IT is niet zomaar een kostenpost. Hoe pak je de mentaliteit binnen je bedrijf aan?

Wordt de IT-afdeling binnen je organisatie ook nog steeds gezien als een relatief dure afdeling die vooral zorgt dat de IT-infrastructuur blijft draaien? Tijd om daar verandering in te brengen. Bas Boonstoppel van H&R vertelt hoe je dit kunt doen.

Vind je meerwaarde als IT-afdeling

Meestal wordt IT gezien als een noodzakelijke kostenpost, dat is vaak onterecht. Je kunt als afdeling juist veel bijdragen aan de groei van je organisatie. Bas vertelt: “Technologische ontwikkelingen, met name digitalisering, zorgen voor grote veranderingen op alle aspecten van het bedrijfsleven. Je hebt de IT-afdeling nodig om hier goed op te kunnen inspringen.”

“Digitalisering kan je helpen om je doelgroep op een andere manier aan te spreken en zelfs een veel groter publiek bereiken.”

Dit geldt zeker voor het gebruik van data. “Er is een echte datarevolutie gaande,” vertelt Bas. “Vaak zit kennis over het beheren van data toch bij de IT-afdeling. Zet deze kennis in om de rest van het bedrijf vooruit te helpen.”

Tip: zo word je een echte trendsetter binnen je organisatie.

Ga als IT in gesprek met de verschillende afdelingen

De meeste IT-afdelingen fungeren als een soort eilandjes. Ze worden vaak alleen benaderd om problemen op te lossen binnen de organisatie. Volgens Bas zou IT juist veel meer aansluiting moeten zoeken bij andere afdelingen. “Wil je graag innoveren en relevant zijn binnen je bedrijf? Dan moet je jezelf als IT betrekken bij de uitdagingen binnen andere teams.”

Zo kwam Bas bij een van de klanten van H&R de volgende situatie tegen: “We hadden een klant die veel moeite had met het behouden van personeel. Toen bleek dat ze eigenlijk niet communiceerden met de medewerkers over hun wensen omtrent IT.”

“Voldoen de devices aan de wensen van de gebruikers? Kunnen ze er alles mee doen wat ze willen? Vooral voor de jongere generatie is het belangrijk dat ze tevreden zijn met hun device.”

Geef het MT voorbeelden van je relevantie

Hoe zorg je er nu voor dat het MT bij jou aanklopt voor advies, in plaats van alleen te bellen wanneer er bijvoorbeeld een laptop stuk is? Bas vertelt: “Je bent hiervoor heel erg afhankelijk van de bedrijfscultuur, hoe de directie op dit moment naar je kijkt. Dat is heel inherent aan het type organisatie.”

Bewijs je waarde

Maar, wat niet is, kan gelukkig nog komen. “Je zult moeten aantonen hoe belangrijk IT eigenlijk is voor je bedrijf. Er zijn talloze voorbeelden. Kijk bijvoorbeeld naar de allergrootste bedrijven op aarde, die zijn allemaal IT gerelateerd. Ze gebruiken IT om voor te blijven op de concurrentie.”

Ontdek de belangrijkste trends volgens IT-professionals.

“Volg de ontwikkelingen in de markt, zoals digitalisering en data driven business. Een goed management moet hier vatbaar voor zijn. H&R kan ook bij dit traject adviseren en gezamenlijk optrekken. Er zijn voldoende mogelijkheden om te helpen je meerwaarde aan te tonen.”

Lees ook