Deze innovaties veranderen onze manier van werken en leven (op korte termijn)

Hij heeft geen glazen bol, maar trendwatcher Richard van Hooijdonk geeft al wel een inkijkje in de technologische innovaties die we de komende jaren kunnen verwachten. Ontdek welke technologieën van grote invloed gaan zijn op onze manier van werken.

Belangrijke innovaties

Richard van Hooijdonk focust zich tijdens het Mobile Matters Seminar op het voorspellen van technologieën en innovaties die we de komende 5 tot 10 jaar kunnen verwachten.

Volgens de trendwatcher is het lastig om verder in de toekomst te kijken en dan voorspellingen te doen die hout snijden. Maar wat staat ons dan de komende 5 tot 10 jaar te wachten? Zijn voorspellingen:

1. Internet of things versimpelt ons (werk)leven

Het veelbesproken internet of things (IoT) zorgt ervoor dat steeds meer elektronische apparaten in onze omgeving aan elkaar gekoppeld zijn en onderling gegevens kunnen uitwisselen. Van Hooijdonk is sinds een tijdje ook zelf onderdeel van het internet of things. Hij liet een RFID-chip in zijn arm implanteren, waardoor hij zijn lichaam kan verbinden aan objecten in de buurt.

Zo opent het slot van zijn voordeur zodra hij in de buurt komt en start de Tesla die van Hooijdonk rijdt alleen als hij achter het stuur kruipt. De trendwatcher hoopt binnen een aantal maanden ook een chip te implanteren waarmee hij contactloos kan betalen.

Slimste gebouw ter wereld

Op de werkvloer kan internet of things ook het leven versimpelen. De kracht van internet of things zit hem in de oneindige toepassingen van IoT-apparaten en de potentie die ze hebben om realtime informatie te verzamelen en te delen. Zo bouwt Intel in Israël momenteel het slimste gebouw ter wereld.

De sensoren in dat kantoor zijn verbonden met het internet en zorgen dat deuren automatisch openen (dankzij gezichtsherkenning), de verlichting en het klimaat van ruimtes wordt geregeld en dat je eenvoudig een geschikte en vrije vergaderruimte vindt. Daar worden vervolgens automatisch je presentatie en andere relevante bestanden geüpload, zodat je niet hoeft te klooien met kabels en usb-sticks.

Blended reality

De technologie is geïntegreerd in de werkomgeving en daardoor onzichtbaar voor gebruikers. Dit gegeven wordt ook wel blended reality genoemd, technologie die op het juiste moment beschikbaar is en ons productiever maakt. Zonder het internet of things is dat niet mogelijk.

2. Robotica zorgt voor de 4e industriële revolutie

Automatisering maakt menselijke arbeid goedkoper of zelfs overbodig, zoveel is duidelijk. Robots maken langzaam maar zeker steeds meer onderdeel uit van ons dagelijks leven, zowel op de werkvloer als thuis.

Robotica is in de zware industrie al gemeengoed, maar dankzij betere mobiliteit, het streven naar minder krachtsinspanning en het feit dat lerende machines in aantocht zijn, zal robotica het belang van fabrieken overstijgen, zo denkt Van Hooijdonk.

Impact op werkgelegenheid

Enerzijds gaan robots als persoonlijke assistenten ons werk uit handen nemen, anderzijds wijzen ontwikkelingen op het gebied van kwantumcomputers (zoals IBM Watson) op de komst van slimme machines die in potentie accountants, ingenieurs, artsen en advocaten kunnen vervangen.

De trendwatcher voorziet dat de ‘4e industriële revolutie’ een enorme impact op de werkgelegenheid zal hebben, naarmate mobiele, intelligente en veilige robots steeds meer taken overnemen.

3. Zelfrijdende systemen voorkomen dat auto’s urenlang doelloos stilstaan

Dagelijks staan miljoenen Nederlanders in de file en eenmaal aangekomen op hun bestemming staat hun auto urenlang stil en niets te doen. Dat is zonde, vindt Van Hooijdonk. De ontwikkelingen omtrent zelfrijdende systemen zullen de manier waarop we omgaan met vervoer ingrijpend veranderen.

‘Recente ontwikkelingen en verbeteringen op het gebied van informatiedelende sensoren, realtime dataverwerking en draadloze communicatie houden in dat machines straks de controle over je auto overnemen. Hierdoor kun je tijdens het rijden de krant lezen, je e-mail checken of ontspannen en genieten van de rit’, zo denkt van Hooijdonk.

Volgens hem is het niet de vraag of zelfrijdende systemen menselijke chauffeurs gaan vervangen, maar hoe snel dat gebeurt. Er zijn nu al voertuigen die gebruikmaken van sensoren om autonoom en zonder menselijke inmenging veilig rond te rijden. Voertuigen die even geen mensen vervoeren, kunnen ook gebruikt worden voor het bezorgen van pakketjes.

4. Mixed reality gaat onze werkelijkheid beïnvloeden

Virtual reality (VR) en augmented reality (AR) zijn bezig aan een stevige opmars, nu de techniek eindelijk krachtig en betaalbaar genoeg is om praktisch ingezet te worden. Van Hooijdonk is ervan overtuigd dat ze het onderwijs, bedrijfsleven en de gezondheids- en entertainmentindustrie voor altijd zullen veranderen.

VR neemt gebruikers mee naar een gesimuleerde wereld, terwijl AR een extra digitale (informatie)laag toevoegt aan datgene wat we om ons heen zien. Mixed reality (MR) combineert de twee om de werkelijkheid te beïnvloeden en aan te vullen met ‘interactieve digitale elementen’.

Systeem voelt aan wat je nodig hebt

Het interessante aan Mixed Reality is dat relevante digitale informatie op het juiste moment wordt getoond. Van Hooijdonk: ‘Stel je voor dat je door je droomhuis loopt en alle informatie die je nodig hebt, variërend van woon-werkreistijd tot de afmetingen van de kamers, het bad, de keuken en je kantoor, precies op het goede moment in beeld verschijnt.’

‘Dat kan doordat de MR-bril die je draagt je oogbewegingen registreert, precies weet waar je naar kijkt en ‘aanvoelt’ op welk moment je meer wilt weten over de hoogte van de hypotheek of de energiekosten.’

5. 4D-printen  als het nieuwe 3D-printen

Naast de eerder genoemde ontwikkelingen ziet hij de trend dat 3D-printtechnologie meer gemeengoed wordt. Enerzijds wordt het mogelijk om op afstand én aanvraag te produceren, anderzijds maakt 4D-printen het mogelijk dat geprinte objecten door de tijd heen van vorm en structuur veranderen.

6. Brein-computer interface laat ons met gedachten machines besturen

Een andere trend ziet Van Hooijdonk op het gebied van neurotech, dat dankzij complexe sensoren en verfijnde wetenschappelijke en technische ontwikkelingen ons in staat stelt bijvoorbeeld met onze gedachten machines te besturen.

Centraal hierin staat de brein-computer interface (BCI), een systeem dat zorgt voor een directe meting van breinactiviteit door elektrische signalen te vertalen in een taal die de computer begrijpt. Daardoor kan een enkele gedachte in potentie alles besturen dat kan worden geautomatiseerd.

Er zijn al systemen in ontwikkeling die BCI gebruiken om mensen met alzheimer en Parkinson de mogelijkheid geven om zelfstandig hun medische apparaten te besturen.

7. Big data

Tot slot is er big data, de immer groeiende informatiestroom die onder meer wordt gegenereerd door IoT-devices, smartphones, wearables en andere (mobiele) gegevensdragers.

Big data voorziet ons van waardevolle inzichten, mits de informatie gestructureerd en geanalyseerd kan worden. Gecombineerd met artificial intelligence (AI) zijn de mogelijkheden die big data biedt eindeloos.

Richard van Hooijdonk deed deze uitspraken op het Mobile Matters Seminar. Meer over de trends lees je in zijn gratis Trends 2017 e-book. Benieuwd wat deze ontwikkelingen voor jouw organisatie betekenen? Bezoek dan een van de volgende (veelal gratis) evenementen. Bekijk hier welke binnenkort gehouden worden en schrijf je in.

Lees ook: