord werkt als op kantoor. Geef tevens IT volledige toegang tot je thuisservers (als je geen VPN gebruikt) zodat je naadloos (en veilig) thuis kunt werken.
- Benut je tijd slim: ga in de daluren naar de sportschool of lekker winkelen. Geniet van het feit dat je juist op de rustige momenten je privétijd kunt inzetten. Dan profiteer je maximaal van de 2.0-balans.
Tips voor efficiënter online vergaderen
In deze gratis whitepaper ontvang je tips om efficiënter online te vergaderen. Ook delen we de do’s en dont’s van deze populaire vergadermethode.
Lees ook: