
Hedendaagse smartphones, tablets en laptops worden steeds dunner, compacter en lichter. Prettig voor wie regelmatig onderweg is, maar niet duurzaam. Reserve-onderdelen zijn lastig vindbaar en (zelf) reparaties uitvoeren wordt steeds lastiger.
Greenpeace startte onlangs een campagne om de verkwisting van grondstoffen en producten door elektronicafabrikanten tegen te gaan. De milieuorganisatie beoordeelde met reparatiesite iFixit in hoeverre onderdelen van mobiele devices vervangen kunnen worden en hoe ingewikkeld dat is.
Met een petitie wil Greenpeace bovendien fabrikanten oproepen apparaten te maken die een langere levensduur hebben en gemakkelijker zijn te repareren. Dat is anno 2017 allang niet meer vanzelfsprekend.
Greenpeace en iFixit beoordelen repareerbaarheid
Het rapport van Greenpeace en iFixit belicht drie categorieën: smartphones, tablets en laptops. In de eerste categorie komen Fairphone, LG en Xiaomi als best uit de bus. De Fairphone 2, het tweede toestel van de gelijknamige Nederlandse fabrikant, bestaat grotendeels uit onderdelen die op eerlijke wijze zijn vervaardigd, met respect voor mensenrechten en het milieu.
Gratis whitepaper: duurzaam mobiel werken
Duurzaam ondernemen omvat zoveel méér dan zonnepanelen op het dak of het beperken van het papier- en watergebruik. Ook mobiel werken kan bijdragen aan duurzaam ondernemen – én aan een hoge medewerkerstevredenheid. Lees in deze gratis whitepaper hoe dat zit.
De smartphone is modulair en zonder speciaal gereedschap te openen om bijvoorbeeld de accu, camera of behuizing te vervangen. Reserve-onderdelen zijn breed beschikbaar, wat bij de meeste populaire telefoons vaak niet het geval is. Reparaties zijn daardoor duur en niet zelf uit te voeren.
Reparatiegids beschikbaar
Greenpeace en iFixit namen ook 15 tablets onder de loep. In deze categorie wordt de HP Elite x2 1012 G1 het best beoordeeld met een maximale score van 10/10. De fabrikant heeft het relatief gemakkelijk gemaakt het apparaat te openen en kapotte componenten te vervangen, en stelt zelfs een reparatiegids beschikbaar. Die beschrijft onder meer hoe gebruikers het scherm en het geheugen kunnen verwijderen.
Ter vergelijking: de iPad en iPad Pro van Apple (testscore 2/10) bevatten veel componenten die met elkaar zijn verlijmd en daardoor vrijwel onmogelijk zijn te repareren zonder de interne hardware te beschadigingen. De fabrikant stelt geen reserve-onderdelen of reparatiegids beschikbaar, wat de duurzaamheid en levensduur flink verkort. Ook de tablets van Microsoft, Google en Samsung scoren op dit vlak ondermaats.
Laptops hebben langere levensduur
Gemiddeld vervangen consumenten hun smartphone elke twee jaar. Van laptops is de verwachting dat ze langer meegaan en dit soort apparaten wordt dan ook vaker met duurzaamheid in het achterhoofd ontworpen.
Veel van de laptops die Greenpeace en iFixit hebben getest, zijn te repareren en te upgraden. Zo scoren de HP Elite EliteBook 840 G3 en Dell Latitude E5270 het maximaal aantal punten dankzij de aanwezigheid van een reparatiegids en vervangende componenten. Onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, zoals de accu, het keyboard en het scherm, zijn gemakkelijk te bereiken en vervangen.
Een groot voordeel van de EliteBook is bovendien de aanwezigheid van een vrije sleuf om het geheugen te upgraden. Gaat het scherm kapot, dan kan dit zonder ingewikkelde demontage worden vervangen.
Helaas zijn er in deze categorie ook voorbeelden van hoe het niet moet. Zo kiezen sommige fabrikanten ervoor om componenten op het moederbord te solderen of met de behuizing te verlijmen. Dit doen ze bewust, zo betogen Greenpeace en iFixit. Planned obsolescence (geplande veroudering), waarbij producten met een beperkte levensduur worden ontworpen, dwingt consumenten om sneller nieuwe apparaten aan te schaffen. Meer inkomsten voor de fabrikant dus, maar de gevolgen voor het milieu zijn desastreus.
Duurzaam apparaat kopen
Bij het aanschaffen van een nieuw (mobiel) device is het van belang om stil te staan bij de duurzaamheid en repareerbaarheid. Hoe scoort het apparaat in de tests van iFixit? Zijn er voldoende reserve-onderdelen beschikbaar? En hoe lastig is het om componenten te vervangen en upgraden? Een verantwoorde aankoop moet meerdere jaren meegaan en simpel te repareren zijn als een component de geest geeft.
Ga ook na uit welke onderdeel een apparaat bestaat. Intel gebruikt voor zijn chips bijvoorbeeld alleen nog conflictvrije mineralen. HP richt zich op het verminderen van de CO2-uitstoot en het watergebruik in de keten, en werkt samen met andere partijen om het gebruik van conflictmineralen aan te pakken. Op de site van iFixit stelt het gidsen beschikbaar om reparaties en upgrades uit te voeren.
Meer weten? Lees het volledige rapport van Greenpeace en iFixit. Last van keuzestress? Download dan ook de gratis whitepaper ‘Kies het juiste mobiele device’.
Lees ook: