6 zakelijke tips voor de smartwatch

Smartwatches kunnen bedrijfsprocessen slim ondersteunen. Toch wordt het aan internet gekoppelde horloge nog maar mondjesmaat ingezet op de werkvloer. Ter inspiratie voorbeelden hoe je de smartwatch nu of in de nabije toekomst slim zakelijk kunt gebruiken.

Plaatsbepaling via gps, e-mailen, appjes versturen, de agenda snel bijwerken en de laatste meldingen ontvangen. De smartwatch wordt naast een leuke gadget voor consumenten steeds meer een innovatief horloge dat geschikt is voor zakelijke toepassingen en dat de productiviteit bij mobiel werken vergroot.

1. Communicatie

Een smartwatch is niet het device om uitgebreide mails op te typen of meerdere applicaties tegelijk te besturen. Maar het horloge kan een interessante schakel zijn in de zakelijke communicatie. De drager van het toestel kan korte e-mails of appjes verzenden en ontvangen.

Sms- en mailsjablonen maken het apparaat gebruiksvriendelijk. De drager stuurt dan een vooraf aangemaakte tekst. Zo’n standaardbericht kan tijdens een drukke meeting bijvoorbeeld zijn: ‘ik ben iets later.’ Collega’s zijn dan op de hoogte zonder dat de verzender een laptop, telefoon of tablet hoeft te pakken.

2. Dicteren

De horloges hebben vaak ook een ingebouwde microfoon. Als deze gekoppeld is aan spraakherkenningssoftware kan gesproken tekst worden verstuurd als uitgeschreven tekst in een e-mail of als audiobericht. Ook dicteren is een veelgebruikte toepassing.

De drager van het horloge hoeft niet meer apart zijn ideeën uit te typen. Hij kan ze inspreken op zijn slimme horloge. Ook op het moment dat hij geen toetsenbord tot zijn beschikking heeft kan hij informatie verwerken. Dat draagt bij aan de productiviteit.

3. Uren schrijven

Er zijn verschillende apps op de markt voor uren schrijven met de smartwatch. Zo introduceerde het Nederlandse softwarebedrijf Exact onlangs Exact Online voor Android Wear.

Die applicatie maakt het mogelijk om realtime uren te schrijven met behulp van een smartwatch. De app is zich bewust van zijn omgeving. Met behulp van gps-coördinaten wordt bijgehouden hoe lang de gebruiker zich op de locatie bevindt.

Bij aankomst wordt automatisch een notificatie gestuurd om in te checken bij het juiste project en de juiste klant. De app detecteert beweging van de smartwatch en stuurt bij vertrek een notificatie om uit te checken.

De gemaakte uren worden vervolgens geregistreerd en direct opgeslagen. Dat moet uren schrijven nauwkeurig maken en er zijn minder handelingen nodig. De toepassing is gericht op consultants die op meerdere locaties voor verschillende opdrachtgevers werken.

4. Betalen

Alle grote fabrikanten van smartwatches bouwen near field communication (nfc) in hun apparaten in om mobiel betalen mogelijk te maken. Met die chip ontstaat een digitale portemonnee. Door het horloge kort langs een betaalpunt te halen kan afgerekend worden. Handig voor de mobiele werker die snel tussen de afspraken door lunch wil halen.

5. Toegang

Naast dat het snel betalen bevordert, kan nfc ook sleutels vervangen. Daardoor wordt het mogelijk om bijvoorbeeld toegang te krijgen tot verschillende bedrijfslocaties of afdelingen, zonder dat je een fysieke sleutel bij je moet dragen.

6. Positiebepaling

In bedrijven waar gebruik wordt gemaakt van flexibele werkplekken is het ook mogelijk om extra informatie te delen over de positie van collega’s. Bijvoorbeeld de plaats waar ze zitten. Bij grote kantoren houdt de eigenaar van de smartwatch zijn horloge bij het centrale incheckpunt en ziet vervolgens waar die dag zijn directe collega’s hebben plaatsgenomen.

Beveiliging

Het gebruik van smartwatches voor zakelijke toepassingen brengt naast veel voordelen, ook uitdagingen met zich mee. HP onderzocht eerder dit jaar de beveiliging van smartwatches en daaruit bleek dat alle onderzochte devices kwetsbaar waren voor aanvallen van cybercriminelen. HP vond beveiligingslekken in alle geteste smartwatches en geeft richtlijnen voor veilig gebruik.

Lees ook: