Maak werk van duurzaam ondernemen én krijg tevreden medewerkers

Duurzaam werken omvat zoveel meer dan zonnepanelen op het dak of het beperken van het papier- en watergebruik. Ook hybride werken kan bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van je organisatie én aan tevreden medewerkers.

Voordelen duurzaam werken voor werkgevers

Inzetten op duurzaamheid heeft veel verschillende voordelen. Zo kun je een verschil maken op het gebied van milieu en klimaat, én kosten besparen. Ook kun je zo inspelen op de behoeftes van klanten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 76% van de consumenten duurzame bedrijven sympathieker vindt.

Voor veel bedrijven zijn dit dan ook belangrijke overwegingen om werk te maken van duurzaam ondernemen. Maar wist je ook dat duurzaam werken wonderen kan doen voor de tevredenheid onder je werknemers?

Je moet er wel de schouders onder zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 25% van de werknemers hogere ambities heeft op het gebied van duurzaam werken dan de werkgever. In de volgende alinea’s gaan we in op de belangrijkste quick wins die je als bedrijf kunt doorvoeren op dit vlak.

Hybride werken en MVO

Waarschijnlijk weet je al wat mobiel werken en flexibel werken zijn, maar ken je hybride werken al? Hierbij combineren je medewerkers thuiswerken (of op afstand werken) en werken op kantoor. Deze vorm van werken is bijzonder populair geworden na het verplichte thuiswerken van begin 2020.

Hybride werken houdt in dat je medewerkers kunnen profiteren van de voordelen van beide locaties. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen (49%) het liefst 2 tot 3 dagen thuiswerken. Wanneer ze even rustig op een project willen focussen, kan het fijn zijn om thuis te werken, zonder afleiding van collega’s. Is er een brainstorm? Dan kan dit beter online.

Ook het milieu vaart wel bij mobiel werken: doordat het aantal woon-werkbewegingen afneemt, wordt de CO2-uitstoot teruggedrongen. Dat geldt natuurlijk helemaal als medewerkers besluiten te videobellen in plaats van het vliegtuig te pakken naar een klant aan de andere kant van de wereld. Zo wordt hybride werken ook duurzaam werken.

Hybride werken wordt steeds makkelijker

Waar veel werkgevers vroeger nog veel reserveringen hadden over thuiswerken en werken op afstand, hebben de meesten begin 2020 ervaren dat het prima kan. Er werden razendsnel thuiswerkplekken gerealiseerd met zakelijke laptops, bureaus en bureaustoelen.

Bij sommige bedrijven werd de werkplek zelfs nog completer gemaakt met accessoires en docking stations. Zo konden hun medewerkers nog productiever thuiswerken.

Ook het werken op externe locaties, zoals een café of flexwerkplek, is veel eenvoudiger geworden. Laptops worden steeds veiliger én krachtiger. Daarmee is de nieuwste generatie notebooks steeds beter geschikt voor zware taken als foto- en videobewerking en data-analyse.

Bovendien beschikken niet alleen smartphones en tablets, maar ook laptops steeds vaker standaard over 4G-connectiviteit. Daardoor kunnen werknemers ook makkelijk en veilig mobiel werken als er geen wifi voorhanden is of als de openbare wifi-verbinding onveilig is.

Investeer in tools voor samenwerking op afstand

Wanneer je medewerkers niet allemaal op dezelfde plek zitten, heb je slimme samenwerkingstools nodig. Zo zijn er steeds geavanceerdere tools voor video conferencing beschikbaar. Tijdens het verplichte thuiswerken hebben we allemaal kennisgemaakt met software als Microsoft Teams, Zoom en Google Meet.

Toch weten veel mensen niet dat deze tools ook andere handige samenwerkingsmogelijkheden bieden. Zo kun je met Microsoft Teams bijvoorbeeld chatten, online bestanden uitwisselen en hier samen in werken.

Microsoft Teams als totaaloplossing

“De grote kracht van Microsoft Teams is dat het een hub voor teamwerk is”, vertelt Michel Michel Bouman, Territory Channel Manager Modern Work bij Microsoft. “Je hebt alles bij elkaar in één oplossing.”

“Dit betekent dat je geen oplossingen meer hoeft te kopen voor cloudopslag, beveiliging en videoconferencing. Dit alleen al scheelt je behoorlijk wat euro’s per maand”, vertelt Michel.

“Je kunt alle bestanden delen die je wilt, als IT kun je hier ook policies voor instellen. Hiermee bepaal je bijvoorbeeld dat bestanden nooit buiten de organisatie mogen komen, of dat er bij thuisgebruik multifactor authenticatie nodig is.”

Bespaar ruimte en energie met flexplekken

Naarmate medewerkers vaker thuis of op een andere zelfgekozen locatie aan het werk zijn, zal er op kantoor structureel minder ruimte nodig zijn. Het kan dan slim zijn om te investeren in flexibele werkplekken.

Afhankelijk van de te verwachten bezettingsgraad stel je een beperkt aantal werkplekken beschikbaar. In delen van het gebouw waar op dat moment niemand aan het werk is, kun je vervolgens besparen op gas, water en licht.

Is er structureel meer ruimte over, dan kun je voor dat deel van het pand de huur opzeggen. Of je kijkt naar een nieuwe bestemming. Bijvoorbeeld door flexplekken voor externen te creëren. Zo vergemakkelijk je de samenwerking tussen jouw medewerkers en andere kenniswerkers en het levert extra inkomsten op.

Gebruik duurzame devices

Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden als je op zoek bent naar duurzame devices. Op het eerste gezicht lijken ze misschien wat duurder, maar dit heb je er vaak al uit doordat ze minder energie verbruiken en langer mee gaan dan reguliere apparaten. Dat laatste is natuurlijk ook een groot voordeel voor je medewerkers.

Gaat een apparaat toch kapot? Dan kun je dat vaak gewoon (laten) vervangen. Bij HP kun je bijna ieder onderdeel vervangen. Goed om te weten: die reserveonderdelen zijn nog heel lang te bestellen. Minstens vijf jaar nadat een product uit de handel is genomen.

Gerecycled materiaal

Mobiele devices als laptops, tablets en smartphones worden niet alleen steeds krachtiger, ze worden ook steeds dunner, lichter en compacter. Fijn voor je medewerkers, want dan zijn ze makkelijker mee te nemen. Ook is er minder materiaal nodig om deze devices te maken.

Het materiaal dat gebruikt wordt, is in duurzame devices vaak gerecycled. Zo gebruikte HP  in 2019 bijvoorbeeld 25.000 ton aan gerecycled materiaal dat al eens in een consumentendevice verwerkt was.

Ook heeft HP in Haïti 60 miljoen flessen verzameld die anders in de oceaan waren beland. Het plastic is verwerkt in mobile workstations, notebooks, displays en Enterprise Chromebooks.

De visie van HP op duurzaam werken
Benieuwd wat HP op het vlak van sustainable en duurzaam werken doet? lees dan ook:
>> Interview met Rob Idink, Managing Director van HP Nederland: ‘Duurzaamheid centraal in de moderne organisatie’
>> Uitleg over waarom en hoe HP streeft naar sustainable impact

Hoe herken je duurzame devices?

Veel mensen vragen zich af hoe je precies kunt zien welke devices duurzaam zijn. Het onafhankelijke Green Electronics Council biedt hiervoor het EPEAT-label. Dit staat staat voor Electronic Product Environmental Assessment Tool. Het is een keurmerk waarmee je kunt zien of een laptop, display of desktop milieuvriendelijk is.

Ben je ook benieuwd hoe makkelijk een device te repareren is? Dat zie je aan de iFixit score. Elke device krijgt een score van 1 tot 10, waarbij 10 het makkelijkst te repareren is.

Duurzaam printen: hoe werkt dat?

Grote kans dat print niet direct in je opkomt als het gaat over duurzaamheid. Toch valt ook op dit gebied veel te winnen. Veel mensen vervangen hun inkt namelijk te vroeg of te laat. Hierdoor verspil je inkt, of kunnen je medewerkers een tijdje niet printen. Dat is dus niet duurzaam en niet goed voor je medewerkerstevredenheid.

Een slimme oplossing is de inzet van een inktabonnement als HP Instant Ink. Hierbij is de printer verbonden is met het internet, en geeft het automatisch een seintje wanneer en nieuwe inkt nodig is. De nieuwe cartridges worden dan automatisch precies op tijd besteld.

Ook het papier dat je gebruikt is van invloed, gerecyled papier is uiteraard duurzamer dan ‘gewoon’ papier.

Maak gebruik van slimme abonnementsdiensten

Bij duurzaam ondernemen passen nieuwe businessmodellen, waarbij de nadruk minder op het product zélf en meer op het gebruik ervan komt te liggen. In de consumentenmarkt ontzorgen aanbieders van uiteenlopende producten als scheermesjes, jeans of contactlenzen hun klanten door hen een nieuw product te sturen zodra het oude aan vervanging toe is.

En in de B2B-markt zijn er steeds meer fabrikanten van machines en apparaten die hun klanten een bepaalde uptime of output garanderen, met alles wat daar aan (preventief) onderhoud bij hoort.

Duurzaam werken met DaaS

Zelfs devices zijn als as-a-service-model te krijgen. Voordeel is dat je medewerkers altijd de laatste hardwaremodellen kunt voorschotelen tegen een vast bedrag per maand, in de zekerheid dat storingen zo snel mogelijk worden opgelost. Ook voor de medewerkerstevredenheid doet zo’n abonnementsmodel dus wonderen.

Niet alleen voor wat betreft de tevredenheid van medewerkers en in commercieel opzicht is dit businessmodel interessant, ook circulair gezien heeft zo’n verdienmodel voordelen. Aan het einde van hun levensduur neemt de leverancier de producten weer in.

De grondstoffen worden vervolgens op een goede manier gerecycled. Of het product krijgt een tweede leven. Door als ondernemer te kiezen voor zulke abonnementsdiensten, voorkom je dus verkwisting van grondstoffen en ga je actief aan de slag met duurzaam werken.

Lees ook:

Veelgestelde vragen over duurzaam werken

Hoe kan duurzaam werken bijdragen aan medewerkerstevredenheid

Duurzaam werken is niet alleen goed voor het milieu, ook medewerkers worden er tevredener van. Bijvoorbeeld doordat hun devices langer meegaan, en doordat ze ook op afstand kunnen werken. Lees er alles over

Zijn duurzame devices duurder?

Over het algemeen lijken duurzame devices inderdaad iets duurder. Toch kun je dat ook weer terugverdienen doordat deze apparaten langer meegaan en minder energie verbruiken.

Hoe kan ik duurzaam printen?

Wanneer je duurzaam wilt printen, is het slim om te kijken naar een inktabonnement als Instant Ink. Hierbij ontvang je altijd precies op tijd cartridges, zodat je deze nooit te vroeg of te laat vervangt.