6 redenen waarom innovatie niet van de grond komt, plus de rol van IT

Om als organisatie bij te blijven in een veranderende markt, zul je moeten innoveren. Dat blijkt helaas nog niet zo makkelijk. Vaak is de wil er wel, maar komt een project toch niet van de grond. Hoe komt dit en wat kan de IT-afdeling hierin betekenen?

1. De IT-afdeling wordt te laat betrokken

De IT-afdeling kan veel betekenen in het proces van innovatie. Wanneer IT eerder betrokken wordt, kan direct worden meegedacht over welke tools en infrastructuur nodig zijn om de initiatieven uit te voeren. Het op tijd inschakelen van de IT-afdeling kan dus veel kostbare tijd besparen.

Benieuwd op welke gebieden je als IT-afdeling allemaal kunt innoveren? Aart Miedema van H&R Business IT Solutions geeft vier tips om direct mee aan de slag te gaan.

2. Je mist de juiste mensen

Laten we eerlijk zijn, niet iedereen is in de wieg gelegd om grote vernieuwende projecten over de bühne te brengen. Hoe mooi een idee ook is, als de bedenker de rest van de organisatie niet kan overtuigen, heeft innovatie geen kans.

Het is daarom belangrijk om medewerkers aan te trekken die hun nek uit durven te steken en overtuigend zijn, echte visionairs. Met alleen praten ben je er natuurlijk niet, om te innoveren heb je een kartrekker nodig. Dat kan dezelfde persoon zijn als de visionair, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Tip: Een gedegen inwerktraject met voldoende aandacht van de IT-afdeling, zorgt ervoor dat deze nieuwe medewerkers zich razendsnel thuis voelen binnen je organisatie.

3. Medewerkers hebben de verkeerde devices

Krijgen werknemers binnen jouw organisatie nog steeds allemaal hetzelfde device? Dat is overzichtelijk voor de IT-afdeling, maar funest voor innovatiekracht. Eenheidsworst zorgt er namelijk voor dat veel mensen op een suboptimaal apparaat werken voor hun specifieke werkzaamheden.

Door te werken met persona’s, kun je medewerkers indelen in gebruikersgroepen met dezelfde wensen en behoeften. Je kunt die indeling bijvoorbeeld maken op functiegroep of softwaregebruik.

4. De IT-afdeling is te druk

In veel organisaties is de IT-afdeling cruciaal wanneer het gaat om innovatie. Deze afdeling is het beste toegerust om stappen te maken op het gebied van Artificial Intelligence, data science en Internet of Things.

Een voorbeeld hiervan vinden we bij Stella Fietsen: “We willen een IOT-simkaart uitbrengen voor nieuwe fietsen waarmee je volledig verbonden bent met de cloud”, vertelt Rens, Infrastructure Project Manager & ITSM.

Is je IT-afdeling te druk met de waan van de dag? Dan hebben ze geen tijd voor innovatieve projecten. Deze verdwijnen al snel naar de achtergrond wanneer er urgentere zaken spelen, zoals gecrashte laptops of een cybercrime aanval.

5. Medewerkers durven geen fouten te maken

Innovatie gaat hand in hand met het maken van fouten, niet elk nieuw idee is tenslotte even goed. Wanneer medewerkers niet het gevoel hebben fouten te mogen maken, is de kans op succesvolle innovatie dan ook nihil.

Het is beter om het nemen van risico te stimuleren, zelfs wanneer dat kan leiden tot omzetverlies. Voor managers ligt hier een belangrijke taak in het aansturen en beoordelen van medewerkers.

6. De innovatie is gestoeld op aannames

Innovatie is cruciaal om als je als bedrijf te blijven onderscheiden. Toch zie je vaak dat innovatie een doel op zich wordt. Er worden nieuwe producten, diensten en features bedacht, zonder dat duidelijk is of de eindgebruiker daar wel op zit te wachten.

Tip: zo word je als IT-afdeling trendsetter binnen je organisatie.

Dit kan voorkomen worden door het aanhaken van de IT-afdeling. Door gedegen onderzoek te doen met behulp van data, kan worden onderzocht waar serieuze kansen liggen om te innoveren.

Aart Miedema van H&R Business IT Solutions vertelt erover: “Er kunnen veel meer verbanden uit bestaande data getrokken worden, waarmee je interessante dashboards kunt maken. Hiermee kun je in realtime bedrijfsprocessen inzien, bijvoorbeeld of je leveranciers hun afspraken wel nakomen.”

Lees ook