AI op de werkvloer: trends die jouw werk gaan veranderen

Zelfrijdende auto’s en robots zijn de meest bekende voorbeelden van AI (Artificiële Intelligentie). Maar over AI-toepassingen op kantoor is nog weinig gepubliceerd. Ten onrechte, er zijn diverse toepassingen die kantoorwerk efficiënter en werknemers productiever kunnen maken.

‘HP is niet alleen zelf actief op het gebied van AI, maar optimaliseert haar apparaten er ook voor’, zegt Ruben Raadsheer, Chief Technologist bij HP Nederland. ‘Dat begon met Cortana’, licht Raadsheer toe, ‘De digitale assistent in Windows, die inmiddels in bijvoorbeeld Microsoft Teams en Office 365 geïntegreerd is.’

Uit hoofde van zijn functie neemt Raadsheer vaak als een van de eersten in Nederland kennis van nieuwe technologische ontwikkelingen en vindingen. De ontwikkelingen op het gebied van spraaktechnologie en digitale assistenten behoren, volgens hem, tot de meest interessante als het gaat om werktoepassingen.

Online vergaderen

Voorheen waren online vergadersystemen gekoppeld aan een telefoonsysteem. Nu zijn de traditionele microfoons en speakers gekoppeld aan online samenwerksystemen met sensoren, touchscreens en digitale whiteboards. Raadsheer constateert een sterke toename in het gebruik van slimme software tijdens (online) vergaderen (via bijvoorbeeld Google Hangouts, Microsoft’s Teams en het minder bekende Zoom) .

‘De AI in deze systemen wordt gekoppeld met aanwezigheidsdetectie zodat bekend is wie er in een vergadering (fysiek & digitaal) aanwezig zijn. Het systeem herkent de stemmen, annoteert de gesprekken en wijst de besproken actiepunten toe. Door combinatie van stemherkenning en vastleggen van geschreven (of getekende) notities worden alle deelnemers beter betrokken bij de vergadering, waardoor (online) vergaderen efficiënter en productiever is.’

Hoge kwaliteitseisen

Raadsheer benadrukt dat zulke systemen meer vereisen op het gebied van infrastructuur  om de audio, video en andere data zonder haperen te kunnen versturen. Het betekent ook dat er hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van microfoons, output van speakers en leesbaarheid van schermen. Zaken waaraan HP veel aandacht besteedt in haar Elite-portfolio.’

TechPulse: data analyse

Om te voorkomen dat je tijdens een (online) vergadering of op een ander moment plotseling wordt geconfronteerd met uitval van je systeem, heeft HP TechPulse ontwikkeld.

Raadsheer: ‘TechPulse analyseert data van specifieke devices en kan door middel van AI voorspellen wat er mogelijkerwijs mis gaat: hoe goed is de accu nog? Hoe staat het er voor met de opslag? In hoeverre draait de processor op 100% van de capaciteit? TechPulse waarschuwt bijtijds, zodat er proactief actie op ondernomen kan worden en je nooit meer zonder device zit.’

Sure Sense: veiligheid op basis van AI

‘Naast slimme vergadersystemen en proactief beheer met TechPulse is HP Sure Sense een goed voorbeeld van AI op de werkvloer. ‘SureSense is een belangrijke aanvulling op antivirus’, zegt Raadsheer over de nieuwe beveiligingstechnologie die HP in april 2019 introduceerde.

‘Het deep learning-algoritme van Sure Sense wordt voortdurend getraind op verschillen tussen malafide en legitieme bestanden en handelingen. Anders dan bij traditionele antivirusprogramma’s (die werken op basis van een enorme set aan regels), kan Sure Sense realtime voorspellen of een bestand veilig is.’ Sure Sense wordt standaard geleverd in alle nieuwste Elite en ZBook laptops.

Meer AI-apps op de werkvloer

Er zijn meer apps en diensten waarbij van AI gebruik gemaakt wordt, waarvan sommigen zelfs gratis zijn. Een kleine selectie:

  • Calendar.help
    Calendar.help werkt samen met Cortana, Office 365, Outlook of Google calendar. Omdat Cortana weet aan welke vergadertijden de gebruiker de voorkeur geeft, zoekt het met behulp van Calendar.help de meeste geschikte datum en tijd.
  • Adobe Scan
    Adobe Scan maakt het scannen van documenten een stuk makkelijker. De smartphone-app legt moeiteloos formulieren, notities en rapporten van meerdere pagina’s vast. Ook bonnetjes, visitekaartjes en zelfs aantekeningen op een whiteboard worden naar een digitaal document in de cloud geconverteerd. De app verwijdert schaduwen en detecteert automatisch randen.
  • Healthy Workers
    Healthy Workers meet alle factoren binnen de werkomgeving en komt tot datagedreven inzichten en effectieve verbeteringen.