MVO

08 dec, 2022

Hoe HP streeft naar sustainable impact

Duurzaamheid is voor bedrijven een buitengewoon actueel onderwerp. Voor HP is het al jaren onderdeel van de strategie. Van scherp toezicht op toeleveranciers tot uitgebreide programma’s voor hergebruik en recycling: HP maakt actief werk van duurzaamheid en sustainable impact. Hoe kunnen andere bedrijven hiervan leren?

5 minuten

Als een van de eerste elektronicabedrijven maakt HP sinds 1992 actief werk van een eigen milieu-ontwerpprogramma (Design For Environment – DFE), waarbij uitgangspunten als hergebruik en een spaarzaam gebruik van grondstoffen al in de ontwerpfase een belangrijke rol krijgen.

Ook als je organisatie niet vanaf de start focus had op duurzaamheid, kun je impactvolle aanpassingen doorvoeren in je bedrijfsvoering. Het begint allemaal met een goed plan.

Duurzaamheid voor bedrijven: welke pijlers kies je?

Je bedrijf sterk verduurzamen is een nobel doel, maar ook een erg groot doel. Onder de pijler duurzaamheid voor bedrijven vallen verschillende subthema’s. Het is belangrijk dat je een of meerdere pijlers kiest die bij het DNA van je organisatie passen, zo wordt het gemakkelijker om je doelen te behalen.

Erik Moltzen, Sustainability Manager Benelux, legt uit dat HP een belangrijk hoofddoel heeft: in 2030 het meest duurzame en rechtvaardige techbedrijf ter wereld worden. Hier werken ze aan met behulp van drie subdoelen:

  • Climate action
  • Digital equity
  • Human rights

Climate action

“Deze pijler draait om het tegengaan van ontbossing en het reduceren van uitstoot.”, vertelt Erik. “Hier hebben we globale en lokale initiatieven voor opgezet. Een voorbeeld is dat er geen ontbossing plaatsvindt voor de productie van HP papier en op papier gebaseerde verpakkingen.”

“Daarnaast investeren we binnen onze zogenaamde HP+ oplossingen voor consumenten en kleinbedrijf ook per geprinte pagina, om samen met de andere initiatieven toe te werken naar een positieve bijdrage aan biodiversiteit. Dit alles valt onder het ForestPositive Framework van HP. Een voorbeeld hiervan is het planten van bomen in Nederland en de rest van de wereld.”

Benieuwd wat HP allemaal doet op het gebied van circulaire economie? Bekijk het filmpje hieronder.

Digital equity

Toegang tot technologie en digitale inclusiviteit zijn cruciaal om verder te komen in het leven. “Er zijn wereldwijd zo’n 2.2 miljard mensen die geen toegang hebben tot technologie”, vertelt Erik. “Het is ons doel om die kloof te dichten die de toegang voor velen ontzegt tot onderwijs, banen en gezondheidszorg.”

Wat kan jouw bedrijf doen om de volgende generatie digitaal vaardiger te maken? Door hen kennis te laten maken met technologie binnen jouw bedrijf, kun je levens veranderen. Dat is waar duurzaamheid voor bedrijven om draait.

Human rights

Centraal in HP’s strategie staan de zogenoemde Internationale Sociale Voorwaarden (ISV), die bijdragen aan het uitbannen van sociale misstanden in de inkoopketen, zoals kinderarbeid, hongerlonen en onmenselijke werkomstandigheden.

Als het gaat om duurzaamheid voor bedrijven, is dit een belangrijk punt om binnen je eigen organisatie na te gaan. Vergeet hierbij ook de rest van de keten niet. HP houdt met behulp van audits en praktijkbezoeken scherp toezicht op zaken als de gezondheid van werknemers en veilige werkomstandigheden.

De businesscase van goede security

Wil je als IT-manager graag genoeg geld en aandacht voor security binnen je bedrijf, maar weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? In deze longread lees je hoe je de directie kunt overtuigen met een ijzersterke businesscase.

Downloaden
IWMW-MT Select-248x352px-1

Duurzaamheid voor bedrijven: DaaS

Manuel Sosa Skrainka is Ecodesign & ESG Program Manager bij HP. Hij legt uit steeds meer klanten kiezen voor een abonnementsdienst voor computing (Device-as-a-Service, kortweg DaaS).

“Klanten krijgen daarbij de garantie van een bepaalde uptime of output, in de prettige wetenschap dat apparaten aan het einde van hun levensduur op een professionele manier worden ontmanteld en dat er wordt gekozen voor de juiste end of life-optie.”

Inmiddels biedt HP DaaS-oplossingen aan voor laptops, desktops en tablets. “Voordeel voor de klant is dat die er geen omkijken meer naar heeft. Dankzij voortdurend preventief onderhoud presteren apparaten altijd zo optimaal en energiezuinig mogelijk.”

Managed Print Services

Ook HP’s Managed Print Services-programma – waarbij klanten volledig worden ontzorgd op het vlak van printen – zorgt volgens Manuel voor minder uitstoot en energieverbruik.

Verder blijft HP investeren in zijn bestaande reparatie-, hergebruik via ITAD services- en recyclingprogramma’s voor producten die het einde van hun levensduur hebben bereikt. Sosa Skrainka: “Zo bestaan onze HP Tango printers voor minstens 30% uit gerecycled plastic.”

De datagedreven werkplek van HP

Om efficiënter en duurzamer om te gaan met je devices-vloot, maar ook je total cost of ownership (TCO) verlagen, is het goed om meer inzicht te krijgen hoe er langer met een device gewerkt kan worden. “Keuzes rond werkplekken worden nu nog vaak gemaakt op een soort onderbuikgevoel,” ziet Michel Voorhout, Lead Data Driven Devices bij HP.

“Er wordt zelden gekeken naar het feitelijk gebruik van devices. Met de datagedreven werkplek brengen we daar verandering in. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak de processorkracht van een device maximaal wordt benut. Doordat we dit soort data vanuit alle devices verzamelen – merk- en OS-onafhankelijk – creëren we inzicht en controle.”

“De hoeveelheid datapunten waarover we beschikken vormen een prima basis voor nauwkeurige analyses en voorspellingen. Een ander aspect is employee satisfaction. Dat komt steeds hoger te staan in de KPI’s van organisaties, en IT wordt er ook in meegenomen. Dit alles maken we mogelijk met onze HP Techpulse technologie en komt tot uiting in HP ProActive Insights dashboard.”

Erkenning duurzaamheid

Deze inspanningen werpen duidelijk hun vruchten af. Zo is HP leider in Quocirca’s nieuwste duurzaamheidsrapport (juni 2022). De bedrijven rechtsboven in onderstaande grafiek zijn leiders op het gebied van duurzaamheid voor bedrijven in de printindustrie en tonen een sterke visie en toewijding aan het terugbrengen van hun footprint.

HP loopt voor op de concurrenten met onder andere acties die ervoor moeten zorgen dat het bedrijf al tegen 2030 CO2-neutraal onderneemt.

Quocirca Sustainability Landscape 2022 for sustainable impact by HP print

HP komt hier dus als beste uit de bus. Het onderzoeksbureau heeft bij het bepalen van de ranking gekeken naar:

  • Strategie: de algemene duurzaamheidsstrategie en toezeggingen, evenals de duurzaamheidsstrategie en visie voor printactiviteiten.
  • Bekendheid: de merkperceptie met betrekking tot duurzaamheid (opgehaald bij een ander trendonderzoek)
  • Aanbod: de volledigheid van het aanbod, waarbij vooral gelet is op bredere, op duurzaamheid gerichte diensten voor klanten die verder gaan dan hardware-energie-efficiëntie en recyclingprogramma’s.

Duurzame apparatuur aanschaffen

Wanneer je als organisatie aan de slag wilt met duurzaamheid, is het slim om ook eens te kijken naar welke apparaten je gebruikt. Er zitten grote verschillen in het energieverbruik van verschillende printers en computers.

Al decennialang investeert HP in het energie-efficiënter maken van zijn printers, schetst Manuel. “In dat opzicht hebben we flinke slagen gemaakt; sinds de jaren 80 zijn onze apparaten steeds sneller én energiezuiniger geworden.”

“Ook bieden we binnen onze EcoSMART-lijn tegenwoordig tonercartridges aan met een lagere smelttemperatuur van de inkt. Doordat het apparaat minder hoeft op te warmen om tot goed resultaat te komen, ligt het energieverbruik een stuk lager dan bij eerdere modellen.”

Erkenning van EPEAT

Wanneer je op zoek bent naar duurzame elektronische apparatuur, kun je op basis van het EPEAT-label zien of het apparaat aan bepaalde duurzaamheidseisen voldoet. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld energiezuinigheid. Daarbij weegt EPEAT (een initiatief van de Amerikaanse non-profit organisatie Green Electronics Council) onder meer het milieu- en het sociaal beleid van de producent, de herbruikbaarheid en mogelijkheid voor upgrades mee.

In 2020 ontving HP erkenning van EPEAT, een Amerikaans keurmerk voor elektronische apparatuur met drie milieuniveaus: Bronze, Silver en Gold. Wanneer je de apparaten van HP aanschaft, is dit dus alweer een stap naar een duurzamere bedrijfsvoering.

EPEAT stelt onder andere eisen vast over energieverbruik, gebruikte materialen en hoe lang een product meegaat. Bij HP worden producten ontworpen met focus op prestatie en verantwoordelijk design, waardoor HP een breed portfolio kan aanbieden onder het EPEAT Gold keurmerk.

Lees ook: