Hybride werken

25 feb, 2016

7 buzztermen die je moet kennen

Van Consumerization, CYOD tot blended reality. Leuk dat mobiele werken, maar wat betekenen al die termen? 7 buzztermen rondom het nieuwe werken die je moet kennen.

4 minuten

1. Devices

Een heel veel gehoorde term bij mobiel werken is devices. Het zijn de apparaten waarmee we ons werk doen: de laptop, smartphone en tablet. Maar er zijn er veel meer. Wat dacht je van de phablet, de kruising tussen smartphone en tablet? Of de 2-in-1, ook wel bekend als de hybride of detachable. Dit is een laptop die, door met een simpele scharnierbeweging het toetsenbord eraf te koppelen, verandert in een touchscreen-gestuurde tablet.

De convertible is de variant, waarbij je het toetsenbord niet loskoppelt, maar het scherm omdraait tot een tablet. Nieuwe devices in opkomst zijn de wearables, zoals de smartwatch. Met dit slimme horloge check je je mails, verstuur je appjes en laat je collega’s via standaardberichten weten dat je in vergadering zit en later terugbelt.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

2. Consumerization of IT

Consumerization of IT (CoIT) zoals het voluit wordt genoemd, kent allerlei definities maar komt op hetzelfde principe neer. Waar vroeger nieuwe technologie eerst geïntroduceerd werd in het bedrijfsleven voordat het de consumentenmarkt veroverde, is het nu andersom.

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat je IT-omgeving, de devices en systemen waar werknemers mee werken, dezelfde look & feel hebben als de social media, mobiele apps en cloud-gebaseerde diensten die ze gewend zijn als consument. Ze verwachten niet meer anders. Kijk maar naar hoe vaak we documenten delen via Google Drive of Dropbox en communiceren via WhatsApp.

3. BYOD of CYOD of COPE of COD?

Bring Your Own Device (BYOD) is niet meer weg te denken bij mobiel werken. We werken immers graag op onze eigen laptop of tablet. Dat voelt vertrouwd en we kennen ze het best. Toch zitten er ook nadelen aan. Bijvoorbeeld de veiligheid van al die persoonlijke apparaten die werken met de bedrijfsgevoelige data. Ook de IT-afdeling moet al die verschillende apparaten zien te managen.

Daarom kiezen sommige organisaties ervoor om zelf de mobiele devices aan te schaffen en hun personeel daaruit te laten kiezen: Choose Your Own Device (CYOD). Het is een beetje hetzelfde als de laptop van de zaak, alleen nu kunnen werknemers kiezen uit meerdere devices.

Werkgevers en werknemers kunnen ook afspraken maken over het privégebruik van deze zakelijke devices. Dan hebben we het over Company-issued, Personally-enabled, oftewel COPE. Sommige organisaties laten hun werknemers naast de laptop of tablet van de zaak ook hun privé-apparaat gebruiken voor werk. Dan hebben we het over Combine Our Devices (COD).

4. Life cycle management

Data life cycle management (DLM) is eigenlijk het hele beheer van de data van een informatiesysteem. Van het moment dat je ze aanmaakt en de eerste opslag ervan tot het moment waarop de data verouderd zijn en ze kunnen worden verwijderd. Vaak worden nieuwere gegevens en gegevens die vaker worden geopend opgeslagen op snellere en duurdere opslagmedia, terwijl de minder kritische gegevens worden opgeslagen op goedkopere maar tragere media.

5. Location Aware

Location Aware is het bewustzijn van een app van de locatie waar het device zich bevindt waar het op is gedownload. Dankzij de technologie van je mobiele telefoon in je zak weet de app precies waar je bent. Een weer-app laat je dan zien welke weersvoorspelling er is op de plek waar je op dat moment bent. Een betaald parkeren-app vertelt je precies waar de dichtstbijzijnde parkeergarage is. En een tijdsregistratie-app kan zo precies bijhouden wanneer je aan welk project werkt.

Vaak hoef je bij dit soort diensten alleen te bevestigen dat het klopt dat je op die locatie bent. De locatie wordt bepaald door GPS, maar ook door een telefoonmast-driehoeksmeting en in kaart gebrachte Wifi-netwerken in de omgeving. Het systeem houdt automatisch je locatie bij. Als gebruiker hoef je er niet mee bezig te zijn.

6. Connected apparaten

Connected apparaten zijn devices die zijn verbonden met internet. Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen volgend jaar wereldwijd 6,4 miljard apparaten verbonden zijn met het internet. Het zogenoemde Internet of Things (IoT). Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van dit jaar. Iedere dag komen er wereldwijd 5,5 miljoen nieuwe apparaten bij online. In 2020 zullen er dan 20,8 miljard connected apparaten zijn.

7. Blended reality

Virtual reality is een manier om totaal anders met computers om te gaan. Je stapt als het ware de virtuele wereld in. Denk aan innovatieve snufjes als de Google Glass en de Oculus Rift. De volgende stap is om die virtual reality nog meer te mixen met de werkelijkheid: blended reality.

Met een touchscreen en scanner plaats je heel makkelijk 3D-voorwerpen in je computer. Stel dat je daaraan nog een 3D-printer koppelt, en je kunt de voorwerpen fysiek kopiëren. Het maakt bepaalde workflows een stuk makkelijker. Stel je bent ontwerper. Je kunt nu in een handomdraai een tastbaar object of prototype laten zien in plaats van een mock-up of uitdraai.

Meer weten over een aantal buzztermen? Lees ook:

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1