Hoe verandert blended reality jouw manier van werken?

Blended reality is een veelgehoorde term. Maar wat is het precies? Hoe maakt blended reality werknemers productiever? En hoe zet je het nu al in je bedrijf of werk in? Lees hier alles wat je wil én moet weten over blended reality.

Blended reality, virtual reality en augmented reality: de verschillen

Virtual reality is anno 2016 niet meer weg te denken uit het technologische landschap. Met apparaten als de Oculus Rift, HTC Vive en de Microsoft Hololens is het mogelijk om vanuit je luie stoel een virtuele wereld te ontdekken. Ook augmented reality wordt steeds meer gemeengoed dankzij de ontwikkeling van smartphonecamera’s en games als Pokémon Go.

Waar virtual reality de ervaring van de echte wereld grotendeels vervangt door een gesimuleerde fantasiewereld, worden bij augmented reality extra informatielagen toegevoegd aan de waarneming van wat we om ons heen zien. Blended reality gaat nog een stap verder om de digitale en fysieke wereld te laten samensmelten.

Tastbaar prototype maken

In 2014 liet HP al zien wat de mogelijkheden van blended reality zijn met de HP Sprout. Deze all-in-one-pc beschikt over een touchscreen, een 3D-camera/scanner en software die je op simpele wijze objecten laat digitaliseren.

In een handomdraai pak je objecten uit de echte wereld, zoals een maquette of sieraad, om die vervolgens te converteren en te bewerken in de digitale wereld.

Gekoppeld aan een 3D-printer kan de Sprout je digitale creatie direct printen, waarna het proces in principe weer opnieuw kan beginnen. Ideaal voor bijvoorbeeld ontwerpers; zij kunnen eenvoudig een tastbaar prototype laten zien in plaats van een mock-up.

De toekomst is nu

De term blended reality werd in 2009 bedacht door het Institute For The Future (IFTF). De denktank stelde het voor als een soort zesde zintuig, gedragen op of zelfs in het lichaam om zo te communiceren met computers in onze nabijheid.

Het concept van het IFTF werd in 2013 werkelijkheid met de verschijning van Google Glass. Deze slimme bril staat in verbinding met je smartphone en projecteert relevante informatie op een klein display voor je ogen. Denk aan agenda-afspraken, het weerbericht, e-mails en navigatie-instructies.

Hoewel het project in de oorspronkelijke vorm in 2016 werd stopgezet, gaat de ontwikkeling verder. De volgende Google Glass wordt krachtiger, slimmer en voorzien van een nieuw design, zodat hij beter ‘blend’ in de echte wereld.

Onzichtbare technologie

De achterliggende gedachte van blended reality: technologie die op het juiste moment beschikbaar is en ons productiever maakt, zonder direct op te vallen.

Het filmpje hieronder toont concrete voorbeelden: van een digitale assistent die je koffiezetapparaat inschakelt en je informeert over de situatie op de weg, tot een vergaderruimte waar je eenvoudig een virtuele meeting opzet met collega’s aan de andere kant van de wereld.

Slimste gebouw ter wereld

Blended reality kan van grote invloed zijn op onze manier van werken. Een sprekend voorbeeld is het nieuwe kantoor dat chipmaker Intel bouwt in Israël.

Dit ‘slimste gebouw ter wereld’ draait volledig op sensoren en biedt ruimte aan 2.500 medewerkers. Die hoeven voortaan geen badge of sleutel meer bij zich te hebben, want elke deur opent middels gezichtsherkenning. Sensoren regelen ook de verlichting en temperatuur in ruimtes en kunnen helpen met het vinden van een parkeerplek.

Technologie geïntegreerd in de werkomgeving

Tijdens lunchtijd zien sensoren welke cafetaria het drukst zijn en voorafgaand aan elke vergadering worden presentaties en andere relevante gegevens geüpload naar de meeting room. Geklooi met usb-sticks, laptops en kabels behoort daarmee tot het verleden.

Daarnaast leert het slimme kantoor van het gedrag van medewerkers. Het kan adviseren om een keer de trap te nemen (als iemand te weinig beweegt) of met een collega naar werk te komen (als iemand steeds te laat komt).

De gebruikservaring verschilt opvallend weinig van het dragen van een smartwatch, met het grote verschil dat de technologie is geïntegreerd in de werkomgeving en daardoor onzichtbaar is voor gebruikers.

Voordelen blended reality voor werk

blended reality opereren vanaf de computer

De samensmelting van de digitale en fysieke wereld biedt nog meer voordelen. Met behulp van immersive computing (het gevoel dat je fysiek aanwezig bent in een virtuele omgeving) kunnen artsen organen van patiënten in 3D bestuderen, alvorens ze overgaan tot opereren. Op dezelfde wijze kunnen automonteurs een onderdeel bekijken, repareren en vervolgens met een 3D-printer uitprinten.

Deze werkwijze zorgt voor een ontlasting van de transportsector; onderdelen hoeven niet meer van een distributiecentrum naar een magazijn getransporteerd te worden, maar worden op locatie on demand uitgeprint. 3D-printen op grote schaal wordt door de toenemende digitalisering gemakkelijker, sneller én goedkoper.

4D-printen maakt meer mogelijk

blended reality als onderdeel van internet of things
Fotocredits: Wikimedia

Het staat dan ook min of meer buiten kijf dat 3D-printen de manier van werken in diverse sectoren – van de gezondheidszorg en auto-industrie tot landbouw en luchtvaart – sterk zal beïnvloeden. De eerder beschreven voorbeelden zijn in veel gevallen niet eens sciencefiction, maar gewoon toepasbaar. Datzelfde geldt in mindere mate voor 4D-printen.

Hierbij kun je denken aan een uitgeprinte vliegtuigvleugel die automatisch van vorm verandert op basis van de weersomstandigheden en atmosferische druk. Op een veel kleinere schaal kunnen micro-engines worden geprint die autonoom door ons lichaam reizen en medicijnen bij het juiste orgaan afleveren.

Je als bedrijf voorbereiden op de toekomst

Dat laatste klinkt als toekomstmuziek, en dat is het natuurlijk ook. De ontwikkeling van blended reality is echter in volle gang en naarmate onze fysieke en digitale levens meer verstrengeld raken, is het van belang om na te denken hoe we hiermee omgaan.

Steeds meer apparaten in onze werk- en privéomgeving zijn connected en daarmee kwetsbaar voor aanvallen van buitenaf. Door te zorgen voor sterke beveiliging, werkafspraken en een up-to-date ict-beleid, beperk je de risico’s.

Blended reality toepassen

Tegelijkertijd kun je nu al stappen maken om je kantoor slimmer te maken en de potentie van blended reality te omarmen. Er zijn talloze Internet of Things-oplossingen op de markt die ook betaalbaar zijn voor ZZP’ers en MKB’ers. Denk aan slimme stekkerdozen, thermostaten die energie besparen of smartcams die het kantoor beveiligen en automatisch een sms’je sturen als er iets niet in de haak is.

Met starterskits als die van HomeWizard is het eenvoudig om verlichting, rolluiken, bewegingsdetectoren, camera’s en andere apparaten naadloos aan elkaar te koppelen. De bediening verloopt via een smartphone-app en in sommige gevallen zelfs met spraak, zodat je technologie écht in je voordeel kunt laten werken.

Meer lezen over blended reality?