Verhoog als IT de productiviteit met hulp van H&R

Binnen veel bedrijven is een hoge productiviteit een belangrijk streven. Hoe kun je als IT’er zowel je eigen productiviteit als die van de rest van de organisatie verhogen? We bespreken het met Vincent Roosen, accountmanager bij H&R Business IT Solutions.

Als IT’er wil je graag dat alles binnen de organisatie op rolletjes loopt. Of dit nu de onboarding van nieuwe medewerkers is, of juist de troubleshooting wanneer een van de computers vastloopt. Toch kan dit tot flinke uitdagingen leiden.

“Soms kunnen IT’ers dan juist te veel opgaan in de details. Het is namelijk belangrijk om alles tot in de puntjes te regelen, anders kan dit later voor problemen zorgen,” vertelt Vincent. “De druk loopt dan te hoog op, zeker wanneer je maar één IT’er hebt.”

Als er te veel van mensen gevraagd wordt, kan de productiviteit in de gehele organisatie flink dalen. Hoe kun je dit voorkomen?

Hoe blijf je als IT productief?

De gemiddelde IT-afdeling heeft veel verschillende taken. Zo werken ze aan innovatie, maar ook aan het draaiende houden van het bedrijf. Onder de laatste noemer vallen ook taken die niet veel specifieke IT-kennis vereisen, maar wel aardig wat tijd kosten.

Tegelijkertijd is er een tekort aan goed geschoolde IT’ers, waardoor er meer werk op de schouders van minder geschoolde mensen komt. “Daarnaast zijn er te weinig IT’ers die alle boxen aanvinken”, vertelt Vincent. “Dat is ook begrijpelijk met de vele facetten binnen de IT. Ook kun je bijvoorbeeld superslim zijn, maar niet per se geschikt voor het team.”

In deze gevallen is het vaak een oplossing om bepaalde taken uit te besteden, zodat je je als IT-afdeling kunt focussen op innovatie. Denk hierbij aan simpele zaken, maar ook juist specialistische. Je kunt immers niet overal verstand van hebben. Op deze manier ben je efficiënter en productiever bezig als IT-afdeling.

Ga mee met de trends

“Je kunt niet innoveren met oude hardware en licenties”, vertelt Vincent. “Het is belangrijk om mee te gaan met de trends, met wat er nu allemaal gebeurt in de IT, kun je bijvoorbeeld beter in drie jaar afschrijven dan in vijf.”

Dit kan ook helpen om IT’ers aan je organisatie te binden. Zeg nou zelf, zou jij liever bij een bedrijf werken met oude hardware, of gloednieuwe?

Nieuwe spullen zorgen er ook voor dat je productiever kunt werken, bijvoorbeeld wanneer je specifiekere software aanschaft waarmee je meer oplossingen op maat hebt. Hiermee snijd je uiteindelijk in de kosten.

Zo bied je toegevoegde waarde aan je bedrijf

In de praktijk zijn IT-afdelingen niet alleen bezig op hun eigen eilandje, maar werken ze ook geregeld samen in andere teams. Vincent vertelt dat in veel organisaties op projectbasis wordt gewerkt. Om de bijdrage van IT tot een succes te maken, is het volgens hem in de eerste plaats heel belangrijk dat hun rol helder is.

“Je moet als IT heel goed weten wat er precies nodig is om dienstbaar te zijn voor het team”, vertelt Vincent. “Breng het verwachtingspatroon in kaart en zorg ervoor dat je de steun hebt van stakeholders. Ook is het slim om alvast goed na te denken over een realistisch plan qua tijd.”

Vervolgens is het zaak om helder te krijgen welke kosten je verwacht binnen het project. “Dat draait niet alleen om hardware, maar ook om diensten die je eventueel extern wilt inschakelen.” Als je als IT’er weet wat er nodig is, welke planning realistisch is en welke kosten er aan je project verbonden zijn, kun je ook binnen andere teams van waarde zijn.

Hoe kan H&R je helpen productiever te zijn als IT?

Wanneer je wilt kunnen inspelen op de nieuwste trends én productiever zijn, is het een goede oplossing om taken uit te besteden. Bijvoorbeeld aan een externe partij als H&R. Zij kunnen een oplossing op maat aanbieden en zo je IT-afdeling ontzorgen.

“Zo sprak ik onlangs een bedrijf dat nogal gedoe had met het bestellen van laptops”, vertelt Vincent. “Ze kregen veel nieuwe medewerkers die allemaal hardware nodig hadden. Wij helpen ze nu door voor iedere eindgebruiker een pakket te maken en op te sturen naar het thuisadres.”

De laptops worden al ge-imaged in Microsoft Intune, waardoor medewerkers direct aan de slag kunnen. Ook worden licenties automatisch geregeld, waardoor de IT-afdeling er geen omkijken meer naar heeft. Dit zorgt voor aardig wat tijdwinst.

De juiste apparatuur in huis

Een groot voordeel van het uitbesteden van de levering, is dat je sneller de juiste apparatuur in huis hebt. Er zijn op het moment flinke hardware-tekorten, maar door slim in te spelen op de markt kan H&R sneller dan gemiddeld leveren. “We houden het constant in de gaten”, vertelt Vincent.

Het is hierdoor zelfs mogelijk om alvast een voorraad aan te laten leggen voor toekomstige medewerkers. Hierdoor kunnen nieuwe collega’s direct een ingespoeld device krijgen wanneer ze beginnen.

Ontdek hoe je als IT en HR werk maakt van onboarding.

Een ander voorbeeld is dat klanten ervoor kunnen kiezen om hun servicedesk uit te besteden. Medewerkers kunnen dan rechtstreeks naar de specialisten van H&R bellen om vragen te stellen over zaken als niet kunnen inloggen en problemen met printers.

Ontvang slimme tips

Wanneer je een samenwerking aangaat met H&R, krijg je direct toegang tot een bron van kennis. Er zijn specialisten in huis en er wordt nauw samengewerkt met bijvoorbeeld het team van HP voor aanvullende expertise. Daarnaast is het mogelijk verschillende vormen van beheer uit handen te geven.

Het voordeel daarvan is dat je maandelijks een rapportage ontvangt, zodat je in één oogopslag kunt zien hoe het ervoor staat, aangevuld met slimme tips.

“Zo kunnen we het bijvoorbeeld zien als de back-up vol raakt. Wanneer dat te lang zo blijft, Kunnen er complicaties optreden. Ook wanneer de server te veel overuren draait kunnen we dat doorgeven”, vertelt Vincent.

Met dit soort informatie kun je zelf aan de slag, maar je kunt er ook voor kiezen om dit door H&R te laten oplossen. Je hoeft dan alleen een akkoord te geven. Zo word je nog beter ontzorgd en kun je als gehele organisatie productiever werken.

Lees meer