Werken op vakantie: deze must haves mogen niet ontbreken in je koffer

Het is misschien niet altijd wenselijk, maar wel gemakkelijker dan ooit: werken op vakantie. Op de meeste plekken op de wereld is gratis wifi beschikbaar en dankzij de afschaffing van roaming kun je binnen Europa zonder bijkomende kosten gebruik maken van je mobiele databundel. De voordelen zijn legio, maar zorg wel voor goede randvoorwaarden.

Uit onderzoek van vergelijkingssite Skyscanner blijkt dat bijna 30 procent van de Nederlanders tijdens hun vakantie online gaat voor werk. Bijvoorbeeld om hun werkmail te checken of zakelijke documenten door te nemen.

68 procent van de ondervraagden zegt graag op de hoogte te blijven van wat er speelt, wat bij thuiskomst een hoop kan schelen in de workload. Zeker voor ondernemers is dat een belangrijke reden om te werken tijdens vakantie.

Goed voorbereid op vakantie

In de meeste gevallen (86 procent) blijft het werken beperkt tot hoogstens 1 uur per dag. Door op vakantie vaste momenten te kiezen om te werken en de werktijd beperkt te houden, behoud je controle en voorkom je irritaties bij je reisgenoten.

Persoonlijke irritaties zijn te voorkomen door voor vertrek te checken of er goede en stabiele wifi aanwezig is op je vakantiebestemming. Zo niet, dan kun je een mifi-router meenemen en op locatie een simkaartje met data aanschaffen.

De mifi stelt je in staat om via een mobiel netwerk (3G of 4G) een draadloze of bedrade internetverbinding creëren waarop je kunt inloggen met meerdere smartphones of laptops. Handig én veiliger dan openbare wifi.

Ook is het belangrijk om voor vertrek je werk- of opdrachtgevers op de hoogte te stellen. Laat weten in hoeverre (en waarvoor) ze je mogen storen tijdens je vakantie. Geef in je afwezigheidsmail aan wie je werkzaamheden vervangt of – als je zzp’er bent – op welke momenten je je inbox checkt.

Schakel agenda- en emailmeldingen op je smartphone uit om te voorkomen dat je buiten werktijden gestoord wordt. Anders kom je alsnog niet toe aan je welverdiende ontspanning.

5 must haves voor werken op vakantie

Heb je je voorgenomen om te werken op vakantie? Een goede voorbereiding is het halve werk! Met deze vijf gadgets en apps kun je zelfs aan de andere kant van de wereld veilig en efficiënt werken.

1. Powerbank

Eigenlijk onmisbaar op vakantie, zelfs als je níet gaat werken. Met een powerbank kun je je smartphone, tablet en in sommige gevallen laptop (meerdere keren) van stroom voorzien. Handig voor noodgevallen of op plekken waar geen stopcontact beschikbaar is.

Een draagbare accu met een capaciteit van 10.000 mAh heb je al vanaf twee tientjes.

2. Wereldstekker

Maak je een wereldreis en wil je onderweg werk gedaan krijgen, dan is ook een wereldstekker en handige gadget om mee te nemen. Onze favoriet is de reisadapter van Travelmore, die werkt in maar liefst 150 landen en naast het normale stopcontact twee usb-stekkers heeft.

Dankzij de ingebouwde veiligheidszekering kun je zorgeloos tot drie apparaten tegelijkertijd opladen. De wereldstekker kost een kleine 25 euro.

3. VPN

Gratis (openbare) wifi is op de meeste vakantiebestemmingen eerder regel dan uitzondering. Dat je geen wachtwoord nodig hebt om verbinding te maken is handig, maar brengt gevaren met zich mee. Onbeveiligde wifi kan gemakkelijk afgetapt worden en stelt kwaadwillenden in staat je internetsessie over te nemen.

Dat is te voorkomen door je verbinding te versleutelen met een VPN. De meeste VPN-services kosten slechts een paar euro per maand en bieden apps voor zowel desktop als mobiel.

4. Wachtwoordkluis

Meerdere ingewikkelde wachtwoorden onthouden is lastig, zeker op vakantie. Dankzij een wachtwoordkluis als LastPass hoef je er nog maar één te onthouden. De dienst bewaart al je wachtwoorden met sterke encryptie, vult ze voor je in en kan automatisch wachtwoorden vervangen voor sterkere varianten.

De meeste services zijn gratis te gebruiken, al loont het zich om te investeren in een premium-account met meer opties (zoals veilig wachtwoorden delen met derden).

5. Laptopsleeve

Neem je je mobiele devices mee op reis, dan is goede bescherming van levensbelang. Zeker als je op pad gaat met een backpack. Een beschermende laptoptas of sleeve heb je in allerlei soorten, maten en prijsklassen.

Let bij je keuze op dat de afmetingen van de binnenkant van de tas overeenkomen met die van je laptop. Ga bij voorkeur voor een tas met impact foam (tegen vallen), een naadloze voering en opbergvakjes voor de muis en oplader. Een goed exemplaar heb je al vanaf circa 25 euro.