Data-analyse voor IT: zo optimaliseer je de werkplek

De optimale werkplek richt je niet in op basis van een beetje gissen, maar door middel van data-analyse. IT-afdelingen kunnen hierdoor datagedreven beslissingen maken die het verschil maken voor medewerkers.

Data-analyse wordt steeds populairder. Uit onderzoek door Forester blijkt dat maar liefst 55% van de IT-beslissers data inzet om device performance, device gezondheid, en security te verbeteren. Hoe werkt dat precies? Een aantal voorbeelden hoe data-analyse jouw bedrijfsvoering vooruit helpt én de medewerkerstevredenheid verhoogt:

Data-analyse voor IT: crashes voorspellen

Als IT-afdeling kun je verschillende soorten data verzamelen op de werkplek. Zo zijn er bijvoorbeeld tools waarmee je kunt bijhouden welke devices hardware-problemen hebben (gekregen). Ook wordt bijgehouden wat de temperatuur van devices is, hoe vol de harde schijven zijn en of er fouten in de Operating Systems zijn geslopen.

Op basis van kunstmatige intelligentie in de tool kan vervolgens voorspeld worden wanneer een volgend probleem waarschijnlijk plaatsvindt. Met deze kennis en door middel van data-analyse kun je als IT-afdeling ingrijpen voordat de medewerker überhaupt een foutmelding krijgt. Hierdoor verhoog je op een eenvoudige manier de productiviteit én de medewerkerstevredenheid.

Meer geschikte devices faciliteren

Wanneer je een medewerker voorziet van een nieuw device, is dat niet altijd direct de juiste match. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat deze persoon juist een ‘zwaarder’ apparaat nodig heeft dan je voorheen dacht.

In analysetools kun je dat herkennen doordat je bijvoorbeeld ziet dat bepaalde apparaten voortdurend maximaal belast worden. Het is dan slimmer om de medewerker te voorzien van een beter passend device. Dat verhoogt de medewerkerstevredenheid én de productiviteit, doordat de medewerker minder hick-ups en vertragingen ervaart.

Beter inzicht in het gedrag van medewerkers

Je kunt ook data verzamelen over de manier waarop medewerkers devices gebruiken. Wordt er bijvoorbeeld veel in de avonduren of in het weekend gewerkt? Deze informatie is waardevol voor de HR-afdeling en afdelingsmanagers, om de werkdruk in kaart te brengen.

Het is ook mogelijk om bij te houden waar devices zich ongeveer bevinden. Zo heb je altijd inzicht in de locatie van de hardware binnen je organisatie. Hierdoor heb je geen last meer van laptops die na het vertrek van een medewerker in de la van een manager verdwijnen of door worden gegeven aan zoons of dochters.

Deze oplossing is ook bijzonder nuttig wanneer een device onverhoopt gestolen wordt. Je hebt dan alvast een idee in welke richting je de politie kunt sturen.

Bezetting werkplekken in kaart brengen

Werkt jouw bedrijf op basis van flexibele werkplekken? Dan is het voor medewerkers belangrijk om te weten of er nog voldoende vrije werkplekken en vergaderruimtes zijn wanneer ze naar kantoor willen komen.

Als je merkt dat deze standaard helemaal vol zitten, is dat een signaal dat je meer werkplekken nodig hebt. Of wanneer je merkt dat alleen bepaalde ruimtes en afdelingen  vaak overbezet zijn, kun je op zoek naar een oplossing of app waarmee medewerkers snel kunnen zien waar op kantoor nog wel voldoende plek is. Ook dat kan de tevredenheid van medewerkers verhogen.

Data-analyse (IT) voor printen

Heb jij enig idee hoe de printers binnen jouw organisatie precies gebruikt worden? Er zijn speciale analyse-tools op de markt waarmee je precies kunt zien hoeveel papier en (gekleurde) inkt de verschillende apparaten gebruiken.

Wanneer je bijvoorbeeld ontdekt dat één printer veel meer wordt gebruikt dan anderen, is het slim om deze af en toe om te wisselen. Zo zorg je ervoor dat alle apparaten ongeveer evenveel belast worden en gaan ze langer mee.

Lees ook

Veelgestelde vragen over data-analyse voor IT

Wat kun je precies met data-analyse als IT-afdeling?

Als IT-afdeling kun je bijvoorbeeld informatie verzamelen over hardware-crashes, zodat je deze vervolgens kunt voorspellen. Zo kun je ingrijpen voordat medewerkers hier last van krijgen. Ontdek meer toepassingen van data-analyse.

Hoe kun je met data-analyse de productiviteit van medewerkers verhogen?

Wanneer je gebruik maakt van data-analyse, kun je bijvoorbeeld technische problemen van devices voorspellen. Zo kun je deze problemen oplossen voordat ze daadwerkelijk plaatsvinden, waardoor medewerkers minder lang zonder apparaat zitten.