Dit zijn de belangrijkste trends volgens IT-professionals

Data, data en nog eens data. Wil je als bedrijf met je tijd meegaan, dan moet je in komende vijf jaar met data aan de slag. Dat is de belangrijkste conclusie uit recent onderzoek van HP onder IT-professionals. Ontdek wat de grootste impact op de werkvloer gaat hebben (inclusief infographic).

Nieuwe technologieën zullen de komende jaren flinke impact hebben op onze manier van werken. Dat stellen 1.200 IT-professionals die meededen aan het onderzoek van HP. Een mix van professionals van zowel grote als kleine bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Benelux en Scandinavië deden mee aan het onderzoek.

Waarom de technologie nog niet gebruikt wordt

42 procent denkt dat we door de opkomende technologieën productiever gaan worden. Slechts 16 procent denkt dat het ons juist minder productief maakt. Waarom deze technologieën dan nog niet volop in gebruik zijn bij de bedrijven?

Grootste hindernis is volgens IT-managers het senior management. 25 procent zegt dat de bedrijfstop dwarsligt bij de implementatie. Andere vaak genoemde redenen zijn: de interne bedrijfsprocessen zijn er niet op ingericht (21%) en de werknemer is er nog niet klaar voor (21%).

Welke technologieën zijn de komende vijf jaar bepalend op de werkvloer? Dit zijn de belangrijkste IT-trends volgens de ondervraagde IT-professionals:

1. Internet of Things (IoT)

Internet of Things, ook wel bekend als IoT of het internet der dingen. De trend waarbij steeds meer apparaten aan het internet gekoppeld zijn, zodat ze met andere apparaten kunnen communiceren zal de komende vijf jaar de meeste impact maken. Dat denkt althans 49 procent van de respondenten. Niet geheel verrassend, aangezien er nu al volop gebruik van deze technologie gemaakt wordt.

2. Edge computing

Edge computing wordt door 39 procent van de IT-professionals als belangrijk gezien. Met deze technologie is het niet meer nodig data naar datacenters te sturen voor analyse. In plaats daarvan kun je de data op het (IoT-)apparaat zelf verwerken. Handig en logisch dus dat deze trend belangrijk wordt gevonden, zeker gezien de grote hoeveelheid data die de komende vijf jaar geanalyseerd moet worden.

3. Cognitive computing

Je kunt een computer beter iets leren dan het gewenste gedrag programmeren. Dat is het idee achter cognitive computing, door 35 procent genoemd als technologische ontwikkeling die grote impact gaat maken. Het sluit ook goed aan op eerder genoemde trends. Want door machine-learning algoritmes te bouwen, kan een computer in theorie extreem complexe problemen oplossen door een grote hoeveelheid data te analyseren.

4. Blockchain

Het al veelbesproken blockchain staat op een vierde plek, genoemd door 29 procent van de IT’ers. Meest bekende innovatie uit deze technologie is de Bitcoin. Maar naast het creëren van een digitale munt, kun je blockchain op allerlei manieren gebruiken om gegevens veilig vast te leggen. Belangrijk signaal dat het een echt invloedrijke technologie wordt: afgelopen jaar verdriedubbelde het aantal blockchain-gerelateerde banen op LinkedIn.

5. Immersive experiences

Immersive experiences wordt door 25 procent van de IT-specialisten genoemd als belangrijke toekomstige technologie. Letterlijk vertaald betekent het ‘meeslepende ervaringen’. Beter bekend onder de drie R’s: virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR).

Op dit gebied is nu al aardig wat mogelijk. Denk aan de boiler-reparateur die met behulp van AR snel ziet wat er stuk is. Of de laborant die met VR alvast de nieuwe kast kan uitproberen die hij volgende maand krijgt. Deze voorbeelden geven slechts een klein beeld van hetgeen binnen aanzienlijke tijd allemaal mogelijk is met deze veelzijdige technologie.

6. Quantum computing

Een processor die in één keer dezelfde berekeningen kan uitvoeren over een zeer grote hoeveelheid data. Daardoor kan quantum computing – door 23 procent genoemd als belangrijkste upcoming technologie – problemen oplossen die te complex zijn voor alledaagse algoritmes. Volgens velen zal quantum computing een enorme impact hebben, maar hoe en wanneer, dat weten ze niet.

Alles draait om data

Wat de resultaten uit dit onderzoek vooral laten zien, is dat de komende vijf jaar het belang van data alleen maar zal toenemen. Uiteindelijk zal data – nog meer dan het nu al is – de belangrijkste grondstof zijn voor de meeste bedrijven. De vraag die komend decennium beantwoord zal worden is hoe je al die data succesvol inzet voor je business.

Infographic IT-trends in de Benelux

Opvallend is dat IT-professionals uit de Benelux weliswaar dezelfde trends benoemen als hun Europese collega’s, maar edge computing als belangrijkste trend voor de komende vijf jaar aanwijzen. Bekijk in onderstaande infographic alle resultaten uit de Benelux:

infographic IT-trends Benelux 2020

Lees het hele rapport met uitleg over alle trends en wat dit voor jouw werk betekent in het gratis megarapport IT-trends: ‘HP research into six of the hottest IT trends’.