Hybride werken

26 mei, 2015

Accu snel leeg? 14 tips om langer met je device te werken

Niets zo vervelend als een lege accu. 14 tips om ook mobiel langer door te werken.

5 minuten

Grootste energieslurpers

Bij mobiel werken zijn medewerkers in principe altijd en overal beschikbaar. Totdat hun accu leeg is. Dan zijn ze plots onbereikbaar. Grootste energieslurpers zijn het scherm, de netwerkverbindingen en apps. 14 tips om de accu van mobiele devices langer te laten meegaan.

1. Verlaag de helderheid van het beeldscherm

De verlichting van een scherm kost behoorlijk veel energie. Als je standaard de hoogste helderheidsinstelling gebruikt, gaat de accu snel leeg. Via de instellingen van het apparaat kun je de helderheid van het beeldscherm handmatig aanpassen. Sommige devices hebben ook een instelling waarbij het apparaat de helderheid automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Bijvoorbeeld wanneer er zonlicht op het scherm schijnt of als je een donkere ruimte betreedt.

2. Stel een korte schermvergrendeltijd in

Hoe sneller het scherm uitgaat, des te langer de accu meegaat. Het is dus raadzaam een korte schermvergrendeltijd in te voeren. Maar het moet natuurlijk wel praktisch blijven. Het is immers vervelend om tijdens het lezen van een mail of een artikel tussendoor het scherm te moeten ontgrendelen, omdat je te lang geen activiteit hebt getoond. Hoe snel je het scherm vergrendelt is dus afhankelijk van de taken die je uitvoert op je smartphone of tablet.

3. Schakel wifi, nfc, gps, bluetooth en 3G/4G uit

Zenden en ontvangen kost energie. Wanneer je die connectiviteits-toepassingen niet gebruikt, verleng je de accuduur. Heb je bijvoorbeeld geen 3G/4G nodig omdat je al op een wifi-netwerk bent ingelogd, schakel deze dan uit. Dat geldt ook voor functies als bluetooth, gps en nfc.

Met de vliegtuigmodus kun je zelfs in één keer alle netwerkverbindingen uitschakelen. Dat is natuurlijk alleen handig als je offline verder kunt werken. Met native apps kan dat meestal omdat die volledig op het apparaat zijn geïnstalleerd. Bij web-apps of hybride apps wordt dat een ander verhaal.

4. Haal e-mail periodiek binnen

Veel mailprogramma’s laden vrijwel constant nieuwe mail naar de telefoon of tablet. Dat kost veel energie. Je kunt de app zo inrichten dat het niet constant mail binnenhaalt, maar bijvoorbeeld met tussenpozen van een aantal minuten tot een uur of zelfs slechts één keer per dag. Naast dat je accu daardoor niet zo snel leegloopt, leidt het ook minder af doordat je telefoon niet continu knippert om te laten weten dat er nieuwe berichten zijn binnengekomen. E-mail minder frequent ontvangen regel je via de instellingen van je mailprogramma.

5. Gebruik geen dynamische achtergronden

Sommige gebruikers hebben een dynamische achtergrond. Hoe mooi ook, een stilstaande achtergrond bespaart energie. Gebruik de spaarstand om de accuduur te verlengen. Wat er precies gebeurt, verschilt per tablet en smartphone. Zo wordt bijvoorbeeld de rekensnelheid beperkt of het scherm gedimd.

6. Leer welke apps veel energie gebruiken

Apps die het scherm en de netwerkverbindingen gebruiken, vreten de meeste energie. Als de accu bijna leeg is en er is geen lader in de buurt, beperk dan het webbrowsen en taken die veel rekenkracht gebruiken, zoals analyse van grote databestanden. Weet je niet goed welke apps veel energie verbruiken? Installeer dan één van de vele apps die inzicht geven in het energieverbruik van je device.

7. Sluit apps af na gebruik

Dat is vooral belangrijk bij apps die gebruikmaken van locatie- en navigatiediensten. Die blijven vaak op de achtergrond constant de locatie opvragen. Het is daarnaast sowieso beter om apps op te slaan in mappen. Want apps die op het beginscherm staan, draaien vaker in de achtergrond mee.

8. Update apps regelmatig

Zorg dat je alle applicaties en de firmware (software die bij aanschaf al op het apparaat is geïnstalleerd), bijwerkt naar de nieuwste versie. Mogelijk zijn er in die nieuwe versies optimalisaties doorgevoerd zodat je apparaat minder geheugen, dataverkeer en rekenkracht gebruikt.

9. Zorg voor goede ontvangst 3G/4G

Hoe zwakker het signaal van de zendmast, des te harder moet je tablet of smartphone aan de slag om verbinding te maken. Als je internet op lastig bereikbare plekken zoals in een buitengebied met slecht bereik, op het water of in de kelder van een gebouw, raakt je accu dus sneller leeg. Veel kun je hier meestal niet aan doen, behalve de vliegtuigmodus gebruiken wanneer je sowieso geen bereik hebt. Gelukkig proberen telecom- en internetproviders het bereik in drukke gebieden, slecht bereikbare plaatsen en het buitengebied te vergroten door frequenties te stapelen.

Waardoor wordt de accuduur korter?

Naast tips om het energieverbruik in te dammen om langer met één acculading te kunnen doen, zijn er ook tips om de levensduur van de accu te optimaliseren. Allereerst: alle accu’s slijten door verbruik en naar verloop van tijd vermindert de capaciteit. Maar door slim met je apparaat en de accu om te gaan, kun je dat proces vertragen en de levensduur van een accu verbeteren. 5 bonustips.

10. Gebruik de tablet niet tijdens het opladen

Volgens verschillende experts is het beter om een device niet te gebruiken tijdens het opladen. Daarnaast is het goed om het apparaat uit te schakelen als je het niet gebruikt, bijvoorbeeld als je slaapt.

11. Let op de omgevingstemperatuur

Warmte is de grootste vijand van de accu. Leg een smartphone of tablet nooit lang vol in de zon of een andere warme plek zoals een auto die vol in de zon staat. Lage temperaturen zijn ook niet goed. Daardoor loopt de acculading snel terug. Leg een apparaat dus ook in de winter niet buiten of te lang in je stilstaande auto.

12. Laad gedeeltelijk op

Over de gevolgen van volledig opladen en geheel ontladen voor de levensduur van een accu bestaat veel discussie. Volgens de meeste experts vormt bij een lithium-ion accu het gedeeltelijk opladen geen probleem. Er zou bij die accu’s geen sprake zijn van nadelige effecten zoals bij NiCad-accu’s wel het geval is. Gedeeltelijk opladen is juist beter dan volledig op- en ontladen, stellen ze. Er is wel overeenstemming over het volledig leeg laten lopen van de accu, zogenoemde diepontlading. Volgens experts is het altijd beter om het apparaat voordat de accu volledig leeg is aan de oplader te leggen.

13. Bewaar op een koele en droge plek

Als tablets of smartphones een tijdje niet gebruikt worden is koel en droog bewaren met een acculading van zo’n 40 tot 50 procent het advies. Dan gaat de accu het minst snel achteruit.

14. Gebruik een externe accu

Veel mensen zijn tijdens hun werk steeds meer afhankelijk van mobiele apparaten. Om te allen tijde te kunnen doorwerken, hebben steeds meer zakelijke gebruikers een externe accu in de tas. Met zo’n power bank of battery pack kun je, ook als er geen stroom in de buurt is, altijd doorwerken. Let bij de aanschaf wel op dat jouw tablet of smartphone ondersteund wordt. Daarnaast variëren externe accu’s in capaciteit (weergegeven in mAh), soorten, aantal aansluitingen en voltage.

Nog productiever werken

Benieuwd welk device het best past bij jouw manier van werken?

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Lees ook de andere artikelen met tips om je productiviteit te verbeteren:

 

 

Beeld Pete Slater via Flickr