
Sensortechnologie, augmented reality, big data en kunstmatige intelligentie. Nieuwe technologieën bieden tal van interessante mogelijkheden – ook voor mobiel werken in de zorg. Wat zijn de belangrijkste innovaties in de zorg? We haalden onze kennis op tijdens de jaarlijkse Zorg & ICT-beurs.
1. Smart, smarter, smartst
Smart glasses die het mogelijk maken om op afstand mee te kijken bij de verzorging van een patiënt. Een smart matras dat bewegingen van patiënten meet en detecteert of een cliënt in bed ligt. Een volledig slim huis dat bewoners op allerlei manieren ondersteunt en monitort en er op die manier voor zorgt dat bijvoorbeeld ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.
Het aantal slimme toepassingen dat het werk van zorgverleners eenvoudiger maakt (en het leven van patiënten beter) groeit flink. De combinatie van innovatieve sensortechnologie en voortdurende data-uitwisseling maakt het mogelijk om zorg steeds vaker op afstand te verlenen.
Quick wins om je energie te besparen
Gelukkig zijn er ook simpele maatregelen om direct te beginnen met energie besparen. Erik Moltzen, Sustainability Manager Benelux bij HP, laat zien wat voor oplossingen dat zijn. HP heeft jarenlange ervaring met duurzaam ondernemen en deelt haar inzichten in dit document.
2. Wearables met betekenis
De eerste generatie wearables (draagbare devices in de vorm van een armband of horloge) telde voornamelijk stappen en deed verder niet zoveel. Inmiddels is er een nieuwe generatie wearables voorhanden die steeds meer gezondheidsfuncties krijgt.
Zo zijn er devices die naast het aantal afgelegde stappen ook het aantal afgelegde traptreden (hoogtebewegingen), het slaapritme, de hart- en rustslag en de hartslagvariabiliteit in kaart brengen. Dankzij slimme algoritmes wordt het bovendien steeds beter mogelijk die data betekenis te geven.
Dat is handig voor particulieren, die hun eigen gezondheid vergaand kunnen monitoren. Maar het helpt ook zorgverleners, zeker nu draagbare devices de komende jaren steeds meer (officieel goedgekeurde) medische toepassingen krijgen.
Een groeiende rol is daarbij weggelegd voor de alomtegenwoordige smartphone. Die zal in de toekomst steeds vaker gebruikt kunnen worden voor het maken van ECG’s, het meten van bloeddruk en bloedglucose, en zelfs voor het maken van echo’s. Daarmee groeit het aantal mogelijkheden voor medisch specialisten om mobiel te werken en op locatie zorg te verlenen.
3. Virtuele ervaringen
Voor headsets als de Microsoft HoloLens worden steeds meer interessante toepassingen ontwikkeld op het snijvlak van augmented reality en zorg. Zo ontwikkelden Omring Thuiszorg en softwareontwikkelaar Methylium een HoloLens-spel gericht op valpreventie. Ouderen pakken ballonnen en ontwijken voetballen en trainen zo – in hun eigen vertrouwde omgeving – hun motorische vaardigheden.
Nieuwste ontwikkeling op het virtuele vlak is sensory reality, waarbij de virtuele 3D-werkelijkheid verder wordt verrijkt met sensaties als geur, warmte, wind en trillingen. Zoals in de Sensory Reality Pod van Sensiks: een cabine die de bezoeker zo’n ‘multi-sensorische’ ervaring biedt. Niet alleen een aardige gimmick, het biedt – dankzij het hoge werkelijkheidsgehalte – ook allerlei nieuwe mogelijkheden voor bijvoorbeeld psychotherapie.
4. Online consults
Luisteren, kijken, onderzoeken: natuurlijk ziet een arts zijn of haar patiënt het liefst live voor een consult. Maar als een plaatsgebonden afspraak om wat voor reden dan ook niet mogelijk is, biedt een videoconsult een goed alternatief. Het aantal technische mogelijkheden om een videoconsult goed in te richten groeien snel.
Zo ontwikkelde Webcamconsult een laagdrempelige oplossing voor beeldbellen tussen specialist en patiënt. De patiënt maakt een afspraak, neemt plaats in een digitale wachtkamer, en wordt zodra hij aan de beurt is ‘gezien’ door de (huis)arts via pc, tablet of smartphone.
5. Monitoring op afstand
Een patch op de borst van de patiënt die elke twee minuten vitale lichaamsfuncties meet (zoals de hartfrequentie, ademhalingsfrequentie en okseltemperatuur). Sensium is een slimme ‘pleister’ voor het monitoren van patiënten op verpleegafdelingen. Worden bepaalde, vooraf ingestelde waarden overschreden? Dan ontvangt de verpleegkundige meteen een notificatie op zijn werkplek en/of mobiele toestel.
Andere ontwikkeling op het gebied van monitoring op afstand komt van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Dit bedrijf ontwikkelde een programma voor ‘telerevalidatie’ voor hartpatiënten. De combinatie van monitoring via sensoren en begeleiding op afstand door een specialist zorgt ervoor dat patiënten thuis kunnen revalideren.
6. Kunstmatige intelligentie
Het snel stellen van de juiste diagnose en zelfs het nauwkeurig voorspellen van toekomstige zorgbehoeftes: de combinatie van kunstmatige intelligentie (KI) en big data biedt allerlei mogelijkheden voor de zorg.
Zo ontwikkelen het VUmc en promovendus Jordi Minnema een KI-systeem voor beeldanalyse. Op basis van big data, zelflerende algoritmes en deep learning analyseert het systeem geautomatiseerd CT-scans van onder meer kaakbotten en kunnen afwijkingen sneller en beter worden herkend.
7. Veilig mobiel werken
Tot slot groeit door alle innovaties in de zorg de behoefte aan laagdrempelige, veilige oplossingen voor mobiel werken. Zeker nu verpleegkundigen en andere zorgverleners – onder invloed van de enkele jaren geleden ingezette decentralisering van de zorg – steeds vaker ‘de wijk’ in trekken.
Cosis – een grote zorginstelling in Noord-Nederland voor mensen met een verstandelijke beperking – worstelde met het veilig werken op locatie. Zo gebruikten medewerkers hun werklaptop vaak ook voor privédoeleinden – met alle zorgen over beveiliging en patiëntprivacy van dien.
In samenwerking met het Duitse softwarebedrijf IGEL introduceerde Cosis de UD Pocket: een USB-device dat elke laptop verandert in een veilige thin client op basis van Linux. Medewerkers kunnen zo altijd veilig werken op locatie. Ook kunnen updates eenvoudig centraal naar de devices gepusht worden, wat de druk op beheer flink heeft verminderd.
De landelijk werkende zorgorganisatie Allerzorg (1.500 medewerkers) koos afgelopen jaar voor een cloudwerkplek op basis van Office 365. Samen met ICT-dienstverlener Winvision werden de lokaal gehoste Citrix-werkplekken overgezet naar mobiele werkplekken. Door de migratie verminderden de beheerkosten aanzienlijk.
ICT-dienstverlener Solviteers en zorginstelling Sterker sociaal werk ten slotte implementeerden samen de frontoffice-oplossing WIZportaal. Die stelt zorgverleners in staat om een integraal ondersteuningsplan op maat te maken, op locatie, vanaf verschillende devices (zoals een laptop of tablet).
De toekomst van het nieuwe werken is nu (gratis longread)
Hoe werken we in de (nabije) toekomst? Welke ontwikkelingen dragen daaraan bij? En hoe ga je daar als bedrijf slim mee om? In deze gratis longread nemen we een blik op de toekomst. ‘De spontane ontmoetingen op kantoor mis je wel.’
Lees ook: