MVO

19 jul, 2018

Flexibel werken en MVO, een gouden combinatie?

Flexibel werken brengt veel voordelen met zich mee. Denk aan een betere werk-privébalans en een besparing van tijd en geld omdat werknemers niet meer dagelijks in de file staan. Bovendien kan het een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie.

3 minuten

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) komt neer op het nemen van verantwoordelijkheid voor de effecten die je als organisatie hebt op mens, milieu en bedrijfsvoering. Centraal staan drie waarden: People, Profit en Planet. Dat eerste houdt in dat je als bedrijf aandacht besteedt aan het welzijn van je eigen mensen en de maatschappij. Bijvoorbeeld door in te zetten op diversiteit, mensenrechten en medezeggenschap.

Profit betreft de financiële prestaties én welke effecten je bedrijf heeft op de werkgelegenheid in de omgeving en investeringen in de infrastructuur. Bij Planet ligt de focus op het beperken van het energieverbruik, scheiding van afval en het zuiniger maken van productieprocessen.

Flexibel werken en MVO

De uitdaging bij MVO is om een goede balans te vinden tussen de drie waarden. Een van de manieren om daaraan te werken, is door als bedrijf de overstap naar flexibel werken te maken. Omdat medewerkers vaker vanuit huis (of elders buiten kantoor) werken en zo minder zakelijke kilometers maken, verlaag je de uitstoot van CO2. Daarnaast scheelt het natuurlijk in de reiskosten.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

De mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken komt ook de diversiteit ten goede. Het stelt werknemers met een arbeidsbeperking immers in staat om te (blijven) werken, ook als ze (tijdelijk) niet naar kantoor kunnen komen. Met een prettige thuiswerkplek en de juiste communicatie-tools blijven ze in contact met de organisatie en kunnen ze op afstand samenwerken met collega’s.

Bijkomend voordeel van regelmatig thuiswerken is een lager ziekteverzuim. Werknemers die zich niet lekker voelen, kunnen vanuit huis vaak toch een paar uurtjes doorwerken waardoor het aantal ziekteverzuimdagen afneemt.

Bovendien hebben thuiswerkers de mogelijkheid om hun dagindeling zelf te bepalen, wat de werk-privébalans bevordert. Ze kunnen de werkdag eerder of later beginnen en tussendoor bijvoorbeeld boodschappen doen en hun kinderen van school halen.

Besparen

Door als organisatie over te stappen van traditionele vaste werkplekken op flexibele werkplekken (zowel op kantoor als daarbuiten) bespaar je ook op de kosten voor huisvesting. Niet iedereen komt meer dagelijks naar kantoor en aangezien meerdere mensen gebruikmaken van dezelfde werkplek is er minder kantoorruimte nodig. Een kleiner kantoor scheelt in verbruik en energiekosten, wat de portemonnee en het milieu ten goede komt.

Daarnaast gaat flexibel werken hand in hand met het streven van bedrijven naar een papierloos kantoor. Met behulp van slimme soft- en hardware kan het papiergebruik en daarmee de impact op het milieu worden teruggebracht. Cloud-apps maken het eenvoudig om documenten en agenda’s te delen en dankzij een digitaal kladblok is geen papier nodig om tijdens vergaderingen aantekeningen te maken. Ook het ondertekenen van contracten kan volledig digitaal dankzij tablets met handschriftherkenning.

Duurzaam device kiezen

Overstappen op flexibel werken betekent doorgaans wel een investering in apparatuur. Bij de aanschaf van mobiele devices is het belangrijk om niet alleen te kijken naar hard- en software, maar ook stil te staan bij duurzaamheid en repareerbaarheid. Uit welke onderdelen bestaat een device, zijn er voldoende reserve-onderdelen beschikbaar en zijn componenten relatief simpel te vervangen? Dit soort zaken bepalen de levensduur en milieu-impact van een device.

Veel fabrikanten kiezen er bewust voor componenten op het moederbord te solderen of met de behuizing te verlijmen, wat reparatie nagenoeg onmogelijk maakt. Ze willen een zo dun en compact mogelijk device maken, maar soms heeft die keuze ook te maken met planned obsolescence (geplande veroudering).

Door producten met een beperkte levensduur te ontwerpen, worden consumenten gedwongen sneller nieuwe apparaten aan te schaffen. Goed voor de omzet, slecht voor het milieu. Toch zijn er ook genoeg fabrikanten die het gemakkelijk maken om reparaties en upgrades uit te voeren. Laat je bij het maken van je keuze goed informeren over dit soort mogelijkheden.

Plannen om over te stappen op flexibel werken en MVO meer aandacht te geven? Ga goed voorbereid te werk met het gratis stappenplan voor het implementeren van mobiel werken. Er is een versie beschikbaar voor de big bang-implementatie (download hier) en een variant voor de gefaseerde overgang (download hier). Lees ook: