Nederlands MKB loopt voorop met wifi en VoIP

In vergelijking met andere landen loopt mkb Nederland voorop met wifi op de werkvloer en bellen via internet (VoIP). De adoptie van clouddiensten en BYOD blijft iets achter.

Het Nederlandse mkb loopt voorop in de adoptie van VoIP. Bijna 1 op de drie bedrijven (28 procent) heeft een oplossing voor bellen via internettechnologie. En zo gewoon als wifi op de Nederlandse werkvloer is, is dat in andere Europese landen een ongekende luxe.

Dat blijkt uit onderzoek van Censuswide dat in opdracht van leverancier in netwerk- en communicatieoplossingen ZyXEL is uitgevoerd onder 2.500 medewerkers in het mkb. Daaraan namen 500 Nederlanders deel. De andere respondenten komen uit Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Duitsland.

Wifi

In Nederland heeft 61 procent van de medewerkers toegang tot wifi op het werk. In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk waar 63 procent van de medewerkers juist géén gebruik kan maken van wifi op kantoor. De onderzoekers: ‘Gratis wifi is inmiddels wijdverbreid in cafés, hotels en andere openbare plekken. Hierdoor zijn Nederlandse medewerkers gewend geraakt aan gebruik van draadloos internet.’

VoIP

Het Nederlandse mkb loopt voorop in de adoptie van VoIP. Bijna 1 op de drie ondervraagde bedrijven (28%) heeft een oplossing voor bellen via internettechnologie. De onderzoekers: ‘Voice over IP (VoIP) maakt het werken weg van kantoor steeds gemakkelijker. Daarbij speelt videoconferencing een belangrijke rol in het verbeteren van de samenwerking tussen medewerkers op verschillende locaties.’

Mobiel werken

Zweden loopt met het mobiele werken voorop. 49 procent van de ondervraagden heeft een werkgever die mobiel werken ondersteunt. Na het Verenigd Koninkrijk (44%) volgt Nederland op de voet met 40 procent van de respondenten die aangeven de mogelijkheid hebben plaats- en tijdonafhankelijk te werken.

BYOD

Het gebruiken van een eigen device voor je werkzaamheden (BYOD) gebeurt het meeste in Duitsland (45%). Nederland komt na Zweden op de derde plaats met bijna 30 procent.

Cloud

Duitsland loopt ook voorop als het gaat om de invoering van cloudcomputing; 44 procent van de Duitse medewerkers stelt gebruik te maken van cloudgebaseerde applicaties zoals Dropbox, Google Drive of Salesforce. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan alle andere landen uit het onderzoek. In Nederland werkt bijna een kwart (24,8%) van de medewerkers met diensten op basis van cloudcomputing.

Lees ook: