Werkplek van de toekomst draait om draadloze connectiviteit

De werkplek van de toekomst draait om draadloze connectiviteit. Geen vaste werkplekken, overal snel doorwerken en flexibel vergaderen. Alles om de productiviteit te verhogen. Een blik in de toekomst.

Op de werkplek van de toekomst draait alles om draadloze connectiviteit. Mensen bij elkaar brengen zal daardoor op een heel andere manier kunnen dan nu. De vaste werkplek is niet meer noodzakelijk. Zelfs binnen een kantoorgebouw kunnen mensen op verschillende manieren in contact staan met elkaar. Op de tijd en de plaats dat zij elkaar nodig hebben.

Deze veranderingen kunnen grote gevolgen hebben. Veel groter dan we nu kunnen overzien. Om een betere voorstelling te kunnen maken van hoe groot de impact voor de toekomst kan zijn, duikt chipmaker Intel tijdens een event in 2015 terug in de geschiedenis met antropologe Genevieve Bell. Zij is door Intel vanuit haar sociale discipline binnengehaald en werkt intussen 16 jaar voor de chipmaker.

Komst van de typemachine

Bell illustreert aan de hand van het voorbeeld van de typemachine hoe ver strekkend de gevolgen van nieuwe technologie kunnen zijn. ‘De typemachine: niets bijzonders zou je zeggen, maar het apparaat veroorzaakte een ware aardverschuiving toen het eind 18e eeuw in groten getale de bedrijven binnenkwam. De typemachine betekende dat veel vrouwen aan het werk gingen als typiste. Dat veroorzaakte weer een grotere stroom woon-werkverkeer, en dat had weer invloed de dagindeling van gezinnen, enzovoort.’

Grote impact

De typistes produceerden samen een enorme hoeveelheid informatie, dag in, dag uit. ‘Daar gebeurde ook wat mee: archiveren, rubriceren, ontsluiten, verder verspreiden. Er kwamen hele nieuwe bedrijfstakken omheen. En een gigantische berg papier. De impact was veel groter en veel verder strekkend dan alleen dat ding zelf.’

En zo moet je volgens Bell ook naar nieuwe technologieën kijken: ‘Je moet begrijpen hoe mensen zijn en reageren op situaties om de juiste technologie te kunnen ontwikkelen. What makes them tick and what frustrates them.’

Draadloze herkenning

De werkplek van de toekomst zal draadloos zijn. Met je laptop of tablet inloggen op je werkplek kan veel sneller en makkelijker dan nu. De nieuwe generatie apparaten, uitgerust met Intel’s vijfde generatie chips, herkent de medewerker.

Een draadloze connector ziet welke laptop of tablet in de buurt is en voordat je je apparaat op het bureau hebt neergezet en op je stoel zit, verschijnt op de desktop op het bureau datgene waar je mee bezig was toen je uitlogde op de vorige plek. Zelfs een half geschreven mailtje komt direct weer in beeld, zodat je meteen verder kunt gaan. Zonder dat je fysiek de laptop of tablet aan je desktop moet koppelen.

Zodra je de laptop oppakt en van het bureau wegloopt, wordt de connectie verbroken. Als meteen daarna iemand anders op die plek plaatsneemt, maakt die contact en verschijnen onmiddellijk diens gegevens op het scherm van de desktop.

Informele kantoorruimte

Door de toegenomen flexibiliteit en permanente beschikbaarheid van connectiviteit kan de werkplek er drastisch anders gaan uitzien. De aloude individuele werkplek is ontstaan omdat je daar al je spullen voor je werk bij elkaar had. Maar als die overal en altijd draadloos toegankelijk zijn, heb je geen vaste eigen plek meer nodig.

Minder individuele plekken dus, en juist meer gezamenlijke ruimtes met een informelere sfeer, open en uitnodigend. En door die draadloze herkenning en informele setting pak je ook makkelijker halverwege de dag je laptop op om naast een andere collega verder te werken.

Ook vergaderen wordt makkelijk omdat de Intel chips tot 16 mensen met elkaar kunnen verbinden zodat die elkaars presentatie kunnen zien. En als het moet kan de voorzitter van dat moment het beheer van de meeting en de presentatie zonder onderbreking overdragen aan een andere deelnemer.

Connectiviteit met systemen

De verandering die Bell schetst zit hem niet alleen in connectiviteit tussen mensen onderling. Het gaat ook om connectiviteit met ‘een systeem, met ideeën of met gereedschappen’.

Bell haalt het voorbeeld aan van DHL. Het koeriersbedrijf laat zijn chauffeurs met tablets in zijn systeem inloggen om de rittenplanning aan te geven. ‘De chauffeurs hoeven niet met hun collega’s in contact te komen, maar ze moeten zien waar ze heen moeten. En als dat plots verandert, moeten ze dat ook direct zien.’

Goede balans is betere productiviteit

De keerzijde van die permanente verbinding is potentiële overbelasting van de medewerker die geen moment rust meer krijgt. Ook daar denken bedrijven aan. Enkele Duitse autofabrikanten bijvoorbeeld hebben vastgelegd dat medewerkers ‘s avonds niet meer in hun e-mail hoeven te kijken.

‘Connectiviteit betekent dus ook: zelf beslissen wanneer je connected bent en wanneer niet. Het kan altijd, dus het hoeft niet altijd. Méér uren werk betekent niet per se méér productiviteit, dus wie zelf beslist, kan zijn werk-privébalans zelf regelen en dat levert misschien nog wel de meeste productiviteit op.’

Lees ook:

 

Beeld: Eric via Flickr