Virtual Reality op de werkvloer? Shell gebruikt de VR-bril al volop

Maakt jouw bedrijf al gebruik van Virtual Reality (VR)? Het klinkt misschien futuristisch, maar de VR-bril heeft vele toepassingen binnen het bedrijfsleven. We spraken over de voordelen met Michael Kaldenbach, Digital Realities Leader bij Shell: van een boorplatform in aanbouw tot virtuele meetings op Mars.

Shell is een van de voorlopers als het gaat om het toepassen van Virtual Reality (VR) op de werkvloer. De VR-bril heeft een belangrijke rol gekregen in verschillende onderdelen van het bedrijf.

“We zijn met mijn team drie jaar geleden begonnen met kijken naar wat VR zou kunnen betekenen voor Shell”, vertelt Michael. “Hiervoor hebben we onder andere marktonderzoek gedaan en gekeken naar waar het laaghangend fruit zich bevindt.”

Tip: Lees hier meer over innovatie.

De VR-bril in training

Allereerst wordt de VR-bril veel gebruikt voor trainingsdoeleinden. Michael vertelt: “De grote kracht van VR is dat je situaties kunt simuleren die in het echt te gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een situatie met gevaarlijke stoffen of situaties die economisch niet rendabel zijn.”

“Bijvoorbeeld in het geval dat je een bestaand proces moet stilzetten voor een training of genoodzaakt bent dure apparatuur in te zetten. Het is onze prioriteit om ervoor te zorgen dat alles veilig gaat, daar willen we mensen zo goed mogelijk op trainen. Zo zijn ze goed voorbereid op de realiteit.”

“Ook hebben we een boorplatform in Mexico. Voorheen moesten mensen fysiek naar een groot trainingscentrum in New Orleans. Nu zetten mensen een bril op en kunnen ze meteen zien hoe zo’n platform eruit ziet. Stel er gaat iets mis, hoe stel je de omgeving dan veilig en los je de situatie op? Dat kunnen we allemaal nabootsen met een VR-bril.”

Niet alles gaat direct goed

Niet alle trainingen worden meteen goed ontworpen. “Wij hadden bijvoorbeeld een module ontworpen waar iemand echt alle handelingen zelf uit moest voeren, zelfs het papierwerk.”

“Het was een soort proces-simulator geworden, mensen waren alleen maar taken aan het uitvoeren in plaats van iets te leren wanneer het misgaat. Je kunt in dat geval best short-cuts inbouwen zodat de ervaring zich toespitst op het leermoment in plaats van op het proces.

Toepassing in capital projects

Capital projects zijn bijvoorbeeld raffinaderijen en chemie-plantages in aanbouw. De VR-bril speelt in deze projecten een verrassende rol. “Er worden 3D-tekeningen gemaakt van de nieuw te bouwen constructies, deze worden vervolgens omgezet naar Virtual Reality. Dit wordt ook wel een digital twin genoemd.”

“Kijk bijvoorbeeld naar ons diepzee-olieplatform in de Golf van Mexico. Medewerkers kunnen alvast een kijkje nemen. Ze kunnen meteen aangeven wanneer bijvoorbeeld iets op een verkeerde plek staat.”

“Doordat mensen direct feedback kunnen geven vanuit de designfase, kunnen we veel besparen. Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk digital-first doen. Eerst digitaal, voor we het in de fysieke ruimte uitvoeren.”

Virtuele meetings

Ben jij ook zo klaar met die eentonige videoconferences? Bij Shell hebben ze een oplossing bedacht. “We hebben experts over de hele wereld zitten. Je kunt ze allemaal bij elkaar brengen in een videocall, maar je mist dan toch de contextueel relevante info. Door allemaal een VR-bril op te zetten, laten we alle experts plaatsnemen in een virtuele kamer. Op die manier hebben wij onze eigen meetings virtueel op Mars!”

“Je bent helemaal vrij om zelf te bepalen hoe de vergaderruimte eruit ziet, het is erg handig als het gesprek kan plaatsvinden op de plek waar het over gaat. Als er iets mis is met een pomp, wil je ook kunnen zien wat er in en uit die pomp gaat.”

De VR-bril in je eigen bedrijf

Denk je erover om VR toe te passen binnen je bedrijf? Michael legt uit hoe zij te werk zijn gegaan: “Binnen ons bedrijf zijn we al jaren bezig met het visualiseren van informatie. Toen VR-brillen goedkoper werden, besloten we structureel te gaan onderzoeken of het zou werken.” 

Shell ging hierbij niet over één nacht ijs. “We hebben eerst gekeken naar de toepassingen van VR buiten Shell, hielden gesprekken met interne en externe experts, draaiden een kleinschalige proef en vervolgens een pilotprogramma.”

“Pas als een toepassing al deze fases overleeft, passen we het toe. Op dit moment gebruiken we een mix van verschillende apparatuur, we kijken continu om ons heen om de beste VR-bril van dat moment te vinden.”

Houd rekening met het menselijke aspect

Hoewel het invoeren van VR-brillen vooral een technische aangelegenheid lijkt, is het vooral belangrijk om de focus op mensen te hebben. “Veel mensen zijn helemaal niet opgegroeid met Playstation of Nintendo, ze hebben niet de ervaring van het werken met een controller. Die mensen moet je echt laten wennen en meenemen in hoe het werkt.”

Tip: deel je medewerkers in in persona’s.

De grote verschillen in ervaringen met VR, zorgen voor uitdagingen. “Als je voor het eerst een VR-bril bij iemand opzet, staan zij enorm te kijken van wat ze om zich heen zien.”

“Soms gaan mensen met meer ervaring het juist zien als een soort spel waar ze zo snel mogelijk doorheen moeten: speedrunning. Hierdoor slaan ze soms belangrijke aspecten over.”

Waar pas je Virtual Reality toe?

Bij het invoeren van VR-brillen, moet je vooral goed kijken naar het probleem wat je wilt oplossen. Michael vertelt: “Probeer het te gebruiken waar de kracht zit: het visualiseren van de consequenties van dingen die fout gaan. Als iets kapot gaat, wat gebeurt er dan? We gaan geen motor kapot maken om te laten zien wat er dan gebeurt. In VR kun je dat prima doen.”

Dat betekent niet dat VR een soort silver bullet is. “Soms werkt VR even goed als in het echt, soms beter en soms minder goed. Het is daarom van kritisch belang om goed te kijken waar je het beste de VR-bril kunt pakken en wanneer traditionele trainingen of e-learnings handiger zijn.”

“Wil je bijvoorbeeld duizenden mensen tegelijk trainen? Dan is e-learning handiger. Soms is een fysieke training meer zinvol. Er zit bijvoorbeeld nog steeds veel waarde aan het voelen van het gewicht een hamer.”