Energiebesparing bedrijven: wat zijn de mogelijkheden?

Energiebesparing voor bedrijven is de laatste weken steeds vaker in het nieuws. Doordat de energiekosten enorm gestegen zijn, hebben organisaties geen andere keus dan besparingen door te voeren. Hoe groot is het probleem en wat kun je er tegen doen?

Neem bijvoorbeeld kledingwinkel Mooi, een kleine boutique in Utrecht met 2 medewerkers. Doordat de gasprijzen zo hoog zijn opgelopen, komt eigenaresse Monique bijna niet meer uit de kosten.

Om energie te besparen, houdt Mooi de voordeur zoveel mogelijk dicht. Zo blijft de warmte zoveel mogelijk binnen, en heeft ze geen blower nodig boven de deur. Ze heeft een bordje voor het raam gehangen om dit aan klanten duidelijk te maken.

Ook heeft Monique besloten de verwarming standaard op 19 graden te houden. Haar klanten komen toch met jas aan binnen, en zij en haar medewerker doen een extra trui aan.

Fabriek diepvriesproducten in de problemen door energiecrisis

Een ander voorbeeld is producent van diepvriesproducten PM Diepvriesproducten.Zijn fabriek verbruikt niet alleen gas, maar ook veel elektriciteit om alle machines draaiende te houden. Doordat de prijs voor elektriciteit is meegestegen met de gasprijs, komen veel bedrijven die veel stroom verbruiken in de problemen.

Peter heeft besloten om zoveel mogelijk in te zetten op energiebesparing. Bedrijven als PM Diepvriesproducten kunnen echter niet zo ‘makkelijk’ besparen als een winkel.

Hij heeft besloten om koel- en vriesmeubelen af te dekken en anticondensfolie aan te schaffen. Hiermee bespaart hij maar liefst 30-40% van de benodigde energie. Ook heeft hij de perslucht van zijn machines verlaagd, en controleert hij regelmatig of er geen lekkage is. Voor elke bar die hij verlaagt, bespaart hij 7% energie (bron: Rijksoverheid).

Ziekenhuis energiebesparing

Ziekenhuizen zijn bijzonder hard getroffen door de energiecrisis, velen daarvan komen hierdoor in geldproblemen. Neem bijvoorbeeld Ziekenhuis De Lelie, waar de voor gas- en electriciteitskosten erg hoog zijn opgelopen. Daar komt bij dat tegen het einde van het jaar contracten met leveranciers aflopen, waardoor er nog een prijsstijging aan dreigt te komen.

Er kan niet meer geïnvesteerd worden in personeel, en er is geen geld voor nieuwe apparatuur. Om toch in te zetten op energiebesparing, besloot het ziekenhuis alle lampen te vervangen door ledlampen. Deze gebruiken veel minder stroom dan gloeilampen of halogeenlampen.

Ook worden computers uitgezet wanneer deze niet gebruikt worden, en hebben de roltrappen sensoren gekregen waardoor ze alleen aan gaan als er iemand op wil. Om extra te besparen, worden ook medische apparaten uitgezet wanneer ze niet worden gebruikt.

Tips energiebesparing bedrijven