Deze 8 trends in het nieuwe werken mag je niet missen in 2018

Elektronicabeurs CES (7-12 januari) gaf een aardige indruk van welke technologische ontwikkelingen ons dit jaar staan te wachten. Ook kwamen er een aantal trends in het nieuwe werken voorbij die je in 2018 niet mag missen.

1. Slimmere virtuele assistenten

Vorig jaren waren de virtuele assistenten van Google, Amazon en Microsoft al aan een gestage opmars bezig, en die gaat – getuige de vele nieuwe producten tijdens CES 2018 – dit jaar vrolijk verder. Zo brengt Amazon zijn slimme Alexa-app uit op Windows 10 en is Microsofts Cortana inmiddels terug te vinden op slimme speakers en thermostaten.

Helaas spreekt Cortana nog geen Nederlands kan het digitale hulpje een stuk minder acties uitvoeren en vragen beantwoorden dan Alexa en Google Assistant. Die twee worden in steeds meer producten geïntegreerd en vinden inmiddels ook hun weg naar andere platforms, zoals in-car-systeem Android Auto, televisies en koptelefoons.

2. Artificial intelligence

In het verlengde hiervan was er tijdens de CES volop aandacht voor innovaties op het gebied van ArticifiaI Intelligence (AI). Zo introduceerde het bedrijf Nuance de Cognitive Arbitrator, een AI-oplossing die verschillende virtuele assistenten met elkaar verbindt. Daarmee creëert het één centrale (slimme) hub die vragen en commando’s van gebruikers hoort, begrijpt en doorstuurt naar de assistent of dienst die het meest geschikt is om een bepaalde taak uit te voeren.

Neem bijvoorbeeld een bestuurder die aan de slimme assistent in zijn auto kan vragen om hem naar een bestemming te leiden of muziek te streamen. Heeft hij andere verzoeken, die bijvoorbeeld te maken hebben met winkelen, maaltijden bestellen of bankieren, dan worden die doorgestuurd naar andere assistenten van derden.

3. Adoptie Windows 10

In 2018 zal de adoptie van Windows 10 verder toenemen. Hoewel Windows 7 een groter marktaandeel heeft (45 versus 27 procent), draaien praktisch alle nieuwe (mobiele) devices op Microsofts nieuwste besturingssysteem.

Later dit jaar stopt de fabrikant bovendien met de ondersteuning van Windows 7 en 8.1 op Skylake-hardware, waardoor organisaties de overstap naar Windows 10 wel moeten maken. Naar verwachting kiezen bedrijven voor nieuwe form factors, zoals 2-in-1s met touchscreens.

Ondanks dat Windows 7 en 8.1 na dit jaar geen nieuwe functies meer krijgen, geeft Microsoft ze wel tot respectievelijk 2020 en 2023 de belangrijkste beveiligingsupdates.

4. Universeel docken en opladen

Usb-c is niet nieuw, maar de universele poort is dit jaar wel op steeds meer apparaten te vinden. De usb-connector verbindt alles, van een muis en toetsenbord tot smartphones, externe harde schijven en monitoren.

Als gebruiker heb je nog maar één type kabel nodig voor data-overdracht, opladen en docking. Een bijkomend voordeel van de poort is dat deze hogere datasnelheden en meer vermogen kan leveren. Daardoor kan een usb-c-monitor bijvoorbeeld een laptop of telefoon van stroom voorzien.

Naast usb-c ondersteunen steeds meer mobiele devices draadloos opladen. Dat fabrikanten van dit soort opladers voor de Qi-standaard hebben gekozen is om meerdere redenen praktisch. Zowel iPhones als veel toestellen met Android en Windows Phone ondersteunen de oplaadmethode. Daarnaast worden Qi-oplaadpunten inmiddels geïntegreerd in auto’s, meubilair, monitoren en desktopcomputers, zodat je praktisch nooit meer met een leeg device zit.

5. Zakelijk wordt ook privé

Verwacht wordt dat werknemers in 2018 hun bedrijfslaptops vaker voor privédoeleinden gaan gebruiken. Om dat in goede banen te leiden, moeten werkgevers betere beveiliging en premium apparatuur faciliteren.

Dat hoeft niet per se enorme investeringen met zich mee te brengen, want met de komst van de nieuwe Intel Kaby Lake G-processor (met ingebouwde AMD Vega M-gpu) is beeldbewerken en gamen zelfs op betaalbare zakelijke hardware mogelijk.

Bedrijfshardware die thuis wordt gebruikt moet echter ook voorzien zijn van goede security, zeker omdat vanaf mei de AVG van kracht wordt. Met innovaties als een ingebouwd privacyfilter, biometrisch inloggen, multi-factor authenticatie en andere security-oplossingen voorkom je datalekken en wapen je je tegen de toenemende dreiging van cybercrime.

6. DaaS

Het ‘as-a-service’-model is aan een opkomst bezig en dit jaar wordt veel verwacht van DaaS, ofwel device als service. Bedrijven nemen een werkplek af voor een vast bedrag per maand en krijgen daarvoor de nieuwste technologieën en diensten. DaaS bestaat uit hardware, ondersteuning en IT-services en is schaalbaar, zodat het aan te passen is aan een veranderend personeelsbestand. Dat bespaart kosten en zorgt dat je als organisatie flexibel blijft.

Een ander groot voordeel van DaaS is ontzorging: werknemers beschikken altijd over een over een up-to-date, werkend device. Of dat nu een desktop, laptop, smartphone of ander mobiel apparaat is.

7. Roteerbare schermen

Devices met roteerbare schermen (tot 360 graden) worden dit jaar steeds meer gemeengoed. Dat biedt verschillende voordelen. Gebruikers kunnen in de reguliere laptop-stand prettig aan documenten werken, of het apparaat onderweg omklappen in ‘tendmodus’ als ze een film gaan kijken. Via de touchscreen is het apparaat dan nog steeds gemakkelijk te bedienen.

8. Mixed reality

Tijdens CES 2018 werden tot slot diverse headsets getoond die gebruikmaken van Windows Mixed Reality, het virtual en augmented reality-platform dat onderdeel uitmaakt van de Windows 10 Fall Creators Update. Onder meer HP, Acer, Asus, Dell en Lenovo hebben headsets ontwikkeld of aangekondigd die gebruikers op een relatief laagdrempelige manier laten kennismaken met AR en VR.

Met de headset op betreden gebruikers een virtueel Windows-huis, vanuit waar apps en games gestart kunnen worden. Ook is het mogelijk om 360-graden-video’s te bekijken en het huis naar wens in te richten met virtuele voorwerpen. De controllers verzorgen de interactie, dankzij camera’s aan de buitenkant kunnen gebruikers rondlopen zonder dat de headset de controllers uit het oog verliest.

Het app-aanbod voor Windows Mixed Reality is op dit moment nog relatief beperkt. Naar verwachting verschijnen er dit jaar meer apps en ervaringen die de meerwaarde van het platform aantonen.

Lees ook: