3 vragen over Mobile Device Management (MDM)

Mobile Device Management (MDM) en Mobile Application Management (MAM) zijn termen die steeds vaker voorbij komen in de zakelijke ict. Maar wat is het en wanneer heb je het als manager nodig?

Mobiele apparaten efficiënt beheren en beveiligen

Binnen bedrijven en organisaties worden steeds meer mobiele apparaten gebruikt. Maar hoe zorg je dat die efficiënt worden beheerd en de beveiliging van die apparatuur en de bedrijfsdata die daarmee gedeeld wordt in orde is?

Voor managers die een mobiele strategie uitstippelen zetten we de belangrijkste informatie over Mobile Device Management (MDM) en Mobile Application Management (MAM) op een rij.

1. Wat is MDM en MAM?

AdvertorialDe toekomst van het nieuwe werken

Bij Mobile Device Management (MDM) draait het om het beheer van alle mobiele apparaten die binnen een bedrijf of organisatie in omloop zijn. Daarbij is er aandacht voor het beheer van de software (bijvoorbeeld updates en upgrades van apps), instellingen (configuratie) en gebruikersrechten en beveiligingsbeleid.

Daarnaast wordt met de toename van het gebruik van mobiele apparatuur en apps op de werkvloer het applicatiebeheer steeds belangrijker. Zeker bij grote organisaties. Mobile Application Management (MAM) is de discipline die zich specifiek richt op het beheer van de software op de mobiele apparatuur.

Zo wordt het mobiele apparaat soms softwarematig opgedeeld in een zakelijke en privé-omgeving om te voorkomen dat bedrijfsgegevens weglekken tijdens privégebruik van de apparatuur.

Naast de beveiliging van apparatuur is de beveiliging van data belangrijk. Veel organisaties bouwen de mogelijkheid in om bij verlies of diefstal van mobiele apparaten op afstand apparatuur te vergrendelen of data te wissen.

2. Welke belangrijke onderwerpen spelen op dit moment bij Mobile Device Management?

De oude benadering waarbij ict-beheerders allerlei restricties opleggen aan het zakelijk gebruik van mobiele apparatuur op de werkvloer is niet meer werkbaar. In het verleden wilden werkgevers het gebruik van mobiele apparaten nog wel eens beperken tot bijvoorbeeld toegang tot zakelijke e-mail en ondersteuning van een beperkt aantal apparaten of apps. Maar die benadering houdt geen stand.

Gebruikers willen met hetzelfde gemak waarmee ze in privétijd mobiele apparaten gebruiken ook op het werk gebruik kunnen maken van mobiele devices. Daarbij vormen de wensen van de eindgebruiker en de mogelijkheden om die in te passen in de zakelijke infrastructuur en processen vaak een uitdaging.

Binnen bedrijven gelden andere normen voor beveiliging en privacy dan bij privégebruik. Steeds meer gespecialiseerde dienstverleners bieden hun diensten aan om bedrijven en organisaties te helpen met beleid en uitvoering van MDM.

Daarnaast zoeken steeds meer organisaties alternatieven voor openbare clouddiensten waarmee gebruikers zakelijke informatie uitwisselen. Reden is de groeiende aandacht voor wet- en regelgeving (compliance) en privacy. Het beveiligings- en privacybeleid van bestaande diensten strookt meestal niet met de zware eisen die de bedrijfsleiding of overheden stellen aan de beveiliging.

3. Hoe kun je MDM en MAM het beste op elkaar afstemmen?

Vaak hebben bedrijven wel beleid opgesteld voor het gebruik van laptops van de zaak, maar nog niets vastgelegd over tablets en smartphones waarmee bedrijfsinformatie wordt uitgewisseld. Ook is het bij apparatuur die privé-eigendom is van de medewerker maar wel wordt ingezet op de werkvloer, vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de informatiebeveiliging. Dat leidt vaak tot gaten in de beveiliging van apparatuur en data.

In de traditionele benadering van MDM wordt alleen één bepaald type apparaat of softwareplatform ondersteund. Maar zeker bij grotere organisaties is dat ene apparaat niet voor iedereen de beste keuze en werkt die one device fits all-benadering niet.

Er zijn binnen bedrijven vaak grote verschillen tussen de eisen en behoeften die medewerkers van verschillende afdelingen stellen aan apparatuur. De keuze voor een bepaalde laptop, smartphone of tablet kan daarom beter worden afgestemd op functiegroepen en werkzaamheden van de verschillende medewerkers dan nu vaak het geval is.

Het beheer van MDM en MAM wordt vereenvoudigd door het groeiende aanbod aan beheeroplossingen die als webdienst geleverd worden. Cloud computing speelt daarbij een steeds grotere rol bij de inrichting van MDM en MAM.

Lees ook:

 

 

Beeld Flickr: VIA Gallery