4 tips om nieuwe technologieën in te zetten voor je bedrijf

Als IT-afdeling kun je zoveel meer dan alleen kapotte laptops repareren en de IT-infrastructuur overeind houden. Met een beetje inspiratie en lef word je de kartrekker van nieuwe technologieën in je organisatie.

We spreken erover met Aart Miedema, award winnend consultant op het gebied van OEM, Edge AI & IoT bij H&R Business IT Solutions. Hij geeft 4 tips om nieuwe technologieën in te zetten voor je bedrijf.

Tip 1: zet in op data science

Volgens Aart kun je als IT een grote rol spelen op het gebied van data science. “Er kunnen veel meer verbanden uit bestaande data getrokken worden, waarmee je interessante dashboards kunt maken. Hiermee kun je in realtime bedrijfsprocessen inzien, bijvoorbeeld of je leveranciers hun afspraken wel nakomen.”

Met data science kun je bijvoorbeeld zien of een apparaat doet wat het moet doen. Dat geldt zeker voor bedrijven in de industrie, stelt Aart. “We kunnen geautomatiseerde algoritmes trainen om afwijkingen te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een heel klein vlekje, dat kan een machine veel beter zien dan een mens.”

Voorspel een defect

“Wanneer je slim omgaat met data, kun je zelfs voorspellen wanneer een machine in de toekomst kapot zal gaan. Door gebruik te maken van kwaliteitscontroles aan de hand van sensoren, kun je metingen opslaan wanneer de machine op een bepaald punt faalt.”

“Zo kun je bijvoorbeeld door een trilling concluderen dat wieltje 3 over een week kapot zal gaan. Predictive maintenance noemen we dat.”

Tip 2: omarm de AI-toepassingen van je data scientist

Langzaam maar zeker beginnen steeds meer bedrijven te experimenteren met Artificial Intelligence (AI). Vaak worden hiervoor data scientists ingehuurd.

“Die data scientists willen graag experimenten uitvoeren, maar hebben geen zin in een lang procurement proces om een server te krijgen. Daarom gaan ze vaak achter de rug van de IT-manager aan de slag met cloudomgevingen”, vertelt Aart.

Cloud-adoptie is in 2020 in een stroomversnelling gekomen. Lees er hier alles over.

Geef je data scientists een goed alternatief

“Je ziet dat bedrijven dit steeds serieuzer gaan nemen, cloud AI-oplossingen zijn vaak duur, zo’n 70% duurder dan lokale oplossingen. Om de data scientists tegemoet te komen, kun je ze een workstation aanbieden.”

“Deze kunnen ze inrichten zoals zij willen en naar hartenlust experimenten uitvoeren. Omdat het een client is, kun je daar minder systemen aan linken.” Het grote voordeel van deze manier is dat je minder onbeheersbare kosten hebt en data scientists een goed alternatief hebben voor de cloudomgeving. Deze kan zelfs op afstand benaderd worden.”

Tip 3: pas VR en AR toe binnen je bedrijf

Nu virtual reality (VR) steeds populairder wordt bij de consument, rijst de vraag hoe je hier als bedrijf mee aan de slag kunt. Aart werkt met een aantal organisaties die hier al mee werken.

“Als bedrijven VR toepassen, doen ze dit vooral om aan de klant te kunnen laten zien hoe iets werkt. Een van de klanten waar ik voor werk, heeft hiervoor bijvoorbeeld industriële pc’s aangesloten zodat je letterlijk een knop in kunt drukken om de fabriek te laten draaien.”

Ontdek hoe Shell gebruik maakt van Virtual Reality op de werkvloer.

Daarnaast biedt VR mogelijkheden voor trainingssessies. “Zo werk ik voor een bedrijf met gevaarlijke machines. Hiervoor hebben ze een cockpit nagebouwd, zodat iemand echt gevoel krijgt voor de machine. Je kunt dan zelf oefenen, zonder dat je het risico loopt dat je een dodelijk ongeluk veroorzaakt”, vertelt Aart.

Aan de slag met AR

Ook Augmented Reality (AR) biedt kansen voor bedrijven. “Denk bijvoorbeeld aan een AR-bril voor monteurs die een gebruiksaanwijzing laat zien wanneer ze naar een bepaald klepje kijken.”

“Er kan dan zelfs op kantoor een senior werknemer meekijken om live tips te geven, bijvoorbeeld dat er iets gevaarlijks achter het klepje zit, of dat je er gewoon aan kunt trekken.”

Tip 4: voorkom dat je afdeling een eiland wordt

Wanneer je met nieuwe technologieën bezig gaat, is het volgens Aart vooral erg belangrijk om toe te werken naar een concreet doel. “Je hoort erg vaak dat mensen een innovatietraject ingaan met het doel om met een nieuwe technologie te gaan werken. Dan gaan ze ‘iets met AI’ doen in plaats van een probleem op te lossen binnen de organisatie.”

“Zorg dus dat je een concreet probleem gaat oplossen. Hierbij is het noodzakelijk dat je ook beslissingsbevoegdheid hebt, je hebt van de directie echt mandaat nodig om de bedrijfskoers te veranderen.”

Extra tip: ontdek hoe je als IT-afdeling een trendsetter kunt worden binnen jouw organisatie.

Blijf communiceren met collega’s

Als je eenmaal aan de slag bent, is het zaak om contact te houden met collega’s. “Je moet voorkomen dat je op een soort eiland gaat zitten, zonder impact op het bedrijf zelf. Het is mooi als je een dashboard hebt gebouwd, maar als niemand op basis daarvan beslissingen neemt, heb je daar niets aan.”

Zorg er dus voor dat je collega’s weten wat je aan het doen bent, alleen zo voorkom je dat je je binnen de kortste keren weer alleen mag buigen over klassieke IT-taken.

Lees ook