Hoe mobiel is jouw organisatie? Organiseer een Mobile Only Day

Hoe presteert jouw organisatie op mobiel vlak? Zijn de apps gebruiksvriendelijk? Is de mobiele website leesbaar en logisch opgebouwd? Wat kan er beter? Als je dat wilt weten, organiseer je een Mobile Only Day.

‘NOS.nl is vandaag niet te bezoeken via jouw computer. De sites zijn in het hele NOS-gebouw voor alle collega’s afgesloten. Vandaag kun je ons nieuws alleen mobiel volgen. Waarom? Omdat het dáár gebeurt.’

Alle NOS-medewerkers die maandagochtend vanuit het hoofdkantoor via een desktop de eigen website bezochten werden vanaf 10.00 uur verrast met bovenstaande mededeling.

Mobile Only Day

De desktopversie van hun eigen site ging op slot. Ze werden zo één dag aangespoord om met hun mobiele telefoon of tablet de site te bekijken. Pas vanaf 16.00 uur kon iedereen via zijn desktop de site weer bereiken.

Het idee kwam van eindredacteur Online, Gerard de Kloet. Hij raakte geïnspireerd door een soortgelijke actie bij de New York Times en organiseerde zijn eigen Mobile Only Day.

Ruimte voor verbetering

Doel van die actie: kijken of er in de recente update van de NOS-app nog mogelijkheden voor verbetering zaten. Maar ook: bewustwording van de noodzaak van een goede mobiele site. De meeste NOS-redacteuren bekijken hun producties namelijk op grote desktopschermen, terwijl de online bezoekers vooral telefoons en tablets gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid testen

Steeds meer organisaties bieden hun diensten mobiel aan, maar hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid? Om dat te ervaren kan een Mobile Only Day een mooi middel zijn. Zitten de knoppen in de app wel op een logische plek? Is de laadtijd niet te traag? Komen kaders, tabellen en video’s op de mobiele site niet op een totaal andere plek te staan? Allemaal dingen die je alleen ontdekt door te testen.

Verschil tussen mobiele site en desktopsite

De omroepstichting licht toe: ‘Een steeds grotere groep gebruikers raadpleegt onze website vooral mobiel. Veel redacteuren zijn zich daarvan niet bewust en kijken bij het maken van verhalen vooral naar hoe het stuk er op de desktop uitziet. De weergave op de app kan intussen flink afwijkend zijn. Kaders, tabellen en video’s kunnen op de mobiele website bijvoorbeeld op een andere plek staan dan op de desktop.’

Experiment geslaagd

Volgens initiatiefnemer Gerard de Kloet is de proef geslaagd. ‘Ook extern is er interesse. Onze mediacollega’s twitterden dat ze het ook wel eens willen gaan proberen.’ Hij hoopt dat iedereen bij de omroepstichting het ongemak snel vergeten is en vooral de boodschap onthoudt dat mobiel niet alleen een grote vlucht heeft genomen, maar in de toekomst nog enorm gaat groeien.

‘Mobiel is eigenlijk ons belangrijkste online platform en moet dus leidend zijn. Het is daarom belangrijk dat voortaan iedereen eerst checkt hoe artikelen er mobiel ‘bijstaan’ en daarna pas kijkt op de desktop.’

Tips voor Mobile Only Day

De Kloet heeft nog wel een paar tips voor organisaties die ook een Mobile Only Day willen organiseren.: ‘Denk na over de gevolgen van een dergelijke actie. De meeste voorbereidingstijd zat bij ons bijvoorbeeld in het plannen van het moment. Zoiets moet geen problemen opleveren voor de afdelingen.’

Voor de NOS was het bijvoorbeeld niet handig een Mobile Only Day te plannen op een dag waarop groot nieuws wordt aangekondigd. Hij plande het bewust een dag voor de bekendmaking van de resultaten van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Er lag ook een plan-B klaar voor als er wel ‘breaking news’ was geweest. ‘In dat geval was de website in één klik weer gewoon via de computer bereikbaar geweest’, verzekert De Kloet aan ict-vakblad Computable.

Medewerkers overvallen of niet

Hij adviseert andere organisaties goed na te denken over wat een dergelijke actie kan betekenen voor de processen. Daarnaast is het volgens hem goed om na te denken over de manier waarop het aan medewerkers wordt aangekondigd. ‘Wij hebben onze medewerkers hiermee overvallen, maar ook dat past niet bij elke organisatie.’

De Kloet denkt dat de NOS met andere acties de aandacht vaker op de mobiele gebruikerservaring zal vestigen. ‘Maar dat doen we dan wel op een andere manier. Als je deze actie herhaalt, denk ik dat het effect namelijk minder groot is.’

Lees ook: