Vakantie vieren en mobiel werken

Is vakantie vieren en mobiel werken te combineren? Gewapend met backpack, laptop en een half dozijn vliegtickets de wereld rondtrekken lijkt een uitdaging. Toch zijn digital nomads laaiend enthousiast over het combineren van werk en reizen. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid aan het werk kunt met de juiste beveiliging en laptop.

Freelance techjournalist en copywriter Gijs Ettes werkt sinds een aantal jaar voor uiteenlopende opdrachtgevers in binnen- en buitenland. Ondanks zijn flexibele werksituatie had hij tot voor kort zijn werk nog nooit gecombineerd met zijn favoriete hobby: reizen.

Onlangs besloot hij daar verandering in te brengen en boekte hij zijn eerste vliegticket, van Amsterdam naar Bali. Gijs: ‘Inmiddels ben ik neergestreken op mijn vierde reisbestemming: Singapore!’

Productief op vakantie

Natuurlijk heeft niet iedereen de vrijheid om meerdere maanden te reizen. Toch is een langere vakantie ook mogelijk wanneer je ‘gewoon’ in loondienst werkt. Wellicht kun je meer vakantiedagen opnemen als je met je werkgever afspreekt dat je zo nu en dan op reis wat werkmails en WhatsApp-berichten beantwoordt. Zo blijf je op de hoogte, wat bij thuiskomst een hoop kan schelen in de workload.

Techjournalist Gijs werkt gemiddeld tien tot twaalf uur per week. ‘Dat zorgt enerzijds voor continuïteit en voorkomt anderzijds dat het werk ten koste gaat van mijn trip. Ook is het prettig om bepaalde opdrachtgevers aan te houden en omzet te (blijven) genereren. Tijdens het reizen hoef ik daardoor mijn spaargeld niet aan te spreken.’

Werken op het strand: zo pak je dat aan

Mobiel werken maakt het mogelijk ook vanaf het terras of strand productief te zijn, zonder het gevoel te krijgen dat de zomer aan je voorbijgaat. Wel is het belangrijk grenzen te stellen als je voor een kortere periode (twee of drie weken) vakantie viert. Houd de werktijd beperkt tot een (half) uur per dag en kies vaste momenten, bijvoorbeeld wanneer je reisgenoten iets anders doen. Zo behoud je de controle en voorkom je irritaties.

Verlies ook security niet uit het oog. Openbare wifi-netwerken zijn gratis, maar vaak slecht beveiligd. Daardoor loop je risico als je je device verbindt. Met een VPN versleutel je je internetverbinding en voorkom je dat kwaadwillenden bijvoorbeeld inloggegevens kunnen kapen. Een alternatief is om gebruik te maken van een lokale simkaart met mobiele data (3G/4G) en hiermee een wifi-hotspot op te zetten. Dan ben je niet afhankelijk van openbare wifi en kun je vanaf elke plek werken.

Verder is het van belang je laptop te voorzien van een wachtwoord en versleuteling, zodat niemand bij je apps en bestanden kan als je device wordt gestolen. Hetzelfde geldt voor andere devices die je voor zakelijke doeleinden gebruikt, zoals een smartphone of tablet. Windows 10, Android en iOS bieden standaard functies (in te schakelen via de Instellingen) om verloren devices op afstand te lokaliseren, vergrendelen of wissen. Deze handige zoekfunctie is echter niet altijd standaard ingeschakeld.

Prettig in de buitenlucht werken

Een zonnetje dat schijnt op je vakantiebestemming is prettig, maar niet als je op je laptop probeert te werken. Gelukkig maken schermtechnologieën als Anti-Glare Touch werken in de buitenlucht mogelijk. De HP Elitebook x360 1030 G3 is voorzien van zo’n ontspiegeld touchscreen dat ook in direct zonlicht goed afleesbaar is.

Daarnaast beschikt de compacte 2-in-1 convertible over een 4K-scherm met HP Sure View. Dit geïntegreerde privacyfilter maakt het display met een druk op de knop onleesbaar voor meekijkers. Ook heeft de HP Elitebook x360 1030 G3 krachtige interne hardware en securityfuncties als hardwarematig zelfherstel (Sure Start), dat automatisch het BIOS en andere essentiële firmware herstelt.

Sure Click beschermt het device tegen geïnfecteerde websites, malware, ransomware en virussen met hardwarematige beveiliging voor webbrowsers. Klinkt ingewikkeld, maar als gebruiker heb je er geen omkijken naar. Op reis kun je zo zorgeloos doorwerken.