Werknemers willen een goede werk-privébalans

Moeite met het vinden van goed personeel? In plaats van het salaris te verhogen, kun je beter eerst kijken hoe het met de andere arbeidsvoorwaarden gesteld is. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders steeds minder waarde hechten aan salaris.

Voor niets gaat de zon op. Dus uiteraard weegt de hoogte van het salaris mee bij de beslissing al dan niet een baan te accepteren. Maar het speelt een steeds minder motiverende rol op het werk, blijkt uit ‘The Workforce View’, een onderzoek van ADP. De HR-dienstverlener ondervroeg bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders, naar hun drijfveren op het werk.

Werk-privébalans motiveert

Opvallend is dat het belang van een goede werk-privébalans toeneemt. Op dit moment noemt een kwart van de Nederlandse werknemers een goede balans als motiverend. Vrouwen vinden dit overigens belangrijker dan mannen. En ook jongeren tussen de 16 en 24 jaar hechten minder waarde aan een goede balans. Hoe ouder de respondenten, hoe belangrijker de balans meeweegt in de motivatie.

Werknemers vinden en binden

‘Met de krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers op zoek naar voorwaarden en werkomstandigheden waarmee ze nieuwe werknemers kunnen overtuigen’, zegt Martijn Brand, algemeen directeur bij ADP. ‘Dit onderzoek geeft een goed beeld van de factoren die voor Nederlandse werknemers echt belangrijk zijn. Waar het belang van salaris afneemt, neemt de waarde van een goede werk-privébalans en relatie met collega’s dit jaar verder toe.’

Als je weet welke factoren belangrijk zijn voor je huidige én nieuwe medewerkers en wat hen motiveert, kun je daar gerichter op inspelen. Zo voorkom je dat je straks een personeelstekort hebt. Brand: ‘Veel werkgevers maken niet inzichtelijk wat hun eigen werknemers motiveert of vertalen dit niet voldoende in de employer branding richting nieuwe medewerkers. Daar is voor veel werkgevers nog een wereld te winnen.’

Helpen de balans vinden

Een eerste stap is dus het stimuleren van een goede werk-privébalans. Dat kun je als werkgever doen door flexibele werktijden in te voeren. Zo kan je werknemer bijvoorbeeld zijn of haar kind van school halen en dan ’s avonds nog een paar uur doorwerken. Handig, zo lang het de werknemer lukt hierin een goede balans te vinden.

En daar zit vaak de uitdaging. Want hoe bewaak je de grens tussen werk en privé als er geen duidelijke scheiding zit? Veel werknemers hebben hier moeite mee. Met als gevolg dat ze op het werk minder presteren en privé continu het gevoel hebben iedereen te kort te doen. Belangrijk dus je werknemers goed te begeleiden in het vinden van de juiste balans.

Contact collega’s punt van zorg

Andere grote motivator voor werknemers is de relatie met hun collega’s. 30 procent van de Nederlanders vindt een goede relatie met collega’s belangrijk. Logisch, want de gemiddelde werknemer brengt veel tijd door met zijn collega’s.

Het is dan ook een belangrijk punt van aandacht wanneer je flexibel werken invoert. Want hoe houd je goed contact met je collega’s als de een thuiswerkt, de andere op een flexplek gebruikt en weer een ander bij een klant zit? Gelukkig zijn er genoeg tools beschikbaar om de communicatie bij het nieuwe samenwerken te optimaliseren. Zoek uit welke bij jouw bedrijf passen voor je het mobiel werken uitrolt.

Productiviteit bewaken

Ander aandachtspunt dat in het onderzoek naar voren komt is dat de productiviteit steeds meer lijdt door inefficiënte systemen en processen en trage en inefficiënte technologie. Zonde en vaak relatief makkelijk op te lossen, zeker als je besluit mobiel werken te implementeren.

Door goed te kijken naar de wensen en behoeftes van je werknemers, ook op het vlak van de benodigde technologie, houd je de productiviteit van je werknemers optimaal.

Lees ook: