Hoe wearables mobiel werken bevorderen

Analisten verwachtten in 2017 dat de markt voor wearables de komende jaren sterk groeit en in 2020 goed zal zijn voor een omzet van maar liefst 34 miljard dollar. Vooral smartwatches en activiteitentrackers zijn populair, maar ook andere draagbare technologie raakt in trek. Welke mogelijkheden hebben wearables om efficiënter en productiever te werken?

Wearables zijn vormen van technologie die je op je lichaam – bijvoorbeeld op je hoofd of om je pols – kunt dragen. Deze apparaten zijn voorzien van sensoren en de mogelijkheid om draadloos met het internet te verbinden. Doorgaans kun je ze koppelen aan je smartphone of laptop, om zo de data die wordt verzameld in te zien en te interpreteren.

Van smartwatch tot intelligente bril

De bekendste voorbeelden van wearables zijn de Google Glass en Apple Watch. Eerstgenoemde werd in 2013 als prototype uitgebracht en kan het best worden omschreven als een draagbare computer in de vorm van een bril, die informatie projecteert op een klein display voor je ogen. Glass werkt als verlengstuk van je smartphone en kan meldingen tonen, muziek afspelen, foto’s en video’s maken of helpen met navigeren.

wearables Google GlassHoewel Glass inmiddels naar de zijlijn is geschoven – zowel door gadgetliefhebbers als door Google zelf – wordt de slimme bril nog steeds ingezet in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld in de bouw, waar het apparaat werkinstructies toont en bouwplaatsmedewerkers in staat stelt op afstand informatie te verifiëren. Bij trekkerbouwer Agco dragen medewerkers aan de assemblagelijn een Google Glass als geheugensteun tijdens de montage. Hierdoor worden minder montagefouten gemaakt, wat tijd én geld bespaart.

Veel verschillende toepassingen

In tegenstelling tot Google Glass was de Apple Watch (geïntroduceerd in 2015) vanaf het begin voornamelijk gericht op consumenten. Het is zeker niet de enige smartwatch op de markt, maar wel een van de populairste. Dat is te danken aan de brede app-ondersteuning en de aanwezigheid van verschillende sensoren. Het meest recente model heeft niet alleen wifi en bluetooth aan boord, maar ook een gps, hartslagsensor, gyroscoop en versnellingsmeter. Ook aanwezig is Siri, de slimme spraakassistent die dankzij AI en machine learning steeds meer mogelijkheden krijgt.

Daardoor kan de smartwatch voor veel toepassingen gebruikt worden. Naast de tijd, notificaties en je activiteiten weergeven, kan het horloge middels stembesturing je agenda raadplegen, snel iets opzoeken en notities maken. Het apparaatje heeft bovendien een microfoon en speaker aan boord waarmee je in geval van nood handsfree telefoongesprekken kan voeren. Handig als je in de auto zit en je telefoon niet met een carkit is verbonden.

Veel van de hedendaagse smartwatches zijn afhankelijk van een connectie met je smartphone om te functioneren. Langzaam maar zeker verschijnen ook smartwatches op de markt met ondersteuning voor een simkaart, waardoor ze autonoom via 4G kunnen werken. Dat biedt voordelen in situaties waarbij je niet de mogelijkheid hebt je telefoon te pakken of mee te nemen. Bovendien zijn steeds meer smartwatches stof- en waterbestendig, wat ze geschikt maakt om in te zetten bij zware beroepen.

Productiviteit verhogen

De mogelijkheden van wearables zijn eindeloos, ook omdat ontwikkelaars steeds nieuwe toepassingen bedenken. Zo is het populaire zakelijke communicatieplatform Slack op de Apple Watch te gebruiken, zodat je in contact blijft met je collega’s en snel op discussies kunt inhaken. Daarnaast is er ondersteuning voor veelgebruikte tools als Evernote en Trello, zodat je even op je pols kunt kijken om (de progressie van) projecten te bekijken. Anno 2017 kun je smartwatches zelfs gebruiken om je uitgaven bij te houden en op afstand Internet of Things-apparaten te bedienen.

Hoewel wearables niet meer weg te denken zijn uit het dagelijkse leven, worden ze op de werkvloer nog niet structureel gebruikt. De wearables die wel op het werk worden gedragen, zijn vooral eenvoudige activiteitentrackers die werknemers privé gebruiken voor het monitoren van hun gezondheid. Uit onderzoek van Rackspace blijkt dat dit soort trackers de productiviteit en tevredenheid met respectievelijk 8,5 en 3,5 procent kunnen verhogen.

De apparaatjes geven inzichten en feedback, en dragen daarmee bij aan een lager ziekteverzuim. Bedrijven zien steeds vaker die potentie, al moeten ze bewust blijven van de geldende privacywetgeving. Vorig jaar werden twee Nederlandse bedrijven door de Autoriteit Persoonsgegevens op de vingers getikt omdat de armband die ze werknemers hadden gegeven, inzicht gaf in bewegingspatronen. Eén van de bedrijven had zelfs inzicht in het slaappatroon. Daarmee schond het de privacy van zijn werknemers, zo oordeelde de AP.

De toekomst van wearables

Smartwatches en activiteitentrackers zijn al een aantal jaar op de markt en genieten steeds meer bekendheid. Daarnaast is er een opkomst zichtbaar van mixed reality, een combinatie van virtual en augmented reality waarvan de Microsoft Hololens een goed voorbeeld is. Deze headset, een sterk verbeterde variant op de Google Glass, kan levensechte holografische objecten projecteren op de ‘echte’ wereld die de drager ziet, en heeft veel (potentiële) toepassingen.

wearables microsoft HoloLens

Zo kan de Hololens worden gebruikt als hulpmiddel tijdens gecompliceerde wervel- of hersenoperaties, door een extra informatielaag te tonen die de chirurg met simpele handbewegingen kan aanpassen. De Hololens kan ook de inrichting van een winkel visualiseren, zodat een retailer kan zien wat de ideale indeling is zonder te schuiven met meubels. Voor consumenten kan de headset de productbeleving verhogen, door de omgeving te verrijken met relevante 3D-elementen.

Nederlandse politie experimenteert volop met de Microsoft Hololens voor het plaatsen van aantekeningen bij objecten of plekken van een plaats delict. Een agent kan ter plaatse de situatie in kaart brengen, terwijl onderzoekers op afstand meekijken en aangeven waar monsters van genomen moeten worden. Dat levert tijdwinst op omdat niet iedereen meer naar een plaats delict hoeft te komen voor een reconstructie van de situatie.

Kortom,de diversiteit van de verschillende soorten wearables en toepassingen duidt op een rooskleurige toekomst, en eentje die van grote invloed zal zijn op onze manier van werken.

Benieuwd hoe je in de toekomst nog productiever kunt werken? Bekijk dan gratis het webinar ‘De werkplek van de toekomst’.

Lees ook: