Zo ziet jouw toekomstige werkplek eruit

Hoe ziet mijn toekomstige werkplek eruit? Een vraag die veel werknemers bezighoudt. We hoeven niet meer van 9 tot 5 op kantoor te zitten, maar ons bureau en laptop zijn nog hetzelfde. Maar niet voor lang meer. In deze blik in de toekomst zie je hoe de werkplek verandert.

Huidige werkplek funest voor productiviteit

De tijd van traditionele kamerkantoren met lange gangen en afgesloten ruimtes lijkt definitief voorbij. Dat zei Juriaan van Meel, academicus en auteur van het boek Workplaces Today, al eerder op deze site. In plaats daarvan wordt in steeds meer sectoren gewerkt in kantoren met een open indeling en flexibele werkplekken.

Om dat te laten slagen, moeten er echter wel voldoende (afgesloten) ruimtes zijn om te vergaderen of in stilte te werken. ‘Wat niet werkt is een monofunctioneel kantoor met gedeelde bureaus in open ruimtes en onvoldoende mogelijkheid om te ‘ontsnappen’, betoogt van Meel. ‘Weinig keuze en slechte akoestiek is funest voor de productiviteit.’

Toekomstige werkplek in high-tech kantoor

Toekomstig kantoor Intel in IsraelKantoren wordt naast flexibel ook steeds meer high-tech. Een mooi voorbeeld is het kantoor van Intel in Israël. Zowel binnen als buiten het gebouw bevinden zich sensoren, zodat je bijvoorbeeld niet meer hoeft te zoeken naar een parkeerplek. Als je komt aanrijden, word je direct naar een vrij plekje geleid.

Toegangsbadge vergeten? Geen probleem, want elke deur opent met behulp van gezichtsherkenning. Daarna zie je op je smartphone waar nog werkplekken vrij zijn. Aangekomen bij je bureau klik je je toestel in een dock, zodat je direct kunt werken op een groot scherm. En rond lunchtijd neem je je telefoon mee om te kijken welke cafetaria het rustigst zijn en waar je collega’s zitten.

Meer weten?
Benieuwd naar de werkplek van de toekomst en welke ontwikkelingen eraan komen, ook op het gebied van veiligheid? Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Mobile Matters’ op 30 januari 2018.

Slimme vergaderruimtes en verplicht carpoolen

Het kantoor van de toekomst is voorzien van technologie die naadloos integreert met je werkzaamheden en je productiever maakt, zonder op te vallen. Dit wordt ook wel blended reality genoemd: de samensmelting van de digitale en fysieke wereld.

In de buurt van je toekomstige werkplek vind je straks een slimme vergaderruimte, die automatisch je presentatie kan uploaden en verbinding maakt met je gesprekspartners. Zelfs als die zich aan de andere kant van de wereld bevinden.

Bij Intel wordt daar al volop mee geëxperimenteerd. Het nieuwe kantoor van de chipmaker leert zelfs van het gedrag van werknemers, zodat het kan adviseren om een keer de trap te nemen (als je te weinig beweegt) of met een collega naar het werk te komen (als je vaak te laat komt).

Ook onderweg productief

Je toekomstige werkplek op kantoor staat in dienst van jou, maar ook onderweg krijg je steeds betere mogelijkheden om productief te zijn. Je kunt nu al je smartphone als volwaardige desktopcomputer gebruiken dankzij Windows 10 Mobile.

En de HP Elite x3 is het eerste zogenoemde 3-in-1 device dat fungeert als smartphone, desktop en laptop. Met behulp van een techniek genaamd Continuum koppel je het apparaat aan een scherm, toetsenbord en muis, waarna je direct aan de slag kunt. Je hoeft niet meer te slepen met verschillende apparaten en kabels. Al je gegevens en bedrijfsapps staan beveiligd in de cloud en zijn met een druk op de knop beschikbaar. Switchen tussen schermen gaat feilloos, want zowel de interface als apps schalen automatisch mee.

Smartphone met laptop-uitstraling

Maar wat nu als je in de trein zit en last minute nog enkele aanpassingen in een presentatie of Word-document moet maken? Dan is een smartphone met een relatief klein scherm en een virtueel toetsenbord natuurlijk niet ideaal. De oplossing is de HP Elite x3 Lap Dock, een compacte laptop die je draadloos koppelt aan de HP Elite x3-smartphone, maar die afgezien van een ingebouwde accu en wifi-chip geen interne hardware bevat.

De dock geeft je de gebruikerservaring van een notebook met een volwaardig qwerty-toetsenbord en een 12,5 inch-scherm. Omdat de smartphone alle rekenkracht en dataopslag voor zijn rekening neemt, hoef je echter slechts één device te beveiligen. Zodra je de koppeling tussen de Lap Dock en smartphone verbreekt, bevat eerstgenoemde geen data meer. Raak je de dock onverhoopt kwijt, dan hoef je niet bang te zijn dat bedrijfsdata op straat komt te liggen.

Goed verstaanbaar met noise reduction

De reguliere laptoplijn van HP is overigens ook volop in beweging. Eén van de interessantste innovaties is de implementatie van noise reduction-software. Dit zorgt ervoor dat je onderweg op drukke plekken probleemloos een Skype-gesprek of videoconference kunt voeren.

Een laptop met noise reduction filtert automatisch hinderlijke achtergrondgeluiden, waardoor je stem helderder klinkt en je beter verstaanbaar bent. Daardoor komen ook de stemcommando’s die je de digitale assistent Cortana geeft, beter door. Cortana is geïntegreerd in Windows 10 en helpt je met je agendaplanning en het dicteren van teksten. Krijgen je handen ook eens rust!

Toekomstige werkplek wordt ontmoetingsplek

Het staat buiten kijf dat technologie een steeds grotere rol gaat spelen op de werkvloer. Nu al zijn er talloze Internet of Things-oplossingen op de markt die betaalbaar zijn en medewerkers meer mogelijkheden geven om flexibel te werken.

De toenemende flexibiliteit zal ervoor zorgen dat de rol van het kantoor verschuift naar een ontmoetingsplek voor collega’s, waar ze ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Technologie kan die ontmoetingen optimaal faciliteren en zorgen dat iedereen, ongeacht functie en locatie, het maximale uit zichzelf kan halen.

Andere artikelen over de toekomstige werkplek:

Bewaren

Bewaren