Minder mobiele devices door 2-in-1

Veel mobiele werkers gebruiken een laptop, tablet en smartphone. Met de komst van 2-in-1-hybride pc’s, waarbij een laptop en tablet in één apparaat zijn samengevoegd, kan dat drietal devices worden teruggeschroefd naar twee. Dat werkt efficiënter, is veiliger en scheelt in de kosten voor beheer en aanschaf van apparatuur.

2-in-1 devices zijn in opkomst. Steeds meer leveranciers komen met apparatuur op de markt die zowel als tablet en als laptop kan worden ingezet. Dat lijkt een slimme zet om kopers die twijfelen tussen de aanschaf van een laptop of tablet over de streep te trekken.

Maar de gedachte achter hybride apparatuur gaat veel verder. Bij 2-in-1-apparatuur kan het apparaat namelijk aangepast worden aan de werkzaamheden, omgeving en behoeften van de gebruiker.

Rekenkracht

De 2-in-1’s beschikken vaak over meer rekenkracht dan een ‘gewone’ tablet en zijn uitgerust voor zwaardere taken. Bijvoorbeeld grafisch werk, analyses van grote databestanden (big data) en zoekopdrachten in de database.

Afneembaar toetsenbord

Er zijn hybrides met een scherm dat weg te klappen is en met een afneembaar toetsenbord. Dat is handig als je bijvoorbeeld op kantoor veel met een toetsenbord werkt, maar onderweg in de trein graag een tablet gebruikt.

Voor veel toepassingen, bijvoorbeeld tekstverwerking, volstaan de toetsen op het aanraakscherm niet. En bij de eerste generatie 2-in-1-apparatuur voelden de toetsen op het toetsenbord zelfs vaak breekbaar aan. Maar de meeste apparaten die nu op de markt zijn, beschikken over stevige, gebalanceerde toetsenborden die in gebruikscomfort niet onder doen voor de toetsenborden van desktop-pc’s.

Tablet-modus

Daarnaast kan het 2-in-1 apparaat in tablet-modus voor andere doeleinden gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor presentaties voor een klein publiek, waarbij het scherm vaak wordt losgemaakt van het toetsenbord. Sommige toestellen hebben ook mechanismen waarbij het scherm wordt gekanteld of weggeklapt zodat de delen van de machine een standaard vormen of de achterkant van het aanraakscherm vormen.

Vier standen

Hybrides met een omklapbaar touchscreen zijn in vier verschillende standen te gebruiken:hybride standen

 1. Presentatie-stand: je draait het scherm om, zodat het touchscreen omhoog staat.
 2. Tent-stand: je draait het scherm 180 graden, zodat je de laptop als een tentje op een tafel plaatst. Handig als je mensen iets wil laten zien.
 3. Laptop-stand: je gebruikt een model als laptop, zoals je dat gewend bent.
 4. Tablet-stand: je draait het scherm 360 graden om, zodat je de laptop verandert in een tablet. Ideaal voor in de trein.

Werk/ privé-balans

Het apparaat sluit ook aan bij de vervagende grens tussen het gebruik van privé en zakelijke apparatuur. Zo kan een zakenreiziger bijvoorbeeld zijn 2-in-1 gebruiken in laptop-modus om een presentatie af te ronden en het volgende moment de tablet-modus gebruiken om in zijn vrije tijd een film te kijken.

Beheer

Naast de genoemde voorbeelden van gebruikersgemak, biedt 2-in-1-apparatuur ook allerlei voordelen voor beheer en beveiliging. In plaats van drie apparaten (tablet, laptop en smartphone) hoeven organisaties maar twee apparaten aan te schaffen, beheren en te beveiligen Dat maakt het beheer overzichtelijker en scheelt zeker voor grote organisaties een flinke slok op een borrel in het aantal beheerde apparaten. Voor een organisatie met honderd medewerkers zijn er geen driehonderd apparaten in omloop, maar tweehonderd.

Ook licentiekosten kunnen omlaag doordat voor minder apparaten betaald hoeft te worden voor de gebruiksrechten van software. Hoewel voor sommige software geldt dat een licentie geldig is op een aantal apparaten, is het bij zakelijke applicaties gebruikelijk om per gebruikt apparaat af te rekenen. Met twee in plaats van drie apparaten wordt dus ook het aantal softwarelicenties teruggedrongen.

Beveiliging

2-in-1-apparatuur heeft ook voordelen voor de beveiliging. Organisaties die per medewerker twee devices in omloop hebben, verkleinen de beveiligingsrisico’s aanzienlijk ten opzichte van bedrijven die drie apparaten gebruiken. Hoewel experts altijd wijzen op een geïntegreerde aanpak van databeveiliging, hardware-security en sturen op gewenst menselijk gedrag, hebben veel organisaties hun security enkel nog op hardware en systeemniveau ingericht.

Beter samenwerken

De inzet van mobiele apparatuur kan ook de samenwerking verbeteren. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van videobellen en te kiezen voor zakelijke chatfuncties kan de samenwerking verbeteren.

Gebruikers zijn in principe overal en altijd bereikbaar en chatten of bellen werkt vaak actiever dan een mail sturen. Bovendien kan de inzet van communicatiediensten via internet de kosten van de telefoonrekening drukken.

Afwegingen

Het aanbod van 2-in-1-apparaten is enorm. Hierbij geven we een aantal handvatten voor de keuze van een device.

 • Grootte scherm
 • Gewicht
 • Batterijduur
 • Processorcapaciteit
 • Design/ zakelijke uitstraling
 • Integratie in bestaande infrastructuur
 • Besturingssysteem
 • Beheer en mogelijkheden tot uitbesteden (managed services)
 • Beveiliging
 • Opslagcapaciteit

Lees ook