Werkplek van de toekomst

07 jan, 2021

Het kantoor van de toekomst: zo ziet het er in 2021 uit volgens deze professor

Sinds begin 2020 werken we massaal thuis. De verwachting is dat we in 2021 langzaam weer terug naar kantoor gaan, maar hoe gaan we dit precies doen? We spreken over het kantoor van de toekomst met professor Tanja van der Lippe, hoogleraar sociologie aan de Universiteit Utrecht.

4 minuten

Professor Van der Lippe denkt niet dat we weer fulltime naar kantoor zullen gaan. “Voorheen werkten we gemiddeld 6,3 uur thuis, ik verwacht dat we in de toekomst maximaal twee dagen gaan thuiswerken.”

“Mensen hebben elkaar toch gewoon nodig, daar zijn we wel achter gekomen. Thuiswerkdagen kunnen soms erg lang zijn, dan missen we onze collega’s en inspiratie.”

Benieuwd hoe het in 2020 ging met thuiswerkende kantoorwerkers?

Jonge en nieuwe werknemers hebben behoefte aan werken op kantoor

Sommige medewerkers hebben meer behoefte aan werken op kantoor dan anderen. “Jongere en nieuwe werknemers weten nog niet hoe de hazen in een bedrijf lopen. Ze weten niet goed waar ze wat kunnen vinden.”

“Het lezen van reacties van collega’s die je nog niet kent gaat vanaf een beeldscherm bijvoorbeeld lastig. Voor hen is het daarom heel belangrijk om ook op kantoor te kunnen werken.”

De volgende stap in je carrière

Dit kwam ook naar voren in onderzoek van marktonderzoeksbureau DirectResearch. In augustus 2020 vroeg het bureau 1.026 werkende mensen om hun ervaringen met thuiswerken. Uit dit onderzoek bleek dat 40% van de jongeren van 18 tot 30 jaar verwacht minder nieuwe vaardigheden te leren door het thuiswerken.

Zeker wanneer een nieuwe of jongere medewerker wil doorgroeien, is het belangrijk dat ze op kantoor kunnen zijn. “Wanneer je een volgende stap wilt zetten, moet je zichtbaar zijn. Thuis is het namelijk minder zichtbaar wat je precies presteert”, vertelt Van der Lippe.

Het kantoor van de toekomst: een nieuwe functie

Volgens Van der Lippe is thuiswerken op de korte termijn prima, maar werkt het niet altijd even productief. “Thuis kun je de tijd beter inrichten, maar op kantoor zijn minder afleidingen. Wanneer de kinderen thuiskomen, is het toch verleidelijk om iets gezelligs met ze te gaan doen.”

De functie van het kantoor van de toekomst verandert van een plek om al je werk af te maken naar een plek om samen te werken en inspiratie op te doen. “Ook wanneer je met een lastige klus bezig bent waar je voor moet focussen, is het fijn om  een break te nemen en even iets anders te doen met collega’s om je heen. Daarna kun je weer gefocust aan het werk”, vertelt Van der Lippe.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Hoe richt je kantoor van de toekomst in?

We zagen in het verleden een verplaatsing naar de open kantoortuin, vervolgens is een deel van het bedrijfsleven hier toch van teruggekomen. Heeft de kantoortuin een plaats in het kantoor anno 2021?

“Kantoortuinen zijn een erg goede manier om ruimte te winnen”, vertelt professor van der Lippe. “Toch blijkt in de praktijk dat mensen vaak een eigen plekje opzoeken. Uit onderzoek blijkt ook dat de kantoortuin niet altijd even goed werkt. Ik betwijfel daarom of de kantoortuin een nog verdere opmars maakt.”

Een combinatie van online en offline

Rob Idink, Managing Director bij HP Nederland, vertelt dat de werkplek van de toekomst in zijn visie een hybride kantoor zal zijn. “Het wordt een ecosysteem met verschillende werkplekken die met elkaar verbonden zijn door de juiste tools en technologie.”

Hierbij kun je denken aan speciale ruimtes voor videoconferencing met thuiswerkers en mensen in het buitenland. Lees hoe dit werkt op het nieuwe kantoor van de toekomst bij HP.

Online vergaderen: duurzaam en toegankelijk

Professor van der Lippe herkent dit: “Ik geef de laatste tijd vaak een combinatie van online en offline les. Om mensen echt te betrekken is nog meer techniek nodig, maar ik denk wel dat dit iets gaat worden van de toekomst.”

“De verwachting is ook dat we steeds beter gaan nadenken over wanneer we wel en niet gaan reizen, ook met het oog op duurzaamheid en klimaat. Daarnaast kunnen op deze manier ook mensen uit landen die minder middelen hebben om te reizen een congres of bijeenkomst bijwonen.”

Gaan ook onze werktijden veranderen?

Omdat we sinds begin 2020 onze werkdag zo anders indelen, rijst ook de vraag of we onszelf ook andere werktijden gaan aanmeten binnen het kantoor van de toekomst. Van der Lippe verwacht van niet: “Wij Nederlanders lopen enorm voorop met flexibel werken binnen Europa, maar we hechten ook erg aan ons ritme.”

“We werken gemiddeld gewoon onze werkdagen. Je zou je kunnen voorstellen dat we misschien iets meer ‘s avonds gaan werken of in het weekend, maar dan vinden we het wel belangrijk om ‘s avonds om zes uur samen aan het avondeten te zitten.”

“We hebben dus tegenwoordig de mogelijkheid om altijd en overal te werken, maar willen ook graag vasthouden aan ons ritme.” Meer weten over dit onderwerp? Professor Van der Lippe brengt eind januari 2021 een boek uit: “Waar blijft mijn tijd?” bij uitgeverij Prometheus.

Lees ook

Neem contact op

Heb je een vraag die (nog) niet in een artikel beantwoord wordt of wil je gericht advies voor jouw organisatie? Vul dan het formulier in en wij brengen jou vrijblijvend in contact met één van onze HP-experts.

Contact
Contact HP