Een duurzame laptop kopen voor je medewerkers: hoe doe je dat?

Bij veel bedrijven is duurzaamheid een belangrijk thema. Wist je dat je al een groot verschil kunt maken door de aanschaf van duurzame devices? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten als je een duurzame laptop wilt kopen voor je medewerkers.

Wanneer je op zoek bent naar nieuwe laptops voor je bedrijf, merk je al snel dat er eindeloos veel opties in verschillende prijsklassen zijn. Hierdoor is er voor ieder wat wils, maar het maakt de keuze ook een stuk lastiger.

In eerste instantie lijken duurzame devices misschien duurder, maar ze verbruiken ook minder energie. Daarnaast gaan ze veel langer mee dan reguliere apparaten. Het is niet zo eenvoudig om te ontdekken welke modellen nu het meest duurzaam zijn. We zoomen daarom in op zes belangrijke indicatoren:

 1. Het materiaal
 2. Energie efficiëntie
 3. End of life opties
 4. Repareerbaarheid
 5. Sociale impact
 6. De mogelijkheid tot Device as a Service

Het materiaal

Duurzame devices dragen bij aan een circulaire economie. Hiervoor is het belangrijk dat de gebruikte materialen zo lang mogelijk in gebruik blijven. Ze moeten dus eenvoudig te recyclen of hergebruiken zijn, zonder dat hierbij gevaarlijke stoffen vrijkomen. Hoe efficiënter dit gebeurt, des te beter het is voor het milieu.

Wil je een duurzame laptop kopen, dan is het interessant om te kijken naar het gebruik van gerecycled materiaal, zoals kunststof. HP gebruikte in 2019 bijvoorbeeld 25.000 ton aan gerecycled materiaal dat al eens in een consumentendevice verwerkt was (doel 2025: 30% van het gebruikte kunststof in print en personal systems producten).

Daarnaast heeft het bedrijf in Haïti 60 miljoen flessen verzameld die anders in de oceaan waren beland. Dit plastic werd vervolgens verwerkt in notebooks, displays, mobile workstations en Enterprise Chromebooks.

Schadelijke stoffen elimineren

De laatste decennia zijn producenten zich steeds bewuster geworden van de impact van het gebruik van schadelijke stoffen. Zo deed HP bijvoorbeeld mee aan het chemical footprint project om te meten en rapporteren welke stoffen schadelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan halogeen, ftalaten en PVC.

In 2018 had 75% van de HP personal systems devices een laag halogeen gehalte. Bij de externe voeding voor desktop-PC’s was dit zelfs 100%. Het PVC-gebruik wordt bijvoorbeeld verlaagd door netsnoeren korter of helemaal PVC-vrij te maken. Door dit initiatief is sinds 2011 7.000 ton PVC-gebruik gereduceerd. 

Energie efficiëntie

Kijk wanneer je een nieuwe duurzame laptop wilt kopen ook naar het energieverbruik. Nieuwe laptops verbruiken veel minder energie dan oudere modellen. Zo betaal je als bedrijf minder stroom en heb je een minder grote impact op het milieu.

End of life opties

Wanneer het gaat om duurzaamheid, is het belangrijk dat laptops zo lang mogelijk meegaan en daarna op een zo verantwoord mogelijke manier gerecycled of hergebruikt worden. Onderzoek bij het kopen van een duurzame laptop dus meteen wat je opties zijn wanneer het product aan vervanging toe is.

Repareerbaarheid

Wanneer een bepaald onderdeel kapot is, hoef je niet meteen de hele laptop weg te doen. Bij sommige producenten zijn onderdelen prima te vervangen of repareren. Zo kun je bij HP laptops bijna alle onderdelen (laten) vervangen, zoals:

 • Batterijen
 • Geheugen
 • Opslag
 • Base unit
 • CPU
 • Microfoon
 • Power button
 • Speakers
 • Display.

De reserveonderdelen zijn erg lang beschikbaar. Zelfs wanneer een product niet meer geproduceerd wordt, biedt HP nog vijf jaar onderdelen aan.

iFixit score

Goed om te weten: niet alle producenten bouwen laptops die even makkelijk zelf te repareren zijn. Dit kun je zien aan de iFixit score. Hierbij krijgen devices een score van 1 tot 10, waarbij 10 het makkelijkst is om zelf te repareren.

Deze score draagt dus bij aan de duurzaamheid van het device, het uitgangspunt is dat je alleen een nieuwe laptop hoeft te kopen wanneer de oude technisch verouderd is.

Sociale impact

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over de sociale impact van een product. Onderzoek dus onder welke arbeidsomstandigheden de laptops worden gemaakt. Hoe duurzaam zijn de toeleveranciers? 

Bij HP is supply chain responsibility bijvoorbeeld een belangrijk speerpunt. In de hele keten wordt gewerkt aan veilige werkplekken, een gezonde levensstijl en de ontwikkeling van medewerkers en gemeenschappen.

Device as a Service (DaaS)

Verantwoord nieuwe laptops gebruiken zonder tientallen duurzame laptops te hoeven kopen? Ook dat kan. HP biedt bijvoorbeeld een soort abonnementen aan voor zakelijke klanten waarmee je de nieuwste technologie ontvangt. Deze devices worden beheerd door HP, waardoor je verzekerd bent van regelmatig onderhoud en kapotte onderdelen direct worden vervangen. 

Dit doen ze onder de noemer Device as a Service (DaaS). DaaS is beschikbaar in drie varianten: Standard, Enhanced en Premium:

 • Bij de Standard variant worden de producten niet beheerd door HP, maar krijg je een dashboard met inzichten waarop je zelf actie dient te ondernemen.
 • In de Enhanced versie beheert HP de PC’s tot en met Windows 10 updates en security policies.
 • Kies je voor Premium? Dan worden ook de applicaties toegevoegd en beheerd door HP.

Doordat het bedrijf de laptops niet zelf aan hoeft te schaffen, zijn de kapitaalkosten een stuk lager. Er kan worden afgesproken dat deze producten uiteindelijk weer terug komen bij HP om hergebruikt of gerecycled te worden.

Duurzame laptop kopen? Bekijk de ecolabels

Zelfs met deze criteria kan het nog lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Het kan daarom helpen om te kijken naar ecolabels. Hier zijn er ontzettend veel van, we noemen hier drie belangrijke:

 • Energy Star Certificering: Bij deze Amerikaanse certificering staat energie-efficiëntie centraal.
 • EPEAT: Dit is een registratie voor elektronische producten om klanten in de publieke en private sector te helpen vergelijken en kiezen. HP heeft hierbij de meeste goud- en zilver-noteringen ter wereld: 111 goud en 268 zilver. Lees hier meer over EPEAT.
 • TCO: Deze certificering wordt toegekend aan producten die niet alleen een lage impact hebben op het milieu, maar waarbij de gehele keten voldoet aan een aantal criteria. Denk bijvoorbeeld aan het respecteren van mensenrechten.