Steeds minder knelpunten bij mobiel werken

Een aantal jaar geleden betekende mobiel werken vooral concessies doen. Een stabiele internetverbinding en toegang tot bedrijfsdata waren lang niet altijd vanzelfsprekend, en de mogelijkheden van mobiele hardware beperkt. Veel van dit soort knelpunten zijn inmiddels echter verleden tijd.

De mogelijkheid om flexibel te werken wordt door steeds meer Nederlanders beschouwd als belangrijke secundaire voorwaarde. Zeker de groep millennials – in 2025 goed voor driekwart van de beroepsbevolking – hecht waarde aan plaats- en tijdonafhankelijk werken. Bijna 75 procent van deze groep vindt het belangrijk om flexibel of vanuit huis te kunnen werken, zo blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Door als werkgever die vrijheid te bieden, zorg je voor een optimale balans tussen werk en privé. Maar lange tijd was dit nog wel een uitdaging omdat knelpunten als slechte connectiviteit, lastiger kunnen samenwerken én de beperkte keus in mobiele devices ervoor zorgden dat mobiele werkers lang niet zo productief waren als hun kantoorgenoten. Gelukkig zijn de belangrijkste knelpunten inmiddels opgelost.

Verbeterde connectiviteit

Mobiel werken is sterk afhankelijk van goede connectiviteit. Een slechte verbinding is funest voor de productiviteit van mobiele medewerkers, zo concludeerde iPass Inc in haar Mobile Professional Report 2017. Volgens de aanbieder van zakelijke mobility diensten maakt een haperende internetverbinding 41 procent van de medewerkers dagelijks 10 procent minder productief. Op jaarbasis komt dat neer op zo’n 251 uur (ruim een maand) aan verloren tijd.

Gelukkig is de (mobiele) connectiviteit de afgelopen jaren sterk verbeterd. Of je nu vanuit kantoor, thuis of in het koffietentje om de hoek werkt, praktisch overal is er wifi. Bovendien bieden vrijwel alle grote providers in ons land een landelijk dekkend 4G-netwerk, waarmee je zowel in de Randstad als in grensgebieden bereikbaar bent en kunt werken.

Hoge internetsnelheid onderweg

Naast smartphones en tablets hebben ook steeds meer laptops standaard 4G ingebouwd. Dat is makkelijker én veiliger dan verbinden met openbare wifi en geeft werknemers in een handomdraai toegang tot de bestanden en apps die ze nodig hebben.

Het helpt dat mobiele internetsnelheden vaak hoger liggen dan de wifi thuis of op kantoor. De down- en uploadsnelheden van T-Mobile (theoretisch 450 Mbit/s en 75 Mbit/s) zijn bijvoorbeeld ruim voldoende om hd-videogesprekken te voeren, applicaties te downloaden en grote bestanden te synchroniseren. Net als concurrenten KPN en Vodafone biedt de provider onbeperkte databundels voor zakelijke gebruikers, zodat die niet beperkt worden als ze onderweg willen werken.

Makkelijk samenwerken

Connectiviteit is dus allang geen knelpunt meer bij mobiel werken, en hetzelfde geldt voor de beschikbaarheid van bedrijfsdata en -apps. Er zijn tegenwoordig talloze manieren om mobiel samen te werken, bijvoorbeeld met Microsoft Teams.

Dit samenwerkingsplatform biedt een centrale, veilige plek voor conversaties, projectmanagement, bestandsuitwisseling en apps. Je kunt overleggen met (groepen) collega’s, calls inplannen en bijwonen, en ziet precies waar iedereen mee bezig is. Wordt er een nieuw teamlid aan je project toegevoegd, dan heeft hij of zij direct toegang tot alle relevante stukken. Ook is het mogelijk om project- en productiviteitstools van derden te integreren, zoals Trello, JIRA en de suite van Adobe.

Met Microsoft Teams hebben medewerkers een eigen werkplek in de cloud, die te allen tijde en met elk apparaat is te benaderen. Vanaf kantoor, maar dus ook thuis of op een co-werkplek aan de andere kant van de wereld.

Krachtige mobiele hardware

Lange tijd was de hardware van laptops een bottleneck voor mobiel werken. Voor taken als video- en fotobewerking of data-analyse waren lijvige workstations nodig; mobiele hardware was gewoonweg niet krachtig genoeg.

Hoe anders is dat met de Elitebook 1050 G1, onderdeel van HP’s nieuwe generatie zakelijke notebooks. Ondanks de geringe afmetingen biedt dit device een krachtige Intel-chipset en een optionele NVIDIA GeForce GTX 1050 videokaart die zijn hand niet omdraait voor zware workloads. Het werkgeheugen is uit te breiden tot 32GB en de data-opslag bedraagt tenminste 256GB.

Verder biedt de krachtige laptop ingebouwde beveiligingsopties die je veilig laten inloggen (HP Multi-Factor Authenticate), browsen (HP Sure Click) en ongewenst meekijken (HP Sure View) voorkomen. Ook is er bescherming op firmwareniveau; de BIOS van het device kan zich automatisch herstellen in het geval dat malware of rootkits toeslaan.

Minder knelpunten

Kortom, de belangrijkste randvoorwaarden voor mobiel werken – goede connectiviteit, overal toegang, een handig device en security – worden steeds beter. Het is dan ook niet zo gek dat 74 procent van de bedrijven in Nederland (met 10 of meer medewerkers) mobiel werken inmiddels ondersteunt. Bedrijven zien in dat het bijdraagt aan een flexibele organisatie, medewerkers tevredener maakt en leidt tot kostenbesparingen.

Meer weten over wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is? Download dan de gratis longread ‘De toekomst van het nieuwe werken is nu’ waarin je alles over mobiel werken nu en in de toekomst leest, en hoe je er als organisatie slim op inspeelt. Lees ook: