Op zoek naar duurzame apparaten? Check het EPEAT-label

Bij het uitzoeken van nieuwe devices voor je organisatie, speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Dat kan met het EPEAT-label, de laptop is dan gegarandeerd zuinig.

Wat is het EPEAT-label?

EPEAT staat voor Electronic Product Environmental Assessment Tool. In goed Nederlands: een keurmerk waarmee je kunt zien of een elektronisch product milieuvriendelijk is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laptops, desktops en beeldschermen. Het Green Electronics Council is eigenaar van dit keurmerk.

De goedgekeurde devices worden ingedeeld op een milieuniveau: brons, zilver of goud. Hierbij is goud het minst schadelijk en dus de meest duurzame keuze.

Het EPEAT-label controleert het milieubeleid van de producent en onderzoekt hoe duurzaam de devices zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de herbruikbaarheid en mogelijkheden tot upgraden. Ook als koper heb je dus voordeel wanneer je op basis van het EPEAT-label een laptop aanschaft.

Criteria EPEAT-label laptop

Het EPEAT-label wordt toegekend op basis van een flink aantal criteria. Er wordt gekeken naar de volledige levenscyclus van een product, van het ontwerp en de productie tot aan het energiegebruik en de recyclingsmogelijkheden. Zo kijkt het Green Electronics Council naar:

 1. Welk materiaal gebruikt wordt in de producten
 2. De aard van de chemicaliën die gebruikt worden tijdens het productieproces en de manier waarop deze stoffen gemanaged worden.
 3. Het verpakkingsmateriaal
 4. De milieuvriendelijkheid van de fabrikant
 5. De luchtkwaliteit in de fabriek en de kwaliteit van de verbruiksartikelen
 6. Een sociaal MVO-beleid binnen de organisatie van de fabrikant
 7. Hoe efficiënt de energie wordt gebruikt
 8. Hoe lang het product meegaat
 9. De mogelijkheden om het product te repareren, hergebruiken of te recyclen
 10. Een verantwoord beleid voor wanneer het product opgebruikt is
 11. De levenscyclusanalyse en ecologische voetafdruk

Goud, zilver of brons

EPEAT-label duurzame laptopAan sommige criteria moet je als producent verplicht voldoen om überhaupt een EPEAT-label te behalen. Daarnaast zijn er meerdere optionele criteria waar je aan kunt voldoen. Hoe beter je scoort, hoe milieuvriendelijker je bent en dus hoe hoger je ranking.

 • Worden alleen de verplichte criteria behaald, dan krijgt het device een bronzen EPEAT beoordeling.
 • Als daarnaast minstens 50% van de optionele criteria worden behaald, wordt een zilveren beoordeling toegekend.
 • Wordt minstens 75% van de optionele criteria behaald? Dan wordt een gouden beoordeling toegekend.

Op de website van het Green Electronics Council kun je een uitgebreidere toelichting op de criteria vinden.

EPEAT-label: laptop kopen

Zoek je op de website van het EPEAT-label een laptop uit, dan weet je direct op welk milieuniveau het device is ingedeeld. Je kunt vervolgens inzoomen op hoe het device scoort op de verschillende criteria. Zo kun je een goede keuze maken die past bij jouw wensen.

Interessant feitje in dat kader is dat HP begin mei bekendmaakte dat ze officieel de meest duurzame PC-portfolio hebben. Wereldwijd. Die claim is grotendeels gebaseerd op het aantal EPEAT-gecertificeerde producten dat ze maken. Zo hadden ze begin mei 38 producten met een gouden en 268 met een zilveren EPEAT-label geregistreerd in meer dan 19 landen.

Nieuwe laptops nodig voor je medewerkers? Gebruik deze handige checklist.

Wat levert het op?

Natuurlijk geeft het een fijn gevoel om bij te kunnen dragen aan een schonere wereld, maar het aanschaffen van een laptop met EPEAT-label heeft nog meer voordelen. Zo is het ook voor jou gunstig als je medewerkers laptops gebruiken die geüpgraded kunnen worden.

Minder verpakkingsmateriaal scheelt jou weer kosten voor de afvalverwerking. Verder zorgt duurzaam materiaal in een laptop voor een langere levensduur. Wist je dat je het gebruik van duurzame devices met EPEAT-label ook kunt inzetten als marketinginstrument? Het laat aan de buitenwereld zien dat je verantwoord bezig bent.

Lees ook: