MVO

16 mei, 2019

Innovatie en duurzaamheid op de werkvloer

Van virtual reality-vergaderen tot eenvoudig te repareren devices: mobiel werken gaat goed samen met innovatieve én duurzame oplossingen.

4 minuten

Werken op een door jouzelf gekozen plek en tijd: het wordt voor veel werknemers steeds gewoner. De tijd dat iedereen op kantoor werkte tussen 9 en 5, lijkt steeds verder achter ons te liggen. Niet verwonderlijk: ’s ochtends aanschuiven in de file om naar kantoor te gaan is slecht voor het milieu, inefficiënt én onnodig kostbaar.

Thuiswerken populair

In geen enkel ander Europees land werken zo veel mensen thuis als in Nederland. Van alle werkenden tussen de 15 en 64 jaar gaat het om 13,7 procent, zo blijkt uit onderzoek. Vooral zzp’ers werken vaak thuis, maar ook werknemers in vaste dienst (vooral hoger opgeleiden) doen dat regelmatig.

Mobiel werken is goed voor de concentratie en productiviteit, zo blijkt uit onderzoek. Maar ook het milieu vaart wel bij mobiel werken, concludeerden de consultants van PwC enkele jaren geleden al in een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van Natuur & Milieu.

Als 20 procent van de beroepsbevolking twee dagen per week thuis (of op een externe locatie dichtbij huis) zou werken, scheelt dat per jaar 3,5 miljard autokilometers. Een enorme winst voor het milieu én – vanwege het afnemende aantal files – voor de economie.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Flexplekken

Bedrijven en organisaties die werk willen maken van mobiel werken, kiezen (om optimaal te profiteren van de voordelen) vaak voor gerichte innovaties op de werkvloer. Ze creëren bijvoorbeeld flexplekken, waarbij medewerkers zelf een geschikte werkplek kunnen kiezen.

Groot voordeel is dat je, afhankelijk van de te verwachten bezettingsgraad, toekunt met een kleiner aantal werkplekken. Plekken in het gebouw waar op een bepaald moment niemand aan het werk is, kunnen tijdelijk worden afgesloten – met alle (energie)besparingen van dien.

Één device voor werk en privé

Een andere vernieuwing die veel bedrijven die mobiel werken doorvoeren, is dat ze werknemers toestaan om één device te gebruiken voor zowel werk als privé. Alhoewel daar nadelen aan kleven in termen van beveiliging, is er een goed alternatief in de vorm van Corporate-Owned, Personally-Enabled (COPE). Daarbij mogen werknemers de door hun werkgever ter beschikking gestelde devices in overleg ook privé gebruiken.

Groot voordeel is dat medewerkers nooit meer meerdere smartphones, tablets of laptops hoeven mee te nemen. Maar ook in termen van duurzaamheid is zo’n constructie met één device voor werk en privé gunstig: het totale aantal apparaten vermindert, en dus zijn er ook minder grondstoffen nodig.

Virtual reality

Ook een technologie als virtual reality (VR) zorgt ervoor dat mobiel werken steeds gemakkelijker wordt. Zo nemen de mogelijkheden voor vergaderen op afstand nog altijd toe. Conference calls of gammele Skype-verbindingen maken plaats voor VR-oplossingen waarbij je collega’s daadwerkelijk ‘in de ogen’ kunt kijken. Ook trainingen kunnen dankzij virtual reality steeds vaker op afstand plaatsvinden.

Innovatie op productniveau

Ook op het niveau van mobiele devices vinden allerhande innovatieslagen plaats. Mobiele apparaten als laptops en tablets zijn de laatste jaren steeds lichter en zuiniger geworden. Daardoor verbruiken ze steeds minder energie, zijn ze gemakkelijker mee te nemen, en zijn er steeds minder grondstoffen nodig om ze te maken.

De grondstoffen díe gebruikt worden, worden bovendien steeds vaker gerecycled. Steeds meer fabrikanten, waaronder HP, zetten speciale recyclingprogramma’s op voor devices die aan het einde van hun levensduur beland zijn.

Mobiele devices worden uit elkaar gehaald, waarna de grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Of een apparaat wordt gerefurbished, waarna het een tweede leven krijgt op een andere plek. Zeker als recyling wordt gecombineerd met een abonnementsmodel (een concrete innovatie op het gebied van service), doet dat wonderen voor het milieu én voor de medewerkerstevredenheid.

Onderdelen lang beschikbaar

Er is fabrikanten ook veel aan gelegen om de levensduur van hun devices te verlengen. Want hoewel menig consument na twee jaar een nieuwe smartphone koopt, heeft de gemiddelde laptop een economische levensduur van ongeveer 5 jaar.

Mits de onderdelen die sneller slijten (accu, toetsenbord en scherm) makkelijk te repareren zijn én de onderdelen na vijf jaar nog leverbaar zijn. Een uitdaging nu nieuwe modellen elkaar steeds sneller opvolgen. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten, waaronder HP, die hier aan voldoen.

Bovendien is er steeds meer naslagmateriaal te vinden dat je helpt bij het zelf repareren van je apparaat. Zo publiceert iFixit (een wereldwijde gemeenschap van mensen die elkaar helpen met reparaties) uitgebreide reparatiehandleidingen voor tal van apparaten.

Ook legt iFixit regelmatig devices langs de duurzaamheidsmeetlat. Een uitkomst als je wil weten hoe jouw apparaat scoort in termen van repareerbaarheid en gemak.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Lees ook: