Wat is de CO2e-voetafdruk van je bedrijf en hoe kun je die verkleinen?

De CO2e-voetafdruk (ook wel bekend onder de naam CO2-equivalent of CO2eq) van je bedrijf laat zien wat jouw totale uitstoot aan broeikasgassen is. Hoe staat jouw bedrijf ervoor en hoe kun je dit verbeteren?

We bespreken de ins en outs rondom de CO2e-voetafdruk met Christina Geierlehner, Sustainability Manager Benelux bij HP. Zij is ook één van de sprekers tijdens het gratis webinar ‘Verduurzamen? Vergeet de werkplek niet’ dat op 9 februari plaatsvindt.

Waaruit bestaat een CO2e-voetafdruk binnen een bedrijf?

Grote kans dat je wel eens hebt gehoord van de CO2-voetafdruk van consumenten. Dit staat voor de hoeveelheid CO2 die je uitstoot door jouw leefstijl. Wist je dat er ook eenzelfde soort meting bestaat voor organisaties? Vaak wordt er dan gesproken over de CO2e-voetafdruk of CO2eq. De ‘e’ achter CO2 staat voor equivalent (gelijk aan).

Benieuwd hoe HP streeft naar sustainable impact?

Christina vertelt: “Wanneer we het hebben over de CO2e-voetafdruk van een bedrijf, wordt gekeken naar alle activiteiten die broeikasgassen uitstoten. Denk hierbij aan het energieverbruik, mobiliteit, transport en bijvoorbeeld vliegreizen van je personeel.” 

Drie verschillende scopes

Al deze aspecten kun je onderverdelen in drie ‘scopes’:

 • Scope 1
  Uitstoot die direct verbonden is aan het bedrijf. Bij HP gaat het hier bijvoorbeeld om bronnen die eigendom zijn van HP of door HP worden gecontroleerd.
 • Scope 2
  Dit gaat over indirecte uitstoot door het opwekken van elektriciteit, warmte of stoom. Deze wordt niet direct geproduceerd door het bedrijf, maar wel ingekocht.
 • Scope 3
  Hierbij gaat het om uitstoot waar het bedrijf indirect voor verantwoordelijk is. Denk hierbij aan het gebruik van het product, de keten, uitbestede diensten en de reizen van medewerkers.

“Om de CO2e-voetafdruk van je bedrijf te berekenen, gebruik je standards en protocollen. HP gebruikt voor scope 1 en 2 The GHG Protocol Corporate Standard.”

Voor scope 3 gebruiken zij de GHG Protocol Corporate Value Chain (Scope 3) Accounting and Reporting Standard. “HP heeft voor 2025 het doel om de uitstoot uit scope 1 en 2 met 60% te verminderen ten opzichte van 2015”, aldus Christina.

De CO2-voetafdruk van producten

Wanneer je inzoomt op de producten die je bedrijf maakt, kun je de uitstoot van broeikasgassen verdelen in vier onderdelen: de uitstoot tijdens de productie, transport, gebruik en het einde van de levensduur.

Christina vertelt: “Je kunt met behulp van de Life Cycle Analyses berekenen hoeveel je op elk van deze vlakken uitstoot. Vervolgens krijg je een procentuele verdeling te zien in de vorm van een cirkeldiagram.”

Hoe duurzaam zijn HP-oplossingen? De interessantste cijfers en weetjes op een rij

Hoe verminder je de CO2e-voetafdruk?

Wanneer je eenmaal weet wat de CO2e-voetafdruk van een product is, kun je er ook iets aan doen. Christina zet een aantal mogelijke maatregelen op een rij:

 • Gebruik van duurzaam materiaal
  “Het is belangrijk om veel gerecycled materiaal in te zetten. Bij HP kiezen we steeds vaker voor plastic dat al gebruikt is. Ook wanneer het gaat om cartridges loopt HP hierbij voorop. 80% van de originele HP Inkt cartridges bevat tussen de 45% en 73% gerecycled materiaal. Alle originele HP toner cartridges bevatten tussen de 5% en 50% post-consumer of post-industrial gerecycled materiaal.”
 • Energie efficiency
  Het energieverbruik tijdens het gebruik van producten is een van de grootste oorzaken van onze CO2- en watervoetafdruk. Continue verbetering van de energiezuinigheid van producten staat daarom centraal in onze duurzame ontwerpstrategie. Het is onze ambitie om elke nieuwe generatie van een product energiezuiniger te maken. Bij de HP EliteBook 840 is er bijvoorbeeld rond de 25% energiebesparing tussen de eerste en vijfde generatie.”

Tip: Als je een printer koopt, let dan op dat deze voorzien is van het ENERGY STAR® ecolabel. Dit label laat zien dat je product efficiënt energie gebruikt.

 • De keuze voor transport
  “De manier waarop je het product vervoert, is ook heel belangrijk voor de hoeveelheid uitstoot. Vaak wordt ver weg geproduceerd en wordt het product over zee, door de lucht of per spoor vervoerd. Wanneer je de trein kiest in plaats van vervoer door de lucht kun je tot wel 95% uitstoot verminderen.”
 • Product as a service
  “Door bij je laptops, desktops en printers te kiezen voor servicemodellen zoals DaaS (Device as a Service) en MPS (Managed Print Services), zorg je voor veel minder uitstoot dan wanneer je zo’n product zou kopen. HP monitort de behoeften en het gebruik en past daarop de service aan. Uit een door HP uitgevoerde levenscyclusbeoordeling blijkt dat bij DaaS, vergeleken met transactionele verkoop, de uitstoot van broeikasgassen met 25% afneemt, de resource efficiency met 28% verbetert, de gevolgen voor ecosystemen met 28% vermindert, en de gevolgen voor de volksgezondheid met 29% reduceert voor een notebook-pc.
  Een andere service-oplossing is HP Instant Ink. Hiermee komen thuisgebruikers en microbedrijven in 18 landen nooit zonder inkt te zitten. Inkt wordt automatisch op het juiste moment besteld. Hierdoor wordt tot 50% inkt bespaard. Door het gebruik van Instant Ink neemt de CO2-voetafdruk van de aankoop en distributie van inkt gemiddeld met 73% af, het energieverbruik met 69% en het waterverbruik met 70% vergeleken met de aankoop en recycling van cartridges via traditionele verkoopkanalen.
 • Repareerbaarheid
  “Kies voor producten die makkelijker te repareren zijn. Dan hoef je niets onnodig weg te gooien. Bij HP blijven de onderdelen nog vijf jaar nadat een product uit de markt genomen wordt beschikbaar.”
 • End of life opties
  Bekijk ook van tevoren welke opties er zijn aan het einde van de levensduur van je product. “Denk bijvoorbeeld aan refurbishing of hergebruik. Sommige laptops kunnen bijvoorbeeld best een tweede of derde leven krijgen. Zit dit er niet meer in? Dan is het belangrijk dat het product goed wordt gerecycled.”

Een duurzame werkplek op kantoor

Wanneer je op de kantoorwerkplek uitstoot wilt verminderen, kun je een aantal dingen doen. “Zo zijn er vaak veel apparaten standaard minder duurzaam ingesteld dan mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan eenzijdig versus dubbelzijdig printen en pull printing solutions.” 

Een andere mogelijkheid is meer thuiswerken, zoals sinds begin 2020 de norm is geworden. Christina vertelt: “Je hebt veel minder zakelijke vliegreizen en geen woon-werkverkeer. Er is over het algemeen maar één laptop nodig en één kleinere printer. Zo heeft thuiswerken een positieve impact op de voetafdruk van je medewerkers én van je bedrijf.”

Lees ook