Dit zijn de belangrijkste trends volgens IT-professionals

Data, data en nog eens data. Wil je als bedrijf met je tijd meegaan, dan moet je in komende vijf jaar met data aan de slag. Dat is de belangrijkste conclusie uit onderzoek van HP onder IT-professionals. Ontdek wat de grootste impact op de werkvloer gaat hebben (inclusief infographic).

Nieuwe technologieën zullen de komende jaren flinke impact hebben op onze manier van werken. Dat stellen 1.200 IT-professionals die meededen aan het onderzoek van HP in 2019. Een mix van professionals van zowel grote als kleine bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Benelux en Scandinavië deden mee aan het onderzoek.

Waarom de technologie nog niet gebruikt wordt

42 procent denkt dat we door de opkomende technologieën productiever gaan worden. Slechts 16 procent denkt dat het ons juist minder productief maakt. Waarom deze technologieën dan nog niet volop in gebruik zijn bij de bedrijven?

De belangrijkste hindernis is volgens IT-managers het senior management. 25 procent van de ondervraagden zegt dat de bedrijfstop dwarsligt bij de implementatie. Andere vaak genoemde redenen zijn: de interne bedrijfsprocessen zijn er niet op ingericht (21%) en de eindgebruiker is er nog niet klaar voor (21%).

Welke technologieën zijn de komende jaren bepalend op de werkvloer? Dit zijn de belangrijkste IT-trends volgens IT-professionals, aangevuld met visies van IT-experts uit 2021/ 2022:

Trend Wat kun je er mee?
1. Servitization / abonnementen Waar we vroeger vooral losse producten als laptops en printers kochten, worden ‘as-a-service’-modellen steeds populairder. Deze ontzorgen je niet alleen, maar besparen ook geld.
2. Steeds meer cyberaanvallen Helaas worden er steeds meer cyberaanvallen gepleegd. Om je bedrijf te beschermen, is het belangrijk om niet alleen op de hardware te richten, maar juist ook op de eindgebruiker.
3. Hybride werken Hybride werken is een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor. Als IT ben je hierbij verantwoordelijk voor de veiligheid en het faciliteren van samenwerkingstools.
4. Artificial Intelligence Artificial Intelligence lijkt misschien heel ingewikkeld, maar ook kleine en middelgrote ondernemingen kunnen er mee aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van de klantenservice met een chatbot.
5. Quantum computing Quantum computing kan in de toekomst zeer complexe problemen oplossen. Wanneer het algemeen beschikbaar wordt, biedt het veel kansen voor cybersecurity.
6. VR, AR, MR Deze ‘immersive experiences’ bieden de kans om iets te ervaren zonder er zelf te zijn. In bedrijven kan het bijvoorbeeld nuttig zijn in trainingssituaties.
7. Blockchain De blockchain is bij het grote publiek vooral bekend van Bitcoin, voor bedrijven is het ook een manier om gegevens veilig vast te leggen.
8. Internet of Things Binnen deze trend vallen alle apparaten die aangesloten zijn op het internet. Grote kans dat jouw organisatie er ook al gebruik van maakt, of dat in de toekomst gaat doen.

 

1. Servitization / abonnementen

‘As-a-service’-modellen zijn tegenwoordig razend populair. Denk bijvoorbeeld aan Device as a Service (DaaS), Workplace as a Service (WaaS) en Managed Print Services (MPS). In plaats van dat je bijvoorbeeld een aantal losse laptops koopt en verder zelf alles regelt, word je bij DaaS volledig ontzorgd.

De aanbieder regelt dan naar wens de installatie, uitrol, het onderhoud en de afvoer van de laptop. Je betaalt hiervoor in een abonnementsmodel, een vaste prijs per maand waarvoor je bepaalde diensten bij je product krijgt. Hiermee ontzorg je jouw IT-afdeling, en kun je uiteindelijk zelfs geld besparen.

Nog steeds sceptisch? De verwachting is dat de markt voor DaaS zal groeien tot maar liefst $10.7 miljard in 2023.

2. Steeds meer cyberaanvallen

Helaas zitten ook cybercriminelen niet stil. De laatste jaren zijn er steeds meer meldingen van cybercrime. Zo kwamen er bij de politie in de eerste vier maanden van 2021 maar liefst 5.043 meldingen binnen.

Dat zijn 78,1% meer meldingen dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Let wel: dit zijn alleen de gemelde aanvallen, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger.

Om je organisatie te beschermen, is het niet alleen belangrijk om de hardware te beveiligen, maar ook om de eindgebruikers goed te instrueren. Zij zijn vaak de zwakste schakel, bijvoorbeeld door tóch op een verdachte link te klikken.

3. Hybride werken

Sinds we begin 2020 verplicht gingen thuiswerken, hebben veel bedrijven de voordelen van thuiswerken ontdekt. Medewerkers hoefden niet langer elke dag in de file te staan, konden zich beter concentreren en kregen meer ruimte voor zorgtaken. Toch misten veel mensen ook het sociale contact met collega’s.

Het is dan ook niet gek dat volgens onderzoek door McKinsey 9 van de 10 organisaties een hybride manier van werken willen toe te passen. Dit is een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor.

Op het eerste gezicht lijkt dit geen trend op het gebied van IT. Toch blijkt in de praktijk vooral ook de IT-afdeling veel op touw te moeten zetten om ervoor te zorgen dat medewerkers veilig thuis aan de slag kunnen. Het is ook aan deze afdeling om de juiste samenwerkingstools te faciliteren.

4. Artificial Intelligence

Door machine-learning algoritmes te bouwen, kan een computer in theorie extreem complexe problemen oplossen door een grote hoeveelheid data te analyseren. Volgens Andrew Bolwell, VP en Chief Disruptor van HP, is AI ook een belangrijke trend sinds de pandemie. AI platform BlueDot zag in Wuhan, China zelfs al de eerste tekenen van de uitbraak.

Wist je dat HP labs ook gebruik maakt van Artificial Intelligence bij haar customer service?

Bij AI hoort ook het principe van cognitive computing. Dat gaat uit van het idee dat je een computer beter iets kunt leren dan het gewenste gedrag te programmeren. Door 35 procent van de ondervraagden uit het HP onderzoek wordt dit genoemd als technologische ontwikkeling die grote impact gaat maken.

Als je aan de slag wilt met kunstmatige intelligentie, kun je het beste focussen op het automatiseren van saaie, repetitieve taken. Denk bijvoorbeeld aan het selecteren van de meest veelbelovende CV’s, of het inzetten van een chatbot.

5. Quantum computing

Een processor die in één keer dezelfde berekeningen kan uitvoeren over een zeer grote hoeveelheid data. Daardoor kan quantum computing – door 23 procent genoemd als belangrijkste upcoming technologie – problemen oplossen die te complex zijn voor alledaagse algoritmes.

Volgens velen zal quantum computing een enorme impact hebben, maar helaas zal het nog even duren voordat ze ook voor consumenten en bedrijven gemeengoed zijn. HP verwacht dat er met quantum computing flinke stappen gemaakt kunnen worden in cybersecurity, bijvoorbeeld door middel van krachtigere encrypties.

6. VR, AR, MR

Immersive experiences wordt door 25 procent van de IT-specialisten genoemd als belangrijke toekomstige technologie. Letterlijk vertaald betekent het ‘meeslepende ervaringen’. Beter bekend onder de drie R’s: virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR).

Op dit gebied is nu al aardig wat mogelijk. Denk aan de boiler-reparateur die met behulp van AR snel ziet wat er stuk is. Of de laborant die met VR alvast de nieuwe kast kan uitproberen die hij volgende maand krijgt. Deze voorbeelden geven slechts een klein beeld van wat allemaal mogelijk is met deze veelzijdige technologie.

7. Blockchain

Het al veelbesproken blockchain wordt genoemd door 29 procent van de IT’ers uit het onderzoek. Meest bekende innovatie uit deze technologie is de Bitcoin. Tegenwoordig wordt zelfs op tv en op billboards reclame gemaakt voor deze digitale munt.

Toch kun je blockchain op veel meer manieren gebruiken om gegevens veilig vast te leggen. Belangrijk signaal dat het een echt invloedrijke technologie wordt: afgelopen jaar verdriedubbelde het aantal blockchain-gerelateerde banen op LinkedIn.

8. Internet of Things

Internet of Things staat ook wel bekend als IoT of het internet der dingen. Het betekent dat steeds meer apparaten aan het internet gekoppeld zijn, zodat ze met andere apparaten kunnen communiceren. Volgens 49 procent van de respondenten zal deze trend veel impact hebben de komende jaren.

Dat is niet geheel verrassend, aangezien er nu al volop gebruik van deze technologie gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een thermostaat die op afstand afgesteld kan worden met een smartphone.

Edge computing

Edge computing wordt door 39 procent van de IT-professionals als belangrijk gezien. Met deze technologie is het niet meer nodig data naar datacenters te sturen voor analyse. In plaats daarvan kun je de data op het (IoT-)apparaat zelf verwerken.

Handig en logisch dus dat deze trend belangrijk wordt gevonden, zeker gezien de grote hoeveelheid data die de komende vijf jaar geanalyseerd moet worden.

Alles draait om data

Wat de resultaten uit dit onderzoek vooral laten zien, is dat de komende jaren het belang van data alleen maar zal toenemen. Uiteindelijk zal data – nog meer dan het nu al is – de belangrijkste grondstof zijn voor de meeste bedrijven. De vraag die komend decennium beantwoord zal worden is hoe je al die data succesvol inzet voor je business.

Infographic IT-trends in de Benelux

Opvallend is dat IT-professionals uit de Benelux weliswaar dezelfde trends benoemen als hun Europese collega’s, maar edge computing in 2019 als belangrijkste trend voor de komende vijf jaar aanwijzen. Bekijk in onderstaande infographic alle resultaten uit de Benelux:

infographic IT-trends Benelux 2020

Lees het hele rapport met uitleg over alle trends en wat dit voor jouw werk betekent in het gratis megarapport IT-trends: ‘HP research into six of the hottest IT trends’.

Veelgestelde vragen over trends in IT

Wat zijn de belangrijkste trends in IT?

De belangrijkste trends volgens IT-experts zijn onder andere servitization, hybride werken en quantum computing. Benieuwd naar deze en andere trends? Lees er hier alles over.

Wat is volgens IT-experts in de Benelux de belangrijkste IT trend?

Volgens onderzoek door HP is de belangrijkste IT trend voor de komende vijf jaar Edge computing. Door middel van deze techniek kunnen grote hoeveelheden data geanalyseerd worden. Tip: lees hier verder over het beveiligen van data.