Maak werk van duurzaam ondernemen én krijg tevreden medewerkers

Duurzaam ondernemen omvat anno 2020 zoveel meer dan zonnepanelen op het dak of het beperken van het papier- en watergebruik. Ook mobiel werken kan bijdragen aan duurzaam ondernemen én aan tevreden medewerkers.

Inspelen op de behoeftes van klanten, zorgen om het milieu en klimaatverandering, kostenbesparingen: voor veel bedrijven zijn dat belangrijke overwegingen om werk te maken van duurzaam ondernemen.

Maar ook voor de tevredenheid onder je werknemers kan duurzaam ondernemen wonderen doen. Wat zijn de belangrijkste quick wins die je als bedrijf kunt doorvoeren op dit vlak?

# Maak mobiel werken mogelijk

Flexibel werken, op een tijd en plek die jou het beste uitkomen: zeker de jongere generaties hechten er enorm aan. Door je werknemers de vrijheid te bieden om thuis of op een andere remote locatie te werken, kun je je op deze krappe arbeidsmarkt onderscheiden. Maar ook het milieu vaart wel bij mobiel werken: doordat het aantal woon-werkbewegingen afneemt, wordt de C02-uitstoot teruggedrongen.

Gelukkig nemen de mogelijkheden voor mobiel werken steeds meer toe. Op steeds meer plekken zijn goede wifi-verbindingen voorhanden. Bovendien beschikken niet alleen smartphones en tablets, maar ook laptops steeds vaker standaard over 4G-connectiviteit. Daardoor kunnen werknemers ook makkelijk en veilig mobiel werken als er geen wifi voorhanden is of als de openbare wifi-verbinding onveilig is.

En last but not least worden laptops steeds veiliger én krachtiger. Daarmee is de nieuwste generatie notebooks steeds beter geschikt voor zware taken als foto- en videobewerking en data-analyse.

# Gebruik duurzame devices

Mobiele devices als laptops, tablets en smartphones worden niet alleen steeds krachtiger, ze worden ook steeds dunner, lichter en compacter. Daardoor is er minder materiaal nodig om ze te maken. Bovendien worden ze steeds energiezuiniger én neemt de levensduur steeds meer toe. Allemaal aspecten waar medewerkers die mobiel willen werken blij van worden.

Verder zijn er steeds meer mogelijkheden om de gebruiker zélf bepaalde componenten te vervangen, waardoor devices nóg langer meegaan. Een uitkomst kortom voor werkgevers die duurzaam willen zijn. Let wel op dat dit laatste nog lang niet voor alle devices het geval is. Greenpeace heeft hier onlangs in samenwerking met iFixit onderzoek naar gedaan, daaruit blijkt dat de tablets en laptops van HP goed uit de tests komen.

# Investeer in tools voor samenwerking op afstand

Naast duurzame devices spelen ook handige softwareapplicaties een belangrijke rol bij de groeiende populariteit van mobiel werken. Zo zijn er steeds geavanceerdere tools voor video conferencing beschikbaar. Bekende voorbeelden zijn Skype en Live Meeting van Microsoft. Maar ook minder bekende opties als DimDim, Campfire en MindMeister kunnen uitkomst bieden.

In bredere zin komen er steeds meer platforms voor mobiel samenwerken. Die omvatten – naast video conferencing – ook allerhande mogelijkheden voor het online uitwisselen van bestanden en apps, chatten, en projectmanagement. Een voorbeeld is Microsoft Teams.

# Bespaar ruimte en energie met flexplekken

Naarmate medewerkers vaker thuis of op een andere zelfgekozen locatie aan het werk zijn, zal er op kantoor structureel minder ruimte nodig zijn. Het kan dan raadzaam zijn om te investeren in flexibele werkplekken.

Afhankelijk van de te verwachten bezettingsgraad stel je een beperkt aantal werkplekken beschikbaar. In delen van het gebouw waar op dat moment niemand aan het werk is, kun je als werkgever besparen op gas, water en licht.

Is er structureel meer ruimte over, dan kun je voor dat deel van het pand de huur opzeggen. Of je kijkt naar een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld door flexplekken voor externen te creëren. Zo vergemakkelijk je de samenwerking tussen jouw medewerkers en andere kenniswerkers en het levert extra inkomsten op.

# Maak gebruik van slimme abonnementsdiensten

Bij duurzaam ondernemen passen nieuwe businessmodellen, waarbij de nadruk minder op het product zélf en meer op het gebruik ervan komt te liggen. In de consumentenmarkt ontzorgen aanbieders van uiteenlopende producten als scheermesjes, jeans of contactlenzen hun klanten door hen een nieuw product te sturen zodra het oude aan vervanging toe is.

En in de B2B-markt zijn er steeds meer fabrikanten van machines en apparaten die hun klanten een bepaalde uptime of output garanderen, met alles wat daar aan (preventief) onderhoud bij hoort. Zelfs mobiele devices zijn als as-a-service-model te krijgen. Voordeel is dat je medewerkers altijd de laatste hardwaremodellen kunt voorschotelen tegen een vast bedrag per maand, in de zekerheid dat storingen zo snel mogelijk worden opgelost. Ook voor de medewerkerstevredenheid doet zo’n abonnementmodel dus wonderen.

Niet alleen voor wat betreft de tevredenheid van medewerkers en in commercieel opzicht is dit businessmodel interessant, ook circulair gezien heeft zo’n verdienmodel voordelen. Aan het einde van hun levensduur neemt de leverancier de producten weer in. De grondstoffen worden vervolgens op een goede manier gerecycled. Of het product krijgt een tweede leven. Door als ondernemer te kiezen voor zulke abonnementsdiensten, voorkom je dus verkwisting van grondstoffen en maak je actief werk van duurzaam ondernemen.

Plannen om over te stappen op flexibel werken en MVO meer aandacht te geven? Ga goed voorbereid te werk met het gratis stappenplan voor het implementeren van mobiel werken. Er is een versie beschikbaar voor de big bang-implementatie (download hier) en een variant voor de gefaseerde overgang (download hier). Lees ook: